Църковен егоист

Крахът на Православен Брадър, част 2: "За вредата от Интернет"

Написана от Константин Спиров.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

reallity.jpg Продължение от: Крахът на "Православен Брадър", част 1

 

24 март: Мисията се оказа крайно забавна: жените все още не успяват да включат компютъра, мъжете са инструктирани от нас и си мълчат - който подскаже как се включва компютъра, ще излети веднага от предаването.

 

25 март: Жените най-после успяха да включат компютъра. Причината за неуспеха им досега се оказа следната: мишката паднала под масата и дамите са я смятали за педал на шевна машина. Натискали педала, натискали, но "шевната машина" не тръгвала.

 

Същата вечер между участниците са разрази разгорещена полемика в кой Интернет сайт да влизат - в Двери БГ или Православие БГ. Получи се много интересна дискусия, тук сумирам част от аргументите им:

(-) Двери БГ/недостатък - не дават на потребителите да се изказват под новините.

(-) Православие БГ/недостатък - разрешават на потребителите да се изказват под новините.

(-) Двери БГ/недостатък - във форума веднага режат главите на досадните потребители

(-) Православие БГ/недостатък - във форума не режат главите на досадните потребители

(-) Православие БГ/недостатък - жестоко се подигра обичания от всички ни Тодор Карагьозов.

(+) Двери БГ/предимство - разкри, че обичания от всички ни Тодор Карагьозов е имал благословението на Сливенски митр. Йоаникий да участва в Биг Брадър (тук), публикуваха и хвалебствени думи за Тошко от Варненски митр. Кирил (тук)

(-) Двери БГ/недостатък - явно все пак това е било част от някаква садистична игра на котка и мишка, защото след това публикуваха един злостен текст на Петя Николова (тук), текст, който също жестоко се подигра с нашия обичан Тошко.

(-) Двери БГ/ недостатък - гадни антиклерикалисти.

(-) Православие БГ/недостатък – гадни икуменисти.

(+) Двери БГ/ предимство - стартирал с благословението на Св Синод на БПЦ.

(-) Двери БГ/ недостатък - поради зачестилите критични материали към висшия клир, в последствие благословението му бива отнето.

(-) Православие БГ/ недостатък - стартирал без благословението на Св. Синод на БПЦ.

(+) Православие БГ / много голямо предимство: "Без вина виновни". Поради някакъв необясним научно феномен, фактът, че Православие БГ никога не е имал благословение съвсем не да попречва на Св. Синод да "снеме" благословението си и от него. Не помагат даже и покайните писма!

(-) Двери БГ / недостатък - в URL-то е www.dveri.bg, а всички знаем, че www всъщност е 666.

(+) Православие БГ / предимство - в URL-то му няма www, трите шестици вероятно са закодирани някъде по-дълбоко, но поне не ни вадят очите.

(+) Двери БГ / много голямо предимство - имат пръст в организирането на "Православен Брадър", а когато участваме в едно реалити шоу е хубаво да сме в добри отношения с организаторите му и да не се бъзикаме с тях, в противен случай ни очакват неприятни изненади.

След дълги препирни, участниците в спора решиха да отложат дискусията за следващия ден, а сега да влязат в официалната страница на БПЦ в tripod.com (тук). В официалната страница на БПЦ намериха новини от 1998 година и едно рекламно каре на СПА център! Естествено веднага отидоха да разгледат страницата СПА центъра.

 
 

Оказа се, че това е същият санаториум, на в който бяхме пратили жените да си починат. Така стената между "мъжкия" и "женския" лагер най-после се стопи - СПА центърът беше липсващата досега тема за разговор, която да е интересна и на жените и на мъжете. Освен това на всички им беше приятно, че разговорът е на благословена тема (прецениха, че въпросният СПА център очевидно е и благословен, след като рекламата за него е разположена на официалната страница на БПЦ).

 

26 март:

 

Сплотени от разговорите за СПА от миналата вечер, участниците бързо стигнаха до консенсус относно Двери БГ или Православие БГ - решиха да посещават и двата сайта.

 

Първо влязоха в Православие БГ и там намериха много интересна информация от Австралия, където се оказа, че е възникнал спор относно употребата на крокодилско месо по време на пост. Ценната новина беше придружена с дълъг преводен коментар от местния архиепископ към Вселенската Патриаршия.

 

След това, обаче влязоха в "Двери"... и тук започнаха бедите ни.

 

Приятели, вие сами си провалихте шоуто! Кой ви караше да публикувате в "Двери" информация относно хиротонията на осем нови епископи на БПЦ! Кой ви караше, а? Не знаехте ли, че с подобни новини можете да навредите на риалитито ни? Голям гаф направихте - в днешни времена епископите на БПЦ се произвеждат на конвеер и това не е никаква новина, а сам знаеш колко инвестиции направихме в предаването - не биваше да го рискуваме. Плаче ми се, Косьо, епископи под път и над път, а шоуто ни беше само едно... и вие от "Двери" го съсипахте с тази новина. Трябваше да постъпите като всички уважаващи себе си медии - да пуснете информация чак след края на хиротониите.

 

Оттук нататък можеш да се досетиш и сам как се развиха нещата, защото едно от осемте имена беше еп. Игнатий (Карагьозов). Всички младежи веднага зарязаха шоуто, грабнаха торбите си в вкупом тръгнаха да присъстват на събитието.

 

Така безславно приключи нашето шоу - с топуркане на крака. Този момент на провала, след толкова много надежди – още не мога да си го избия от главата. Даже сега, когато пиша тези редове, сякаш се е заковала в съзнанието ми следната сцена: операторът мълчаливо опакова многобройната си апаратура, аз просто седя на стола и се държа за главата. В далечината все още се долавят някакви скандирания, които компанията надава на път към най-близката гара. В началото ми се стори, че викат "Уволнение! Уволнение!", но след това се заслушах малко по-внимателно и разбрах, че всъщност крещят "Достоин! Достоин!".

 

Край на част 2

 

Очаквайте в следващия брой на "Църковен Егоист": "Крахът на православен брадър част 3 - ЛАГЕРЪТ"

 

В предстоящия епизод: с благословението на еп. Игнатий, екипът на телевизия "Царски Двери" решава да си партнира с фондацията на Тодор Карагьозов "Любя!" и да направи младежки летен православен доброволчески лагер. Лагерът естествено е разположен в близост до Бургас: на остров Болшевик, парк Росенец . Тук разказът на Psaras става доста мрачен и започва да звучи като „Колимски разкази“ на Варлам Шаламов.

Разпространяване на статията:

Още от последния брой:

карт

Авторитети и табели

Зрелищен дебат между елитни православни авторитети на тема „За ползата от табелите“ привлече вниманието на благочестивите зрители на Българската национална телевизия. В студиото на новото просветно-религиозно предаване „Зона свободна от мисъл“ атрактивни…
7

Магазин „Достолепие“ с нова колекция от църковни маски

„По маската посрещат, по ума изпращат“ – така църковният магазин „Достолепие“ рекламира новата си колекция маски за богомолци. Дизайнерите на предпазното средство подчертават, че всичко във външния вид на църковния човек трява да говори за благочестие и…
two toned easter eggs

Жена съди N-ската митрополия зарaди забравено великденско яйце

Госпожа Керанка Керанова от гр. Н е дала под съд Н-ската митрополия, защото е била подведена в благочестието си и това е довело до здравословни проблеми. За това тя вини своя епархийски архиерей. Г-жа Керанова решила да изпита вярата си и изяла великденско…
2021 03 31 2309

Как смениха главата на владиката

На един владика му сменили някакъв чарк по тялото, дори сам си го обявил в медиите. Случва се на много хора и слава Богу, че човекът (извинявам се за думата, но и владиката все пак е човек!) е добре и нека да е добре много години и десетилетия. Не щеш ли,…
m3e2d2wumxczmgz3qhsizgf0ysi6eyjby3rpb24ioijqcm94esisiljlzmzlcmvyijoiahr0chm6ly9szw50ys5yds9uzxdzlziwmtcvmtevmjgvbgv6dxruyw5lym8viiwiuhjvdg9jb2wioijodhrwczoilcjib3n0ij1

БПЦ стартира космическа програма

На 1 април стана ясно, че през цялата изминалата година, която на пръв поглед изглеждаше почти лишена от църковни събития, БПЦ е подготвяла мащабна космическа програма. Тя ще се осъществява съвместно с американския бизнесмен и иноватор Илон Мъск и целта ѝ е…