Мобилно меню

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

2018 09 18 1419Комплектът „Празник в класната стая“ е учебно пособие за християнско ограмотяване на ученици от 3 и 4 клас. Целта му е децата творчески да осмислят посланието на най-важните християнски празници, отбелязвани в училищна среда.

Комплектът „Празник в класната стая“ се състои от папка за учениците със седем образователни картички и Слънце на добродетелите и помагало за учителя. Пособието за учителя включва разработени осем урока, разпределени равномерно през цялата учебна година: Светлината на добродетелите; Ден на народните будители, Въведение Богородично; Бъдни вечер; Св. патриарх Евтимий; Благовещение; Възкресение Христово; Свети Кирил и Методий. Към помагалото за учителя има също така методически указания, идеи за училищно отбелязване на християнските празници, пиеси и викторина за училищно отбелязване на празниците.

Образователните картички предполагат изготвянето на определено изделие в края на часа – поздравителна картичка, украшение, 3D пъзел и др. Картичките съдържат и занимателни задачи, използвани в хода на урока.

 

2018 09 18 14194444Изходната идея при разработването на уроците е за съществуващата връзка празник-добродетел. Връзка между празника и добродетелите по правило не се демонстрира при представянето на българските празници в училище, а акцентът се слага върху етнографските особености и фолклора. Тези елементи от българската култура обаче, макар и да имат принос за формирането на националната идентичност на децата, нямат отношение към тяхното всекидневие. Мирогледът, който е породил един или друг фолклорен обичай в миналото, е непознат и чужд на съвременните деца, растящи предимно в градска среда и потопени в света на технологиите. "Празник в класната стая свързва християнските празници с добродетелите, залегнали в основата им, и ежедневието на учениците. Помага им до осмислят добродетелите като част от личностното развитите на всеки човек и да мотивира стремежът на децата към усъвършенстване.

„Празник в класната стая“ е  издание на Центъра за образователни инициативи „Двери“. Автори са: д-р Полина Спирова, д-р Златина Каравълчева и Цветомира Антонова. То е съвместен проект със Западно- и Средноевропейска епархия и излиза с благословението на митрополит Антоний.

За въпроси и поръчки: redaktori@dveribg.net

eeeee

eeeeeeeeee

eeeee

eeeee

Някои от картичките, сглобени от нашите малки консултатнти:

IMG 2703IMG 2703 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhda9 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]