Мобилно меню

3.875 1 1 1 1 1 Rating 3.88 (16 Votes)
tursih_1_1.jpgГосподин Алберто Балдуччи е италианец по произход, но живее и работи в град Лима - Перу. Ето неговия разказ за пътя му към вярата и Православието.

3.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 3.95 (21 Votes)
jivota_1.jpgСрещнах отец Герасим на богословската конференция в манастира в Бозе - Италия. Когато за първи път го видях, си казах: „Сигурно идва направо от Света Гора.” Интересът ми към него с всеки изминал ден все повече нарастваше. Винаги неотлъчно следван от своя послушник, някак затворен, самодостатъчен... встрани от оживените разговори, богословските спорове и размяната на любезности. Попитах за него - оказа се французин, приел Православието. Кога, как, защо - това бяха въпроси, на които никой не можеше да ми отговори и на които упорито търсех отговор. Едва последния ден събрах смелост и се приближих към него. Помолих го за разговор, да ми разкаже за себе си и причините за своя избор. За моя радост той се съгласи.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

cslewis_1.jpgНе изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог

Все по-често чуваме и четем, че трябва да се създаде християнска партия, християнски фронт или християнска политическа платформа. Много хора искрено и сериозно желаят християнството да започне да воюва в световната политика и това, разбира се, от негово име би трябвало да направи една особена партия.

Може би християнската партия желае просто да се живее по-добре; може би тя е призвана да реши какво означава „по-добре” и с какви средства трябва да се постигне то. Ако избере първия вариант, тя няма да бъде особена политическа партия – почти всички партии се стремят към цели, които биха се понравили всекиму: те искат за всички (или за някакви) хора увереност в бъдещото им благополучие, а за страната – най-доброто, от тяхна гледна точка, отношение между ред и свобода. Разделя ги това как разшифроват тези неща. Обикновено ние не спорим трябва ли хората да живеят по-добре, а какво ще им помогне за това – капитализмът или социализмът, демокрацията или монархията и т. н.

Какво би трябвало да прави тогава една християнска партия? Благочестивият Филарх е убеден, че добър може да бъде само християнският живот, а той трябва да се утвърждава от силна власт, унищожаваща и последните следи на душегубителния либерализъм. По негово мнение фашизмът, например, просто е изопачил една вярна идея, а чудовището на демокрацията ще погълне християнството, ако бъде оставено на воля. Затова той е готов да приеме помощ дори от фашисти, надявайки се, че заедно със съратниците си, ще успее да ги превъзпита.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (9 Votes)
В началото на 2004 г.  агенцията за социологически проучвания „Галъп” направи изследване по поръчка на сп. „Жената днес” сред 1044 български граждани - 504 мъже и 540 жени. Целта на проучването бе да се види доколко българите вярват в магии. Оказва се, че всеки втори български гражданин вярва, че може да стане жертва на магия. Всеки пети знае конкретен случай за направена черна, бяла или друга магия. 12 % от анкетираните са сигурни, че магията е успяла. На всеки 100 от магиите 35 са правени за смърт, болест или урочасване на противника, 13 са били за здраве, 13 - за отстраняване на любовен съперник и т. н. В България 60 % от хората вярват в урочасването.

Данните дават основания на някои окултистки издания (напр. „Кармичният Кръг”) със самочувствие да заявят, че съществува „неразривна връзка между българина и магията, че за българския гражданин, независимо от религия, етнос и социално положение, магията е житейска философия, обичаен начин на живот”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
За ролята на болничния свещеник и мисията на Църквата в болницата разказва свещ. Добромир Димитров. Освен енорийските си задължения той е поел и духовната грижа за пациентите в Русенската многопрофилна болница за активно лечение.