Църковен егоист

Кои международни новини цензурира "Двери" през тази година:

Написана от Константин Спиров.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Цензура!Новина 1: Живо магаре на религиозна процесия в Минск

Живо магаре за първи път ще бъде използвано на религиозна процесия в Минск по случай католическата Връбница. Животното ще бъде заето от етнографския музей в града.

(http://www.interfax-religion.ru/?act=mosaic&div=24)

Причина за отпадане на материала: Това не е никаква новина за българската аудитория. В католическите процесии използват само по едно магаре, а на българските литийни шествия идват толкова много припадалки и магарета, че вече никой не е в състояние да ги изброи.


Цензура!Новина 2: Потомци на канибалите в Нова Гвинея поднасят своите извинения за изядените християнски мисионери

Върховният комисар Фиджи в Папуа – Нова Гвинея поднесе своите извинения за четирима изядени мисионери на специална церемония, на която се събраха хиляди хора.

Християнските мисионери, членове на методистката църква, сред които имало проповедници и учители, пристигат в Фиджи на остров Нова Британия преди 132 години. През месец април 1878 г. четиримата проповедници биват изядени.

Ответната акция на британските колониални власти води до репресии на много невинни. Методистката църква застава в защита на местните жители.
(http://www.interfax-religion.ru/?act=mosaic&div=186)

Материалът не беше лош, но в първоначалната версия на превода пишеше, че методистката църква смело преглътнала (!?) изядените си мисионери. Когато дежурните редакторки прочетоха това изречение, дружно изпаднаха в истерия, а когато се успокоиха, забравиха да публикуват новината.

Цензура! Новина 3: Американските ученици: Содом и Гомор са женени

60% от американците на могат да назоват даже 5 от десетте заповеди, дадени от Бог на Моисей, а половината от учениците в прогимназията смятат, че Содом и Гомор са били семейна двойка. През 2005 г. само 8% от американските държавни училища предлагат факултативно изучаване на религия.

(http://www.usatoday.com/news/religion/2007-03-07-teaching-religion-cover_N.htm)

Причини за отпадане на новината: Анихилира се взаимно с новина 4. Американските ученици може и да не са запознати с религията, но както ще се види от следващия материал, техният президент е способен да ги отсрами:

Цензура! Новина 4: Религиозните откровения на президента Джордж Буш
(кратък синтез на 50-те извадки в публикацията, цитирана по-долу)

Бог ми казва: „Джордж, отиди да воюваш с тези терористи в Афганистан”. И аз отивам. А после Бог ми казва „Джордж, отиди и прекрати тиранията в Ирак”. И аз отивам. Аз така го разбирам, чрез мен говори Бог – иначе как щях да изпълнявам своите задължения. Бог ви обича и аз Ви обичам, можете да разчитате и на двама ни! Краткосрочната задача на нашата страна е да намерим врага ни и да го изправим пред правосъдието, преди той да ни удари! Дългосрочната – да направим нашата планета по-свободна, многообещаваща и мирна. Мисля, че ще успеем, защото свободата е дар от Всемогъщия Господ за всички мъже и жени в нашия свят. Ние чухме глас от надзвездните висини, за да защитаваме свободата и Америка винаги ще остане вярна на това призвание.. Как само вдъхновява – да виждам вашето мъжество и великите трудове на нашия Господ във вашето сърце! Правителството може да дава пари, но не може да всели надежда в сърцата на хората. Една от потресаващите ценности на нашата страна е, че тук много хора се молят!

(http://www.flb.ru/info/41313.html)

Новина 4 беше отхвърлена, защото както видяхме се анихилира с новина 3. Все пак президентът Джорд Буш може да е горд, защото както ще видим от новина 5, американският начин на мислене е проникнал и в Европа:

Цензура! Новина 5: Немски пастор плаща по 5 евро за всяко посещение на Литургия

Предстоятелят на църквата в немския град Колихорс Б. Ветфал започна да раздава на посетителите на неделните служби пликове с по 5 евро. „Целта на акцията ми е да провокира и да повиши интереса към Църквата”

На първата Меса, след като мълвата за събитието се разнася, броят на посетителите се утроява, идват 189 души вместо обичайните 60. Все пак мнозинството от новите посетители веднага връщат обратно парите.

(http://www.interfax-religion.ru/?act=mosaic&div=226)

Причина за отпадането на новината: последното изречение в текста би предизвикало недоумение сред родната ни аудитория, защото се губи далаверата.

Цензура! Новина 6: В румънски леден храм забраняват продажбата на свещи

В църквата на румънските Карпати, построена напълно от лед, наскоро въведоха забрана за паленето на свещи.
Църковните служители се оплакват, че заради големия брой кръщенета и венчавки, църковното здание започва да (познайте какво)… да се топи, разбира се…

(http://www.interfax-religion.ru/?act=mosaic&div=224)

Причини за отпадането на материала: Успехът на българските свещеници от години вече се отчита пред съответните митрополии според броя на продадените свещи. Така църковната свещ започна да топи цялата мисионерската дейност на БПЦ. Следователно, настоящият материал също не е никаква новина за нас.

Все пак Румъния е способна да ни предложи и нещо нетрадиционно:

Цензура!Новина 7: Румънски епископ призовава духовенството да затегне повече коланите по време на пост, за да не смущава паството си

(http://www.interfax-religion.ru/?act=mosaic&div=120)

Материалът отпадна, защото е твърде модернистичен: не стига, че в Румънската църква разрешават на свещениците да си бръснат брадите, а сега ги карат да се лишават и от най-важния си попски атрибут: коремите! Като стана дума за диети, обаче:

Цензура! Новина 8: Младите жени могат да се въцърковят с разговори за стройна фигура и диети, счита православен свещеник.

За всяка млада жена, току що пристъпила прага на храма, собствената фигура е по-важна от вътрешния духовен живот, твърди игумен Иоасаф (Перетятко). Затова е много важно да установим с нея контакт, да спечелим доверие, включително с разговори за диети. Докато жената е млада и все още не е омъжена, съвсем естествено е и да се разкрасява и да спазва диети, след като се омъжи, интересът й преминава към децата. Откровеният разговор за страховете е другата важна тема, която може да въцъркови младите. Според о. Йосаф само вярващият човек не се страхува да признае своята слабост.

(http://www.interfax-religion.ru/?act=news&div=22663)

Материалът отпадна поради факта, че беше написан от обикновен игумен. Думите на игумена бяха затъмнени от следващата новина, която дължим на много по-висшестоящ в йерархията 100% руски архиепископ:

Цензура! Новина 9: Архиепископът на Екатеринбург пожела на православните жени да вземат пример от мюсюлманките:

Архиепископът на Екатеринбург Викентий счита нежеланието на повечето православни жени да носят забрадки на публични места за отстъпление от волята Божия.

„Не разбирам, защо мюсюлманките не се страхуват да носят забрадки и не се стесняват, даже и най-малките.Ето, те са застанали пред Бог или пред Аллах, както се изразяват, и се страхуват, че Аллах ще ги накаже. Защо ние не се страхуваме от Бог?”

Наскоро архиепископът призова жените да се откажат и от козметиката, за да съхранят „естествената красота”:

„Господ ни прави красиви, а ние така изопачаваме нашата красота, че правим от себе си незнайно какви хора. Това просто е лъжа и неразбиране за красотата.”

(http://www.interfax-religion.ru/?act=mosaic&div=232)

ne-boltai.jpg Материалът отпадна от публикуване заради гаф на владиката: в последния параграф той несъзнателно започна да говори в първо лице, множествено число, и така текстът зазвуча доста двусмислено. И наистина, ако се замислим: за една жена е нормално да се кичи, много по-странно е, когато нашите митрополити започнат да се разкрасяват. Достатъчно е да видим владишките украшения, безкрайните комплекти от обувки, десетките комплекти богослужебни одежди, нагръдни кръстове, ръкавели и скъпоценни камъни за да се запитаме: извинявай, дядо, но я ни припомни пак… какво точно казваше ти на нашите жени?

Следващата новина номер 10 вероятно ще се хареса на архиепископ Викентий, защото предлага една алтернатива за православните жени, които решат да се откажат от страстта си към обувките и одеждите:

Цензура! Новина 10: Група канадски католици желае завръщане към „Костюма на Адам”

В Квебек се открива фестивал на набожните натуристи (разбирай нудисти). Група католици, практикуващи натуризъм се надяват да изменят отношението на обществото към голите хора и твърдят, че голото тяло отразява величието на човека като Божие творение.

„Библията не е против голотата, тя е против греха!”, смята Винсънт Пиджи, член на федерацията на квебекските натуристи.

За привържениците на голотата, тези места, където носенето на дрехи не е задължително, са отново придобито „ъгълче от Едемската градина”.

(http://www.interfax-religion.ru/?act=mosaic&div=183, http://www.fcn.ca/qcclubs.html)

Причина за отпадане на материала: не успяхме да намерим подходящ снимков материал, който да пасне на дизайна на „Двери”.

Какво обаче обединява нудистите и Далай лама? Отговорът е очевиден – всички те имат проблеми с комарите:

Цензура! Новина 11: Далай лама съжалява, че религията му забранява да убива комари

69-годишният духовен лидер на тибетските будисти Далай-лама XIV признава в немско телевизионно шоу, че понякога комарите буквално го побъркват. Когато започнат да го хапят, той само внимателно маха насекомите, опитвайки се да съхрани спокойствие, тъй като религията му забранява да убива животни.

Понякога от жуженето на комарите дълго му пречи да заспи, особено в неговата резиденция, която се намира в град Дхарамсала (северна Индия)

(http://www.interfax-religion.ru/?act=mosaic&div=15)

Причина за отпадане на материала: любовта към животните е хубаво нещо, но не бива да се стига до крайности. Дано само горкият Далай лама никога да не хваща ендопаразити.

Още една отпаднала новина на тема животни:

Цензура! Новина 12: Освещаване на домашни любимци

В деня на св. Модест, еп. Йерусалимски, 80 домашни животни в щата Флорида получиха предновогодишно благословение от свещ. Алекс Четсас, предстоятел на храм към Цариградската патриаршия.

Сред животните, които свещеникът е поръсил със светена вода, преобладават кучетата и котките, но имало и едно зайче, съобщава вестник “Талахси демократ”.

(http://www.interfax-religion.ru/?act=mosaic&div=67)

Причина за отпадане на материала: Установихме, че не бива да пишем за зайчето, което о. Алекс е осветил, защото то е имало повече от 5 църковни брака.

Цензура! Новина 13: Измамници създават плантация от индийски коноп в женски православен манастир в Гърция

Всичко започва с това, че престъпниците отиват при игуменката на обителта и казват, че искат да помогнат с цветната градина. Монахините с радост се съгласяват и даже хвалят младежите за това, че отглеждат много красиви растения. Полицията съвсем случайно се натъква на 30-те стръка марихуана, обкръжили единия от храмовете в манастирския комплекс. Лъжеградинарите успяват да се скрият.

(http://www.interfax-religion.ru/?act=mosaic&div=214)

Причина за отпадане на материала: "Опиум за народа" е определение на религията, дадено от Маркс в критиката на Хегеловата философия на правото от 1844 г. Не искахме да потвърждаваме думите на Маркс, макар и в случая да става въпрос само за индийски коноп.

Следващият материал, освен че пак е за индийски работи, още един път ни напомня и колко е важно да постоянно да бъдем бдителни:

Цензура! Новина 14: Индийски имам бракосъчетава без да иска невестата с брата на жениха

Този прецедент се случил на мюсюлманска сватба в град Удай, в индийския щат Утар. По време на церемонията, свещенослужителят, без да иска, назовава името на жениха като Мехрадж вместо "Сирадж", и невестата, без да се вслуша внимателно, дава съгласие. Грешката се разбира чак на другата сутрин, когато семейството на жениха вижда документите, узаконяващи брака.

Невестата бива отпратена обратно при родителите си и сега двете семейства се опитват да разрешат дилемата, чий съпруг се явява всъщност булката – на своя жених или на неговия брат. Очаква се и мнението на ислямските богослови в град Деобанд.

(http://www.interfax-religion.ru/?act=mosaic&div=16)

Причина за отпадането на материала: Разбираме, че е важно ислямските богослови да изкажат своето мнение, но все пак леко се натъжихме, че в случая никой не се интересува от мнението на булката. Освен това, ако ислямските експерти решат, че булката е женена за брата на жениха си, дали пък не трябва после и да я убият с камъни: след като грешката е била установена чак на другата сутрин, май ще излезе, че тя е изневерила на законния си съпруг, и то през първата брачна нощ!

Разпространяване на статията:

Още от последния брой:

e8f2e5f25ab6e575f2253cc26e085ed5

Смирен и анонимен

Сладко-уморен и доволен от себе си, отец М. се запъти към дома си. Там, без да се разсейва с постоянните претенции на презвитерата и детското празнословие, които вредят на духовното вглъбяване и исихия, той се затвори в работната си стая – чакаха го важни и…
this world

Не от този свят

„Ние, братя и сестри, не сме от този свят. Не се поддавайте на съблазните на сатаната, да мислите, че имате нещо общо с този свят. Нищо общо нямаме с него...“. Богомолците слушаха напрегнато проповедта на своя свещеник, о. М. Монахолюбивий, както го наричаха,…
kid

Първият изключен от училище ученик по време на карантината е дете на православни родители

Директорката на основно училище „Пенчо Даскалов“ в гр. Радомир смята да предложи за най-тежкото наказание – изключване от училище – четвъртокласника Мишо Михайлов заради сериозни проблеми с дисциплината по време на дистанционното обучение. Всичко започнало,…
Епископските одежди

Икономическият срив на короната

Мисълта ми е за заразата на коронавируса, но не ми е никак симпатичен този вирус и затова всякак гледам да не го споменавам. Защото от баба си зная: „за вълка говорим, а той в кошарата“. Така че по-добре да го държим далече от кошарата, за да е далече и от…
52537325 304

Църковен коронист

Коронист ще е. Няма как! Това е положението. Такова е времето. На всички е трудно. На някои е още по-трудно. А за други беше много трудно. На тях: Вечна им памет! Ние сме хора на традицията. Или по православному казано – на преданието. От уважение към…
055e2c0aa632dadc533ffe96432b452f

Решения на Св. Синод по повод ширещата се пандемия

След драматичната среща на Св. Синод с Националния оперативен щаб, която може да се определи като малък софийски Вавилон, при който езиците на участниците са били размесени и те не са могли да се разберат, синодалните архиереи са се събрали на ново заседание.…
dver

Доналд Тръмп обеща да направи БПЦ велика отново

Американският президент Доналд Тръмп сподели с „Църковен егоист“, че е решил да изостави презвитерианството и да приеме православно кръщение. Причината за обръщането му са множество колажи (мимове), свързани с Българската православна църква, достигнали до…
foto 6

Курс към….

Вечернята тъкмо беше свършила и огромният разнебитен от времето каменен храм беше празен, само една самотна черна птица седеше на най-високия кръст и горестно грачеше в пространството. Селото около храма сякаш беше измряло, в нито една землянка не се виждаше…
013020 coronavirus person to p.2e16d0ba.fill 1200x630 c0

Нов вирус поразява църковните среди

Тази сутрин проф. Епидем Пандемов от Института за метафизична вирусология в изявление, останало почти незабелязано от средствата за масова информация, отправи предупреждение за появата на още един коронавирус – неизвестния досега COZIL-20. Новият вирус се…
980x551 1579610061

Отец Ипомоний и Вирусът

Ето, че се случи! Не че отец Ипомоний не го беше очаквал, но някак си пак го завари не съвсем подготвен. Да кажеш, че се страхуваше, не – още от началото на своето служение преди много години отецът знаеше, че временният живот тук, на Земята, е само…
1485895984 super mario

Семинаристи спасяват патриарха в електронна игра

Ученици от N-ската семинария, залягащи усърдно на заниманията по програмиране, са създали електронна игра, пресъздаваща елементи от църковния живот. Вдъхновение за младежите е била играта „Супер Марио“, любима и на техните родители, в която мустакатият герой…