Мобилно меню

3.8235294117647 1 1 1 1 1 Rating 3.82 (17 Votes)
sider.jpgСтранно нещо е политиката! Например докато едни се възмущават от “Атака” – заигравали се с Православието, но и от езичеството не се отричали, събирали политически подписки по църквите и не знам си какво още, други подскачат по митингите им, пришиват си емблеми на “Атака” по калимавките. Или, докато си протестират срещу НАТО и базите, “атакуват” с кръста полицаите по каските, подобно на онзи, улавия, дето беше “кацнал на едно дърво” на 3 март и налагаше с пръчка пожарникарите, които се опитваха да го свалят от там. Трудно е да се каже коя картинка най-добре изобразява мирогледа на православния християнин, но несъмнено има нещо много сбъркано в отношението ни към политиката, политиците, православните ценности и ролята ни във всичко това.

4.7222222222222 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (18 Votes)
Europa.jpgТози въпрос не трябва да бъде риторичен, а същностен; но такъв ще бъде само за онзи, когото наистина го е грижа за Европа. А нас трябва да ни е грижа за Европа поне по две причини: а) ние сме част от Европа, независимо дали искаме или не и независимо дали на нея й се харесва или не и б) християни сме и като такива трябва да ни е грижа за цялото творение – как тогава да не ни е грижа за собствения ни дом?
 
За да разберем по-добре дали християнството е необходимо на Европа, нека за миг си я представим без християнство.
 
Да отстраним от Европа всичко, което е християнско и да се вгледаме в остатъците от поезията и литературата, архитектурата и изобразителното изкуство, музиката и философията, и въобще в съвкупността от европейската култура и цивилизация. Какво ще видим? Само: а) сурова варварщина или б) надменно самолюбие, или, може би, жалка комбинация от едното и другото.
 
Или нека погледнем исторически на въпроса: нима днешните европейски народи не са всъщност християнизирани орди, които след небивал пробив в териториите, които днес наричаме Европа, заличават Западната римска империя, рушейки и опожарявайки всичко след себе си? Техните потомци, модерните европейски историци, пишейки всъщност за своите предци, много векове по-късно евфeмистично описват това като „велико преселение на народите”, сякаш става дума за научна експедиция, а не за безподобни зверства, които потапят тогавашното светско царство в реки от кръв. Например, унищожението е стигнало дотам, че между 5 и 9 век градът не е могъл изобщо да се установи като институция. Какво би станало, ако тези варварски орди не се бяха християнизирали лека-полека? Наистина, едва когато Европа криво-ляво се християнизира, се сдобива с донякъде „сериозна” държавност. Изглежда, че християнството не е само полезно, но и необходимо на Европа, за да бъде тя в очите ни онова, в което през вековете са се стремили да я превърнат нейните най-добри чеда.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
afeev.jpgБих искал да споделя с вас мислите, които изказах преди два месеца в хода на неофициалната среща на представителите на християнските конфесии с председателя на Европейската комисия Ж. М. Барозо. На тази среща голямо внимание бе отделено на Европейската конституция, която призовава за „открит, прозрачен и постоянен" диалог с църквите, а също така  и религиозните, философските и неконфесионалните организации. Както отбелязах в хода на срещата, важно е, въпреки негативните резултати от референдума за европейската конституция във Франция и Холандия, този призив да бъде запазен и включен в законодателния  документ, който ще замени конституционния договор.

4.2280701754386 1 1 1 1 1 Rating 4.23 (57 Votes)
В настоящия материал умишлено ще се дистанцираме от атрактивните медийни събития като загадъчно появилия се и бързо изтрит от Интернет форума на “Атака”  списък с имената на евреи, или бланките за членство в партията “Атака”, съдържащи ръст, произход и кръвна група, защото те са твърде добре отразени в средствата за масова информация. Вероятно повечето политици от “Атака” вече  са разбрали, че за щастливата им усмивка в предизборната нощ  си има и цена – цената да бъдеш постоянно във фокуса на общественото внимание.

Като излезем от политическата плоскост, ще се опитаме да разгледаме накратко на един друг аспект от явлението “Атака”, който за наше щастие все още е извън светлината на прожекторите – опитите от страна на ултра-националистическите лидери за заиграване с Православната църква и заплахата за християните, които биха се подвели от щедрите обещания на подобни политици.

4.24 1 1 1 1 1 Rating 4.24 (25 Votes)
Снимка: Борислав Николов, в. СегаВъв връзка със споровете около влиянието на "Атака" в Православната църква, екипът на "Двери" се обърна за експертно мнение към политически анализатор д-р Теодора Полименова. Въпросът, който й зададохме беше до каква степен "Атака"  е обикновен носител на протестния вот и до каква изразява назряващи про-фашистки и антисемитски настроения в обществото. Екипът на сайта ще се опита в бъдеще отрази мнението и на представителите на политическата класа.

(Снимка: Борислав Николов,  в. "Сега")