Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

2019 03 20 1701Православие и благовестие през ХХІ век на младия гръцки богослов Димитриос Керамидас е съвместно издание на Русенска митрополия и фондация „Двери“. Книгата излиза по инициатива и с подкрепата на Русенския митрополит Наум. Тя е част от усилията на архиерея за възраждане на мисионерската дейност на Българската православна църква.

Книгата описва богословските принципи на мисионерската дейност и как следва да се осъществява тя в съвременното общество с неговите предизвикателства, каквито светът досега не познава. Важен акцент в изданието се поставя върху мисионерската природа на Църквата, погледната през призмата на Светия и велик събор в Крит (2016 г.), през неговия дух и конкретни решения.

Авторът на книгата, Д. Керамидас, който е професор в университета „Грегорианум“ в Рим, в предговора към българското издание изразява надежда, че неговият труд „ще даде плод, като предизвика градивен и зрял размисъл у читателите и въобще в православната богословска общност в обичната България“.

Преводач на книгата от гръцкия оригинал е д-р Златина Каравълчева.

Изданието е налично в книжарница „Български книжици“ в София и столичния храм „Св. Седмочисленици“.

В проекта Живо Предание можете да прочетете една от главите на книгата: „Съвременни поуки от проповедническото дело на светите Кирил и Методий“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

cover markКнигата Свети Марк Ефески и Флорентийската уния е дело на бележития руски богослов, познавач на светоотеческото наследство и преводач на творения на св. отци архим. Амвросий (Погодин). След като беше публикувана в проекта Живо Предание тя се публикува и като печатно издание по инициатива и с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан, който е автор и на предговор към нея. Печатното издание е съвместен продукт на Варненска и Великопреславска св. митрополия и фондация „Двери“.

Книгата представлява подробно изследване от православен автор върху Фераро-Флорентийския събор (1438-1439) – исторически последния сериозен опит за обединение на Православната и Римокатолическата църква. Съчинението е исторически разказ на автора за тези събития, но по-голямата част от неговия труд се състои от самите документи, отразили работата на събора.

Българското издание на този труд е уникално с това, че изворите са преведени на български от оригиналните езици от опитния преводач от латински и старогръцки – проф. д-р Иван В. Христов, преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Той е проследил цитираните от архим. Амвросий (1925-2004 г.) старогръцки и латински текстове според съвременните им текстовокритични издания и те са предадени с максимална точност на български език.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

2018 11 15 0955Фундаменталният труд на архиеп. Йоан (Шаховски) Философия на православното пастирство е съвместно издание на Софийска митрополия и фондация „Двери“. Целта на изданието, което първоначално излезе на български език в проекта Живо Предание, е да се предоставя на настоящите и бъдещи пастири на Софийска епархия като ръководство в тяхното служение.

Книгата на архиеп. Йоан е предназначена преди всичко за църковните пастири, тъй като именно към своите събратя по служение авторът насочва своето слово. В същото време обаче тя е много ценна за всеки православен християнин, който може да открие в нея отговори на много вълнуващи го въпроси, като например за християнското отношение към властта, към бедността и богатството, към материализма, към неправославните и атеистите и др.

Книгата е ценна най-вече с това, че говори на обикновен, несложен език, който прилича на eвангелския. Неслучайно в нея изобилстват цитатите от Св. Писание. Тя е чужда на всяка схоластика, написана е поетично и вдъхновено. Личи си колко много бъдещият архиепископ е обичал Христос и колко се е повлиял от духа на св. Евангелие – той е откровен, точен в думите си, огнен в словото си, нелицемерен, чужд на всяко фарисейство.

Философия на православното пастирство (с твърди корици) се продава в „Български книжици“ и в книжарницата на храм „Св. Седмочисленици“ в София. Във Варна изданието може да се намери в книжарница „Благослов“ в храм „Св. архангел Михаил“.

Цената е 15 лв.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]