Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

2018 09 18 1419Комплектът „Празник в класната стая“ е учебно пособие за християнско ограмотяване на ученици от 3 и 4 клас. Целта му е децата творчески да осмислят посланието на най-важните християнски празници, отбелязвани в училищна среда.

Комплектът „Празник в класната стая“ се състои от папка за учениците със седем образователни картички и Слънце на добродетелите и помагало за учителя. Пособието за учителя включва разработени осем урока, разпределени равномерно през цялата учебна година: Светлината на добродетелите; Ден на народните будители, Въведение Богородично; Бъдни вечер; Св. патриарх Евтимий; Благовещение; Възкресение Христово; Свети Кирил и Методий. Към помагалото за учителя има също така методически указания, идеи за училищно отбелязване на християнските празници, пиеси и викторина за училищно отбелязване на празниците.

Образователните картички предполагат изготвянето на определено изделие в края на часа – поздравителна картичка, украшение, 3D пъзел и др. Картичките съдържат и занимателни задачи, използвани в хода на урока.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

2017 09 03 0835Албумът "Иконите разказват – 21 икони от Рилския манастир" съдържа свещени изображения от Рилската св. обител, илюстриращи главните християнски празници, както и икони на едни от най-почитаните у нас светци. Изданието, което е голям формат (А3), е насочено към преподавателите в неделните училища, учителите по Религия и тези по изобразително изкуство. На гърба на всяка икона има информация за нейното местонахождение в Рилския манастир, година на създаване, както и тъкувание на сюжета, символиката на цветовете, жестовете, облеклото, значението на фона и надписите. Иконите са събрани в папка, но са свободни, което улеснява ползването им от учителите.

Сборникът излиза с благословението на Св. Синод на БПЦ и с подкрепата на Рилска св. обител, Варненска и Великопреславска митрополия и Западно- и Средноевропейска митрополия.

Авторският екип, работил по изданието, включва специалисти от широк кръг области: богословие, история, педагогика, изобразително изкуство, музейно дело, фотография и др.

Сборникът се появява след анализ на образователните нужди у нас, направен от екипа на Центъра за образователни инициативи „Двери“, който показва необходимост от подобни учебни пособия и нагледни материали за учителите по Религия. Изданието е свързано с учебното съдържание на помагалата, създадени от екипа на „Двери“ за интегриране на знанията за православното християнство в програмата на началния етап на средното образование.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

2015-05-22 1621Учебното помагало по Български език и литература, Околен свят и Час на класа за интегриране знанието за християнството във 2 клас и работни листове към него. Пособието е предназначено за учителите от началния етап на основната образователна степен, като може успешно да се използва и от преподавателите по религия в общообразователните училища и неделните прицърковни школи.

Учебното съдържание, разработено в пособието, подпомага началните учители при преподаването на теми, свързани с християнството, които са включени в учебната програма по Български език и литература, Околен свят и час на класа във 2 клас.

Целта на изданието е да улесни преподавателите в тяхната работа и да подпомогне приобщаването на българските ученици към духовно-нравствените ценности на Православието чрез запознаването им с Личността на Иисус Христос, св. Богородица и светците, както и чрез следване на определени поведенчески модели.

Избраният от авторите подход – интегрирането на знанието за християнството в сега съществуващата учебна програма - цели да обхване повече ученици, които да бъдат запознати с истините на Православието. Учебното съдържание в помагалото е разработено така, че чрез специално създадени задачи и упражнения учениците не само да добиват знания за християнството, но и да ги осмислят и направят част от своя начин на живот и мироглед.