Мобилно меню

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
Видински митрополит НеофитНа 26 февруари се навършват 38 години от кончината на митрополит Неофит Видински.

По този повод с благословението на Видинския митрополит Дометиан в старинен храм „Св. Пантелеймон” в двора на Видинска митрополия беше отслужена заупокойна света Литургия с панихида в памет на дядо Неофит. Богослуженията извършиха архимандрит Поликарп и духовници от града. По-късно на гроба на митрополита беше извършено поклонение и молитвено възпоминание – трисагий.

В заупокойните последования взеха молитвено участие енориаши и граждани, най-възрастните от които с радост си припомняха за добротата и Христовата любов, бликаща от сърцето на приснопаметния дядо Неофит. Царство му небесно!

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)
1.gifЛовчанският владика Гавриил говори днес пред ловешката общественост по темата за Великия пост. Великият пост е най-важният и най-древният от всички пости, подготовка за главния православен празник - Възкресение Христово. Срещата се организира от ловешкия клон на Съюза на учените в България, чийто член е Ловчанският владика. По традиция един път годишно той изнася лекции по различни теми пред обществеността на града. Срещата се проведе в Клуба на дейците на културата в Ловеч при голям интерес.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
1_57.jpg„Жалба в прокуратурата срещу Българската православна църква (БПЦ), ВМРО и „Атака” в Габрово са депозирали „Свидетели на Йехова”. В нея пише, че едва ли не действията ни са противозаконни”, каза отец Минчо от църквата „Успение на Пресвета Богородица”.

До момента в габровските храмове са събрани близо 5000 подписа срещу строежа на храм на „Свидетели на Йехова”, заяви свещеникът. Тази сутрин той, както и представители на ВМРО и „Атака” са били викани в полицията за обяснения.

„Жалбата срещу мене е по повод изявлението ми, че след като няма държавност, ще има самоуправство, и срещу израза, че накрая ще играят чуковете”, каза общинският съветник от ВМРО Тодор Тодоров. В обяснението Тодоров е написал, че не разполагат с друга техника, затова и ще използват чукове. Общинският съветник е отказал да подпише протокола с предупреждение за действията си. "Стоя зад думите си и няма да се откажа", заяви Тодоров.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
tallerlogo.jpgBarnabas Fund  е една от най-популярните християнски организации днес, работеща в над 50 страни по света. Основана през 1993 г., организацията има за цел да оказва практическа помощ на християните, които живеят в мюсюлманско обкръжение. Съвсем наскоро към неуморимия в защитата си на правата на християните в ислямските страни директор на организацията д-р Патрик Сокхедо бяха отправени сериозни заплахи от различни радикални ислямски групировки.

Конкретният повод е кампанията, която стартира фондацията за отмяна на закона за апостасията в ислямските държави, както и множеството му публикации, в които се показва истинската същност на исляма. Д-р Патрик Сокхедо, международен директор на организацията, казва по повод кампанията: „Въпреки че само мюсюлманските лидери могат да отменят този закон, ние като християни можем да подпомогнем този процес чрез издигане на глас в защита на свободата на изповедание и чрез насърчаване и други да направят същото. Ние ви молим да се присъедините към нас в нашите усилия и молитви за промяна на отношението спрямо тези, които са избрали да се откажат от исляма, за да не бъдат те повече обект на наказания, но да могат свободно и без страх да изповядват вярата, която са избрали".

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)
1_55.jpgДнес в сградата на Софийска митрополия се провежда духовна конференция на свещенството от епархията. Конференцията започна сутринта със св. Литургия в катедралния храм "Св. Неделя".

След това в салона на митрополията форумът беше открит от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. На конференцията присъства и Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Доклад за св. Евхаристия беше прочетен от протойерей Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм "Св. София".

На духовния форум бяха обсъдени и актуални въпроси на свещенството.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]