Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

666777„Изкуството да живееш с Бога" е първият том на сборник с беседи на Лимасолския митрополит Атанасий от Кипърската православна църква. Книгата излезе по желание на своите читатели. Тя е своеобразен „православен бестселър” още преди своето издаване! Българските християни обикнаха словото на митрополит Атанасий чрез неговите беседи, публикувани в продължение на седем години в портала „Двери БГ”.

Беседите в 1 том са обединени в няколко тематични кръга, които прокарват червената нишка в богословието на автора: изкуството да общуваш с Бога е най-съвършеният талант, който човек може да разгърне и усвои. Този дар, ако бъде приет, се превръща в своеобразен пропуск към един неподозирано красив и постоянно обновяващ се свят.

Публикуваните беседи са изричани устно от владиката и преводът им е направен от аудиофайлове. Тази нелека работа е дело на преводача-богослов Константин Константинов, който живее в Лимасол и направи достъпни за българските читатели посланията на митрополит Атанасий, както и на редица други гръцки духовници.

В сборника има и нещо съвсем ново за издаваната у нас църковна литература. Сред ревностните любители на словото на Лимасолския митрополит има и много незрящи хора. Затова част от беседите бяха записани в студио от църковния псалт Никола Антонов и приложени под формата на QR код в книгата, за да бъдат достъпни и за незрящите почитатели на беседите на кипърския духовник. Те могат да се слушат и от хората без проблеми със зрението, докато карат кола или когато просто искат да се насладят на духовните беседи, прочетени с внимание и любов.

Книгата „Изкуството да живееш с Бога“ е посветена на 10-годишнината на „Двери“ и на читателите на сайта, които вдъхновяват екипа ни да работим за християнската просвета.

Сборникът с беседи е в обем 387 страници и може да бъде закупен на преференциалната цена 12 лв. в книжарниците на столичните храмове „Св. Седмочисленици“ и „Покров Богородичен“, както и в книжарница „Книжици“.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (3 Votes)

2014-04-25 1154Книгата Там, където Бог се вижда на един от любимите автори на читателите на Двери – Месогейския митрополит Николай, съдържа текстове на известния гръцки богослов, публикувани в Двери през годините, както и интервюта, дадени в гръцката и чуждестранна преса.

Там, където Бог се вижда излиза с благословението на своя автор. Това е първата книга, с която много популярният гръцки богослов се представя пред българския читател. Вярваме, че изданието ще достави истинско удоволствие на всички, които търсят искреността в разговора за Бога, далеч от шаблоните и готовите отговори.

Преводач на беседите е богословът Константин Константинов, завършил Православният богослевски факултет на ВТУ, а сега работещ в Лимасол, Кипър. Редактор е Златина  Каравълчева.

Изданието може да се намери в църковните книжарници и "Български книжици".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

korica-print22На българския книжен пазар се появи книгата Свещица пред вечния огън на карикатуриста на Двери Благо Мегалов. Сборникът включва 266 карикатури на автора, тематично подредени в 20 глави: „Разкошна естетика”, „Пусти пости”, „Празнично циклене”, „Архонти и мейкъри”, „Радуйся, Радка, на забрадка”, „Мирски предания”, „Издънземни” и други.

Книжното издание не е повторение на електронния вариант на карикатурите, публикувани в Двери през последните пет години. Включени са нови теми, а част от публикуваните са преработени.

Ето какво казва авторът за своята работа в увода към книгата: „По своята същност настоящата книга би трябвало да е църковна. Тя е предназначена да осмее „този свят” като отрицателно духовно понятие, олицетворяващо загубата на любов. В такъв смисъл Църквата би трябвало да е антипод на „този свят”. За съжаление обаче нерядко и ние, църковните люде, изгубваме любовта. Ето защо тази книга насочва поглед и навътре, към онези заразени места в църковното пространство, където светският дух е успял да проникне и е започнал да профанизира светинята...”.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]