Църковен егоист

Тест: "Подготвени ли сте да устоите на съвременните изкушения?"

Написана от Център за проучване на религиозната патология "Пфю".

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (20 Votes)
  1. the test fun for friends screenshot.jpgПодкрепяте ли решението на БПЦ да не участва на Всеправославния събор в Крит?

А. Да, ние трябва да пазим чистотата на Православието, а не да присъстваме на икуменически и еретически сборища.

Б. Не, мисля, че това беше наше задължение като член на Едната Свята, Съборна/Вселенска и Апостолска Църква.

В. Кога е този събор на Крит и кой поема разходите? Ако водата става за плуване, подкрепям.

Г. Притеснява ме, че БПЦ все повече се капсулира и изолира.

  1. Подкрепяте ли във вашия град да бъде изградена терапевтична общност за рехабилитация за наркозависими?

А. Не, достатъчно проблеми си имаме, за да идват и наркопласьори да зарибяват децата ни.

Б. Да, трябва да бъдат подкрепени в усилията си да преодолеят проблема си.

В. Подкрепям, но само, ако моята фирма спечели обществената поръчка за строежа.

Г. Аз самият съм наркозависим. Не знам какво да правя...

  1. Подкрепяте ли призива на Св. Синод България да не приема мигранти?

А. Разбира се! Ние сме православна страна – не ни трябват араби и мюсюлмани! Това са икономически мигранти – не бежанци! А и да са бежанци – покрай тях могат да влязат у нас и терористи. Да ги няма!

Б. Не, смятам, че е наш християнски дълг да помагаме на нуждаещите се.

В. Подкрепям, даже моята фирма строи и ограда по границата. Ако някой все пак мине, бой, взимаме му парите и “Go back to Turkey!”. Но ако докаже, че има и други пари, може да го прекараме до сръбската граница.

Г. Аз съм бежанец. Биха ме на границата и ми взеха парите. Нямам други пари, за да стигна до сръбската граница. Чакам в лагера в Харманли.

  1. Подкрепяте ли позицията на Св. Синод България да не ратифицира т. нар. Истанбулска конвенция?

А. Не само подкрепям, но и в молебена участвах, и на протест ходих, и хоро срещу джендърите играх! Ние сме православна държава с традиционни ценности, а не педе*астка, против насилието сме, но ще счупим главата на всички джендъри, които дойдат да ни сменят пола и които карат децата в училище да стават гейове и ле*бийки! Подкрепящите Истанбулската конвенция да си ходят в Истанбул!

Б. Не, мисля, че в тази страна имаме много повече тежки проблеми с насилието над жени и деца, отколкото с джендърите. Не подценявам юридическия капацитет на Св. Синод и „доверените“ му адвокати, но не смятам, че подобна намеса в работата на светски институции е допустима.

В. Подкрепям. От тази Конвенция нищо не може да се изкара – няма да оставим някакви НПО-та да пълнят гуши, а ние да стоим и да гледаме.

Г. Не мога да преценя, защото мъжът ми каза, че ще ме пребие, ако още веднъж ме хване, че си губя времето да чета тези педе*астки простотии, вместо да му направя салатка за ракийката. Не можах да се запозная с двете позиции. На шопската салата олио или зехтин слагате? Благодаря!

  1. Подкрепяте ли упрека на Московския патриарх, че България благодари за Освобождението си и на други народи, освен руския?

А. Да! Русия ни е освободила, а не Украйна, Финландия или Румъния. Освен това Московският патриарх е в правото си да ни упреква и наставлява, защото Русия и Путин са единствените пазители на Православието - затова Западният прогнил и морално сринат свят ги мрази и търси всеки повод да ги напада.

Б. Не. Не мисля, че е работа на един архиерей да защитава политически тези и то извън собствения си диоцез. А и вярвам, че никой не може да забрани някому да е благодарен другиму.

В. Не е приятно, но да не правим от това драми – все пак Русия ни строи реактор, ще ни ремонтира изтребителите – има много възможности моята фирма да се включи някъде по схемата. Ще сме благодарни на когото каже, стига да ни се отблагодари, както трябва.

Г. Не съм запознат – прекарах 24 часа в районното, защото написах статус във фейсбук и след 20 минути дойдоха да ме арестуват. Използвах, че така и така съм там, и ги питах какво става вече 6 месеца с преписката за кражбата на колата ми. Отговориха ми, че имат много работа и още не могат да се занимават с това.

 

Резултати:

  • Ако на повечето въпроси сте дали отговор „А“, няма от какво да се притеснявате. С помощта на Св. Синод Вие успешно се ориентирате в лукавия свят на съвременните изкушения и сте готови да опазите Православието от заплахите на модернизма. Възможно е да ви липсва любов към ближния, но по-добре да влезеш в рая без любов, нежели с любов в ада.
  • Ако на повечето въпроси сте дали отговор „Б“, бъдете особено бдителни: в голяма опасност сте! Не изпадайте в прелест, че Вие ще спасите света! Мислите, че се опитвате да живеете като християнин и да следвате Спасителя, но постепенно и неусетно потъвате в блатото на модернизма. Ако не се осъзнаете навреме, скоро за Вашето присъствие ще свидетелстват само няколко мехурчета, бълбукащи на повърхността. Но ние така или иначе ще се молим за Вас!
  • Ако на повечето въпроси сте дали отговор „В“, вероятно сте достоен и почитан член на обществото, удостояван неведнъж с държавни и църковни отличия. Продължавайте със щедрите си дарителски жестове – те ще покрият много грехове. И ако понякога Ви нападнат изкушения, че това всъщност не е пътят на Христос, че даренията не могат да приспят съвестта Ви, че с помощта на хора, на които вярвате и следвате духовните им съвети, Вие всъщност отивате към пропаст, прогонете ги веднага! Погледнете около себе си. Вижте колко много сте постигнали. Струва ли си да оставите всичко това, за да вземете Кръста си и да тръгнете след Него?
  • Ако на повечето въпроси сте дали отговор „Г“, то тогава ние имаме въпроси към Вас: кой сте Вие, че да се съмнявате в непогрешимостта на Светия Синод? Защо не стоите далече от нас и децата ни? Защо не си вървите, откъдето сте дошли? Защо не се смирявате и не приемате изпитанията, които Ви постигат като наказание за греховете Ви? Кой Ви плаща, за да пишете грантаджийските и соросоидните си статуси и да тровите душите на благочестивите и православни християни? Покайте се! Още не е късно... Амин!
Разпространяване на статията:

Още от последния брой:

Default Image

Редакционно съобщение

Редакционният съвет на най-четения дверянски първоаприлски надкаст „Църковен егоист“ днес взе много важното решение, което бързаме да сведем до знанието на всички наши читатели и непочитатели. Годишното уникално издание „Църковен егоист“, очаквано със затаен…
Protoier.x85046 2

Църквата продава рекламно място върху одеждите

В спорен (според някои, но не според всички) ход Църквата ни най-сетне започва да продава рекламно място върху одеждите на свещениците. Решението било взето от известното синодно мнозинство на несъстояло се заседание на Светия Синод на Българската православна…
unnamed

Библията е преведена на езика на емоджи

Готова е да излезе от печат нова емоджи версия на Библията, която предизвика дебат в българската православна общност. По-възрастните от митрополитите са против, но на по-младите им харесва и се очаква да надделеят, ако младоците успеят да съблазнят в не…
images

Дрон за рисуване на икони създава незабавни шедьоври

Монах, разбиращ от високите технологии и ниския контрол над тях, изобретил дрон за рисуване на икони, който създава красиви и скъпи произведения на християнското изкуство за рекордно кратко време. Предложението много се харесало на Светия Синод на Българската…
002 pevchie na afone 300x199 2

Монаси подобриха световен рекорд за най-дълго песнопение

Група български монаси от човек и половина подобриха световния рекорд за най-дълго непрекъснато песнопение. Те започнали малко преди залез слънце и пели без прекъсване до следващия залез. Техният рекорд веднага бил оспорен от конкурентен манастир с цели два…
CandleCoin

Представиха църковната криптовалута „CandleCoin“

Вчера в салона на Софийска света митрополия беше представена църковната криптовалута „CandleCoin“. CandleCoin е технология, базирана на църковни свещи, за които се твърди, че са били използвани като форма на валута от векове. Идеята на новата технология е да…
20x10cm exit down 1 2

В София най-сетне ще има храмове с кратки проповеди

От 1 април в София ще функционират няколко храма, в които свещениците ще произнасят неделната си проповед в рамките на 5 мин. За това време те ще трябва да разяснят главните поуки на евангелското четиво и да отправят нравствено послание към богомолците.…
istockphoto 1193686675 612x612

Студентка по богословие сменя пола си заради професионална реализация

След пет години обучение в един от Богословските факултети у нас (запазваме анонимността на институцията) студентката Алекса (името е сменено) заяви, че възнамерява да смени пола си и да стане мъж. Пред репортер на „Църковен егоист“ тя сподели, че решението…

Небесен поток: нова услуга за онлайн стрийминг на религиозни предавания

Българската православна църква стартира абонаментна услуга за проповеди в стил Netflix. Новата услуга ще носи името „Небесен поток“ и ще позволява на вярващите да имат достъп до живи предавания и религиозно съдържание по заявка от уюта на домовете си.…