Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

православната катедрала в Сао ПаолоПочувствах мисионерското призвание като вътрешен импулс по време на следването си в семинарията. Но напълно разбрах какво представлява то по време на мисионерската ми работа в Южна Индия и по-късно в Бразилия.

Бях изпратен в Бразилия да обгрижвам духовно една малобройна общност емигранти, принадлежащи към нашата църква (Антиохийската православна църква). Те бяха забравили сирийския и арабския език. Новото поколение знаеше само португалски. В Индия вече бях виждал как нашите хора се бяха сблъсквали с този проблем, който ги накара да преведат православното богослужение на местния език. Затова и аз започнах да превеждам. Това ми помогна да разбера по-добре и в дълбочина нашето богослужение, нашата църква и дори Евангелието. Аз самият започнах да преоткривам Евангелието, Църквата и хората около мен, които се нуждаеха от моето служение. Болшинството от тях не принадлежаха към Православната църква, но аз чувствах, че те очакват нещо от мен. Започнах да им говоря за Христос, за Църквата, за Евангелието на португалски, с малкото думи, които знаех на този език. И бариерата бе преодоляна. Те разбраха посланието. Когато някои от тях поискаха да се кръстят, аз започнах да превеждам текста на тайнствата Кръщение и Миропомазване. Вие не можете да си представите какво безценно богатство открих, при превода на тези древни църковни служби.

4.6268656716418 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (67 Votes)
св. ВалентинС навлизането на демокрацията, у нас нахлу западната масова култура, а с това и един нов празник в средата на февруари: Св. Валентин, по-популярен като Ден на влюбените. Младите хора го приеха с особена охота. Медиите услужливо откликнаха на този интерес с информация за св. Валентин и за традициите, свързани с празника в различните страни. Търговците побързаха да окичат сергиите си с пурпурни сърца, балони, плюшени играчки и картички с крилати амурчета и сгушени гълъби, а собствениците на увеселителни заведения излязоха със специалти за младите влюбени.

Като че само Църквата остана встрани от тази розова еуфория в средата на февруари. В църковните среди се погледна с подозрение на Деня на влюбените и със смътните опасения, че като всичко, идващо от Запада, и този празник носи дух чужд на Православието, зловреден.

Така или иначе, този празник печели все по-голяма популярност. Затова ние, миряни и свещенство, сме длъжни да осмислим по-сериозно отношението си към този факт от нашето съвремие. И ако е възможно, колкото може по-скоро да заработим за  едно християнско преосмисляне на този празник.

4.8095238095238 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (21 Votes)
St.Vladimir_1.jpgПравославният богословски институт "Св. Владимир” в Ню Йорк, САЩ, е висше учебно заведение по богословие, което вярно пази традицията на православната християнска вяра. Неговата основна цел е подготовката на духовници и миряни в служба на Православната църква по света.

С основаването му през 1938 г. за негов покровител е избран великият равноапостолен Киевски княз  св. Владимир, който разпространява православната християнска вяра в Киевска Рус от Константинопол през 988 г. Паметната 1938 г. съвпада с деветстотин и петдесетата годишнина от покръстването и просвещаването на Русия, в потвърждение на мисионерския характер на института (наричан по американските стандарти "семинария" - seminary) в Северна Америка.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
aggelos.jpgДнес всяка гръцка митрополия има свое радио с 24-часова програма. Много са манастирите, които също поддържат свои радиостанции. В голямата конкуренция със светските радиопрограми, църковните предавания в Гърция са достигнали завидно качество – като тематика, като разнообразие, като квалификация на журналистите, работещи там. Професията църковен журналист отдавна се е наложила в медийната култура на южната ни съседка. Пионер в делото на църковните радиопредавания е митрополията на Пирея, която през 1988 г. стартира едно начинание, в успеха на което почти никой тогава не вярвал.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
metropulos.jpgПрез коледната нощ бизнесменът скъперник Ебенезър Скруч е посетен от духа на своя починал бизнес партньор Джейкъб Марли в класическата новела на Чарлс Дикенс "Коледна песен". Марли оплаква "пропуснатите възможности на живота си", при което Скруч се опитва да го оправдае, като извини и себе си с думите:
- Но, Джейкъб, ти винаги си бил добър бизнесмен.
- Бизнес! – кресва духът и отново закършва ръце. – Моят истински бизнес беше човечеството. Истинският ми бизнес беше благоденствието на хората. Милосърдието, даренията, претърпяването и благосклонността – ето това трябваше да бъде бизнесът ми! Търговската ми дейност беше просто капка в необятния океан на същинския ми бизнес!