Мобилно меню

4.2280701754386 1 1 1 1 1 Rating 4.23 (57 Votes)
В настоящия материал умишлено ще се дистанцираме от атрактивните медийни събития като загадъчно появилия се и бързо изтрит от Интернет форума на “Атака”  списък с имената на евреи, или бланките за членство в партията “Атака”, съдържащи ръст, произход и кръвна група, защото те са твърде добре отразени в средствата за масова информация. Вероятно повечето политици от “Атака” вече  са разбрали, че за щастливата им усмивка в предизборната нощ  си има и цена – цената да бъдеш постоянно във фокуса на общественото внимание.

Като излезем от политическата плоскост, ще се опитаме да разгледаме накратко на един друг аспект от явлението “Атака”, който за наше щастие все още е извън светлината на прожекторите – опитите от страна на ултра-националистическите лидери за заиграване с Православната църква и заплахата за християните, които биха се подвели от щедрите обещания на подобни политици.

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (126 Votes)

Archbishop Joan ShahovskojВ началото на 50-те години американското общество беше разбунено от постъпката на един провинциален лекар. От жалост към свой безнадеждно болен пациент доктор Сандърс прекъснал живота му с инжекция.

Намерили се защитници на неговата постъпка; те не искали да приемат последиците на логически развита до предел, неограничена и претендираща за непогрешимост човешка жалост. Идеята за милосърдието, и още повече чувството за милосърдие, се струват на някои хора извисени над всички Божии и човешки закони. Но истината е, че всичко – включително и милосърдието – трябва да се разбира в истинен дух и разум. Ако днес узаконим умъртвяването на „безнадеждно болните”, макар и един час до предполагаемата им смърт, то утре това човеколюбие ще достигне до извода за необходимостта изкуствено да умъртвяваме болните седмица до възможната им смърт. По-натам срокът ще нараства: месец, година, 10 години, 25 години…

Разглежданият проблем в същността си не е проблем за жалостта и милосърдието, а за самия смисъл, за целта на човешкия живот в света.

4.047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.05 (21 Votes)
images.jpgПрез 20-те  години  на ХХ век в  България  се  заражда  и  разгръща  своята  дейност    религиозното  общество “Добрият  самарянин”, чиито последователи твърдо и последователно афишират себе си като истински православни. Те постоянно  демонстрират външно и показно  благочестие, което несъмнено прави впечатление на православновярващите. Външният, привидно православен декор обаче трудно прикрива духовната прелест и болната мистика, които царят в това псевдоправославно общество.

4.24 1 1 1 1 1 Rating 4.24 (25 Votes)
Снимка: Борислав Николов, в. СегаВъв връзка със споровете около влиянието на "Атака" в Православната църква, екипът на "Двери" се обърна за експертно мнение към политически анализатор д-р Теодора Полименова. Въпросът, който й зададохме беше до каква степен "Атака"  е обикновен носител на протестния вот и до каква изразява назряващи про-фашистки и антисемитски настроения в обществото. Екипът на сайта ще се опита в бъдеще отрази мнението и на представителите на политическата класа.

(Снимка: Борислав Николов,  в. "Сега")

4.5238095238095 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (21 Votes)
Rotonda_Sv.G_1.jpgВ го­ди­ни­те на раз­ко­ла три хра­ма в сто­ли­ца­та бя­ха пре­вър­на­ти в не­го­ва ем­б­ле­ма: ­ ро­тон­да­та “Св. Ге­ор­ги”, “Св. Пет­ка Са­мар­джийс­ка” и “Св. Со­фи­я”. Ед­на го­ди­на след въз­с­та­но­вя­ва­не­то на ми­ра в Цър­к­ва­та раз­го­ва­ря­ме с пред­с­то­я­те­ли­те на те­зи три “ем­б­ле­ма­тич­ни” хра­ма за про­ме­ни­те след раз­ко­ла и по­у­ките от него.