Мобилно меню

4.6716417910448 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (67 Votes)
Прекаленото въздържание от секс било водело до здравословни проблеми – със сърцето, с простатата, с акне и с какво ли още не. Да не говорим как се било отразявало на психиката. Така пише в разни статии, коя повече, коя по-малко сериозни, но пък поднесени със завиден стил и съвсем не малко на брой. Доколко е удачно вярващите да се позовават на такива материали или да ги оспорват, не пише никъде. Сякаш Бог е предвидил въздържането от секс като изтезание и рисков фактор за здравето, а не като начин за приближаване до Него в определени ситуации и при определено стечение на обстоятелствата.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)
coelho2.jpgОсновният персонаж в творбите на Паулу Коелю обикновено е човек, който се отказва от уредения си живот и поема риска на някакво пътуване. Въпреки че бива описано като пътешествие по света или  през пустинята, то по замисъл е пътуване към самия себе си, свързано с надежда за откриване на собственото призвание и смисъла на живота.

Героите на неговите романите често са водени от копнежа да преоткрият връзката си със свят, по-истинен и различен от условностите на всекидневния живот. Това търсене не произтича непременно от жажда за материално и социално благополучие.

4.5333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (30 Votes)
Св. Кирил и МетодийНа 11 май Българската православна църква празнува деня на светите братя Кирил и Методий и тържествено чества паметта на тяхното равноапастолско и просветителско дело. В този ден по традиция се обръщаме към духовните извори на българската култура и просвета, които са дълбоко свързани с подвига на славянските първоучители. Апостолската мисия на Солунските братя и техните ученици дава на славянските народи светлината на Евангелското слово чрез писменост на роден език и познание на Христовата истина за укрепване във вярата и спасение на душите.

3.8235294117647 1 1 1 1 1 Rating 3.82 (17 Votes)
sider.jpgСтранно нещо е политиката! Например докато едни се възмущават от “Атака” – заигравали се с Православието, но и от езичеството не се отричали, събирали политически подписки по църквите и не знам си какво още, други подскачат по митингите им, пришиват си емблеми на “Атака” по калимавките. Или, докато си протестират срещу НАТО и базите, “атакуват” с кръста полицаите по каските, подобно на онзи, улавия, дето беше “кацнал на едно дърво” на 3 март и налагаше с пръчка пожарникарите, които се опитваха да го свалят от там. Трудно е да се каже коя картинка най-добре изобразява мирогледа на православния християнин, но несъмнено има нещо много сбъркано в отношението ни към политиката, политиците, православните ценности и ролята ни във всичко това.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
George.jpgВъв всяко богослужение, включващо Велика ектения, и на Великия вход на светата божествена литургия свещеникът или дяконът отправят прошение за “христолюбивото войнство”. “Христолюбиво войнство” се нарича сонмът от светии, които по един или друг начин са “воювали” за вярата си в Христа и са удържали победа: кой с мъченичество, кой с изповедничество, кой с подвижничество или с апология на Христовото учение. “Христолюбиво войнство” се наричат и воините-християни, които служат във войската и се стремят стриктно да изпълняват закона Христов.