Мобилно меню

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)
elka.jpgЗвънчета, свещички, сладкиши, умайващо ухание на домашна топлина и уют – това е типичната Коледна атмосфера. Картината е съвършена, ако поглеждайки през прозореца, погледът ни потъне в снежна светлина. Коледа се празнува навсякъде по света. Всяка една държава има своите традиции и обичаи, своя начин да отпразнува Рождеството на Божия син. Навсякъде обаче неизменна част от празничните дни е украсената Коледна елха.

4.5675675675676 1 1 1 1 1 Rating 4.57 (37 Votes)
Europeans.jpgДостоевски беше казал, че православните винаги сме били малцинство сред малцинството, неправилно разбирани, заплашвани, отхвърляни и преследвани с копие или с присмех. Българската православна църква вече разбра, какво е да те преследват с „копие”. Стотици свещеници, монаси и миряни избраха да бъдат свидетели на вярата по време на комунистическия режим и този избор им струваше живота.

Сега на дневен ред пред православните в България е преследването с „присмех”. Какво имам предвид? Членството на България в Евросъюза ще изправи Българската православна църква пред нов, много по-префинен натиск от страна на „общественото мнение” и „общочовешките ценности”.

4.7058823529412 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (17 Votes)
Св. Николай
Кой носи подаръците на децата на Коледа? Какъв е произходът на приказния старец, който щедро раздава дарове и радост на хората в навечерието на Рождество Христово? За негов първообраз се счита християнският св. Николай, който живял през втората половина на ІІІ в. в Патара, град в Малоазийската област Ликия. Бил избран за архиепископ на гр. Мира и управлявал паството си с много любов и мъдрост. Прочул се като защитник на онеправданите и помощник на изпадналите в беда. Той щедро помагал на бедните без да чака благодарност за помощта. Понякога правел даренията си тайно, така че хората да не знаят техния произход. За всеотдайното си служение Бог още приживе го надарил с дара на чудотворство. След блажената му кончина бил погребан в катедралата на град Мира.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)
narko_1.jpgМястото на Църквата в грижата за наркоманите бе обсъждано през седмицата, посветена на борбата със зависимостите. Интересът на държавните институции, на зависими и техните родители към Църквата бе провокиран от  успешното лечение на наркомани, което се осъществява с помощта на нейните тайнства.

Църквата разпознава наркоманията като духовен проблем, проблем за това как възприемаш себе си и света. Затова и лечението на зависимостите започва с това, че всеки човек е много ценен в очите на Бога. Църквата не работи с целеви групи, а с конкретни хора, с конкретна болка и търси изхода за точно този човек. С любов и внимание. На това служение са се посветили свещеници от цяла България. Някои вече имат дългогодишен опит и конкретни успехи, други сега започват. Те вършат делото си с любов, състрадание и внимание, в тишината на храма.

4.7741935483871 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (31 Votes)
През есента на 2002 година пристигнах с научна стипендия на Института за европейска история в Майнц, старинен немски град, разположен на река Рейн. Тъй като вече имах опита от един изследователски престой в Мюнхен, където посещавах неделното богослужение в българската църковна община “Св. Климент Охридски” веднага се поинтересувах има ли православен храм и в Майнц. Първоначално се оказа, че такава общност липсва. Ето защо в неделните утрини посещавах или католическата меса в романската катедрала “Св. Мартин” в центъра на града, разположена на няколко минути път от моя институт или протестантските служби в близката реформаторска църква “Св. Йоан”, най-старата храмова постройка в града и една от малкото запазени църкви в Германия от епохата на Късните Каролинги.