Мобилно меню

3.8235294117647 1 1 1 1 1 Rating 3.82 (17 Votes)
sider.jpgСтранно нещо е политиката! Например докато едни се възмущават от “Атака” – заигравали се с Православието, но и от езичеството не се отричали, събирали политически подписки по църквите и не знам си какво още, други подскачат по митингите им, пришиват си емблеми на “Атака” по калимавките. Или, докато си протестират срещу НАТО и базите, “атакуват” с кръста полицаите по каските, подобно на онзи, улавия, дето беше “кацнал на едно дърво” на 3 март и налагаше с пръчка пожарникарите, които се опитваха да го свалят от там. Трудно е да се каже коя картинка най-добре изобразява мирогледа на православния християнин, но несъмнено има нещо много сбъркано в отношението ни към политиката, политиците, православните ценности и ролята ни във всичко това.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
George.jpgВъв всяко богослужение, включващо Велика ектения, и на Великия вход на светата божествена литургия свещеникът или дяконът отправят прошение за “христолюбивото войнство”. “Христолюбиво войнство” се нарича сонмът от светии, които по един или друг начин са “воювали” за вярата си в Христа и са удържали победа: кой с мъченичество, кой с изповедничество, кой с подвижничество или с апология на Христовото учение. “Христолюбиво войнство” се наричат и воините-християни, които служат във войската и се стремят стриктно да изпълняват закона Христов.

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (5 Votes)

От 3 до 4 април се състоя обучителен семинар на тема "Практически съвети за работа с медиите", организиран от фондация "Покров Богородичен" и Българска медийна коалиция. В семинара взеха участие: архим. Сионий, ректор на Софийската духовна семинария, прот. Захарий Дечев от Сливенска епархия , свещ. Дончо Дончев говорител на Варненска и Великопреславска епархия, свещ. Светослав Георгиев от Русенска епархия, йером. Стилиян Георгиев от Руенска св. обител „св. Йоан Рилски”, представляващ интернет-радио „Сион”, дякон Михаил Манев от Варненска и Великопреславска епархия, г-н Ангел Младенов, говорител на Русенска епархия, Божидар Маринов, секретар на Софийска духовна семинария, Даниела Василева, докторант по Църковно право в Богословския факултет на Софийския университет, Миряна Маламин-Сирийски от фондация "Покров Богородичен", Надежда Господинова от Интернет портал Православие БГ, Пенка Борисова, експерт в Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет, Пламен Сивов, директор на фондация "Покров Богородичен", Росица Станимирова от парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията, Тодор Карагьозов от фондация "Покров Богородичен" и Анна Маринова, представляваща интернет портала "Двери БГ" и енорийския вестник към храм "Св. Троица" - "Светилник".   
           

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)
“Тостът трябва да е кратък като изстрел”, се казва в един руски филм. Мисля си, че често и в църковната проповед трябва да проехтява изстрел. Не истински изстрел, но нещо, което да грабва вниманието на слушателите. А след това да се каже друго нещо, което да се запомни, което да те вдъхнови да направиш макар и малка крачка по собствения си път към съвършенството.

Веднага ще попитате: “Че кой сега прави така?” Днес почти никой. Но да видим как проповядва Христос. В проповедите му винаги първо проехтява изстрел, нещо, което стресва слушателите. Като нещо от рода на: Вие сте чували това, аз пък ви казвам друго; или вземете за пример бедната вдовица, а не благочестивия фарисеин, една лепта може да бъде по-ценна от огромно дарение, смъртта може да донесе живот...

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
blagov.jpgЖивотът ни, с изпитанията и радостите му, е низ от благовещения, в които Бог, по един или друг начин, ни изявява благата Си воля и очаква нашия отговор. Разкрива ни я чрез ежедневните ни задължения, чрез радостни или болезнени обстоятелства, чрез тежки изпитания, чрез нуждите на хората около нас – непрестанни поводи да постъпваме съгласно евангелските заповеди. Същността на християнството не е ли в това, да съумяваме във всички случаи, в които Бог ни призовава, да засвидетелстваме вярата си, да отговаряме със смиреното: “Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти”?