Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

cover markКнигата Свети Марк Ефески и Флорентийската уния е дело на бележития руски богослов, познавач на светоотеческото наследство и преводач на творения на св. отци архим. Амвросий (Погодин). След като беше публикувана в проекта Живо Предание тя се публикува и като печатно издание по инициатива и с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан, който е автор и на предговор към нея. Печатното издание е съвместен продукт на Варненска и Великопреславска св. митрополия и фондация „Двери“.

Книгата представлява подробно изследване от православен автор върху Фераро-Флорентийския събор (1438-1439) – исторически последния сериозен опит за обединение на Православната и Римокатолическата църква. Съчинението е исторически разказ на автора за тези събития, но по-голямата част от неговия труд се състои от самите документи, отразили работата на събора.

Българското издание на този труд е уникално с това, че изворите са преведени на български от оригиналните езици от опитния преводач от латински и старогръцки – проф. д-р Иван В. Христов, преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Той е проследил цитираните от архим. Амвросий (1925-2004 г.) старогръцки и латински текстове според съвременните им текстовокритични издания и те са предадени с максимална точност на български език.

Както казахме, първоначално тази книга беше публикувана на части в проекта Живо Предание. Образци на съвременното православно богословие, като първата публикация беше през 2016 г. във връзка с дебата у нас за това трябва ли Българската православна църква да вземе участие в Събора на Православната църква в Крит.

Книгата, която е с твърди корици и обем от 462 страници, е с корична цена от 20 лв. Тя е резултат от преводаческия труд на д-р Златина Каравълчева, Борис Маринов и проф. д-р Иван Христов, като в печатното си издание излиза под редакцията на проф. д-р Георги Каприев.

За улеснение на читателите книгата е снабдена и с индекси на личните имена и на най-важните термини и понятия от гледна точка на нейното съдържание. Накрая е добавена и Служба на преп. Марк Ефески в превод от гръцки на църковнославянски език.

След Слова и доклади от Седмицата на православната книга – 2010-2015 г. (Варна, 2017 г.), Прародителският грях от прот. Йоан Романидис (Варна, 2017 г.), фототипното издание на Посланието на Цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис I в превод на Варненския и Преславски митр. Симеон (Варна, 2017 г.) и Въведение в православната философия на възпитанието от Черногорско-Приморския митр. Амфилохий (Варна, 2018 г.), сегашната книга е петото богословско издание на Варненска и Великопреславска митрополия, осъществено през петте години на архиерейското служение на митр. Йоан.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhdax 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]