Мобилно меню

4.4583333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.46 (24 Votes)
Въпросът за абортите от християнска гледна точка изглежда ясен и сякаш отдавна решен: абортът е грях, убийство на човек. Какво обаче ни накара да подготвим тема, посветена на абортите?

Първо, това е убеждението ни, че макар и християнската гледна точка към проблема да е ясна и известна на всички - дори и на тези, които са далече от Църквата, тя не е обсъждана активно нито в църковните среди, нито в обществото, именно поради тази привидна своя "яснота". Резултатът е, че църковната позиция остава неразбираема и изолирана, като често пъти дори представители на Църквата не могат да обяснят задълбочено, защо Църквата счита аборта за грях, а ембриона - за личност.  

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)
За радостта от срещата на родителите с детето разказва слайд филмът, дело на свещ. Йордан и презвитера Йорданка Василеви. Тяхното малко православно филмово студио подготвя преводни филми и създава собствени образователни видео-материали. Скоро част от тях ще са достъпни за теглене. Филмът ще се пусне автоматично при потребителите с инсталиран flash plug-in.4.2727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (33 Votes)
31.jpg- Владико, какво е мнението ти относно узаконяването  на абортите?

- Поставянето на въпроса за извършването на аборти разкрива изумителната безчувственост на човека, на цялото човечество към човешкия живот. Немислимо е да се говори за светостта на човешкия живот и едновременно с това да се разрешава и да се узаконява аборта. Мисля, че в държава, в която абортът е узаконен, никой – започвайки от правителството и завършвайки с обикновения гражданин - няма право да говори за това, че човешкият живот е свещен, защото абортът е убийство.

Разбира се, има случаи, когато абортът е неизбежен, но тези случаи са от компетентността на медицината. Когато с заченато дете, което няма да може да се роди, което ще бъде урод, което ще бъде чудовище – да, в такъв случай абортът е допустим. Но когато абортът се прави от някоя двойка или от жена, която е допуснала да зачене нежелано дете и иска да се отърве от него, това си е просто престъпление.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
2.jpgДжийн бе изоставена от гаджето си - нещо, което продължава да я изумява и наранява. Сега не знае накъде да поеме. Страхува се да каже на родителите си: представя си как лицето на майка й ще се сгърчи от мъка, а баща й ще й обърне гръб от срам. Шефът й преди време бе намекнал, че справянето с работата на служителка, която забременее, ще се държи под око особено строго. Собственикът на сградата пък ясно бе заявил как там децата не са никак добре дошли.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
ФредерикаПредлагаме на Вашето внимание два откъса от книгата "Истински избор" на известния американски православен публицист и апологет Фредерика Матюз-Грийн. В момента се подготвя и българският превод на книгата, който е заплануван да излезе от печат през 2008 год.

Вече над двадесет и пет години нацията е затънала в тресавището на изключително трудната полемика относно абортите. “Затънала” е много подходящо определение; едни и същи изтъркани спорове се водят отново и отново и понеже спорещите страни си карат, както си знаят по успоредни прави, без да се опровергават един друг, не е възможно да се стигне до разрешаване на проблема. Намираме се в пълна безизходица.