Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
МарияМария Щербакова е нещатен сътрудник на радио „Град Петров” на Санктпетербургската митрополия. Специално за "Двери на Православието" тя разказва за дейността на православната медия.


4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (16 Votes)
televizor.jpgНавярно мнозина от вас си спомнят режима на тока през 80-те години. Токът угасва и прекъсва по средата някое интересно предаване. Вбесен си и безсилен. Със свещ някак се справяме с тъмнината, но с телевизора нищо не може да се направи.
По-късно започнахме да се примиряваме, но стаята все така се изпълваше с напрегнато, мъчително мълчание. Измина доста време, преди в моето семейство да започнем да си говорим. Бяхме отвикнали да го правим. Междувременно всички, повече или по-малко, се бяхме променили... И тогава, в опразнената от екранни герои стая, осъзнахме, че сме си станали чужди.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Невижданият технологичен напредък през последното десетилетие донесе на света персоналните компютри и Интернет, без които вече ни е трудно да си представим нашето ежедневие. Навлизането на новите технологии във всички сфери на човешкия живот не можеше да не породи и нова митология. Мнозина забравят, че компютърът е само машина, изпълняваща алгоритми, а й приписват качества, характерни за хората, като считат компютрите за добри или лоши, злонамерени или приятелски настроени.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

Nikola_1.jpgИнтервю с Никола Антонов, създател на проекта „В началото беше Словото“ в Интернет

- Как започна всичко?

- В периода 1998-2000 г. работех като автор и водещ на богословското предаване „На църква в неделя“ по програма „Христо Ботев“ на БНР. След това повече от половин година водех и предаването „В начало беше Словото“ по „Канал 1“. Предаването не просъществува дълго по ред причини, една от които е липсата на осъзната нужда сред ръководството на телевизията за създаване на сериозно дискусионно предаване, в което да се обговарят грамотно реалните и парещи проблеми на съвременния духовен живот: без националистичен или какъвто и да било друг патос. След това животът ме отнесе в друга посока – поддръжка на интернет-сървъри и уебстраници, новини в програма „Хоризонт“… След като получих постоянен достъп до ресурсите на Интернет, благодарение на заниманията си като системен администратор, реших да събера най-добрите си текстове от периода като водещ на богословски предавания в една лична интернет-страница. Постепенно страницата от прост личен проект започна да се превръща в място за дискусии, бяха стартирани форуми, сега вече сайтът позволява да се разширява динамично чрез участието на всички негови посетители. Около сайта се събра и сплотена виртуална приятелска група, която постепенно се превърна в реална, около Господнята трапеза в храм „Света Троица“ в София. Някои членове на тази група откриха и православието чрез сайта, приеха и св. Кръщение. Това обаче не са мои заслуги. Бог намира различни пътища за всеки. Нечий път е минал и през моя сайт.

4.3846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (13 Votes)
barcode.GIF Целта на настоящата статия е да поднесе фактологичен материал за опровергаване на проникващите от някои сектантски среди спекулации, че в ивичния код (наричан още лентов код, щрихкод, баркод) на стоките е закодирано числото 666. Подобни истерични твърдения циркулират по различни евангелски радиостанции и вестници в Америка още от седемдесетте години.