Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 987

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 1407

4.225 1 1 1 1 1 Rating 4.23 (40 Votes)
1_32.jpgС д-р Николай  Михайлов, депутат на ДСБ в НС,  разговаря  Димитър  Спасов

- Ж
ак Маритен казва някъде, че християните са влияели на историята не защото са имали партия, а защото са имали съвест, с която светът е трябвало да се съобразява. Вашият коментар?

- Християнката съвест е подвижнически път, мъченичество. "Блажени гонените заради правда", казва Христос, което означава "горко ти, ако си приет". Християнинът няма тукашен град, той е неуместен, гонен. Задължително в нещо юродив. Адаптираният християнин е вътрешно противоречие, недоразумение в "стила". Немският църковен историк Харнак казва, че Христос е бил разпнат от доволните, от тези, които са се чувствали добре в този свят. Това, от което "любителите на Кръста" са лишени, не е радостта, а тъкмо доволството. Доволният е собственик на малко щастие, той е "средна класа", "консерватор". Не му е нужно изкупление, а дълголетие и финансова стабилност. 

Антипод на християнина не е грешникът, а фарисeят. Християнинът е "разкъсано сърце", фарисеят притежава  "чиста съвест" и спи непробудно. Грешниците са специалисти по християнството, казва Киркегор, те са "любимата плячка на Бога". Християнската съвест не е назидание, а парадокс. Чудо. Ако християните имат някакво влияние, то е по логиката на тяхната абсолютна светска незаинтересованост, по отказа им да спорят за "земната тор". Християнската съвест не разпъва, тя се разпъва. Христос разпростря ръцете Си на кръста,  за да събере   в с и ч к  и  (св. Силуан Атонски). 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Няма нито едно благочестиво христианско семейство, което да не знае, че на 6 декември Църквата отдава молитвена и богослужебна почит на свети Николай Чудотворец, архиерископ на църквата в гр. Мира, обл. Ликия.

Но тази година 6 декември е троен празник за нас, миряните от Българската православна църква "Света София" в Чикаго. Затова искаме да споделим радостта си с всички православни братя и сестри и да им кажем, че на тази дата Негово Високопреосвещенство Йосиф, митрополит на САЩ, Канада и Австралия, чества 65-годишен юбилей от рождението си и 25 години архиерейско служение в САЩ.

4.4864864864865 1 1 1 1 1 Rating 4.49 (74 Votes)
halloween.jpgПразникът Хелуин възниква в предхристиянски времена сред келтските племена, населяващи териториите на съвременна Великобритания, Ирландия и Северна Франция. Келтите вярвали, че животът се заражда от смъртта. Затова началото на новата година те празнували през есента (нощта на 31 октомври срещу 1 ноември), когато според техните вярвания настъпвало времето на студа, тъмнината, разложението и смъртта. През тази нощ келтите прославяли езическия бог на смъртта Сауин.  В навечерието на новата година друидите (жреците на келтските племена) заповядвали на хората да угасят всички огньове в къщите си. След това разпалвали огромен огън от дъбови клонки, на който според техните вярвания принасяли жертви – плодове, животни и дори хора, за да угодят на бога на смъртта Сауин. Оттук води началото си и обичаят да се ходи в тъмното облечени в костюми на привидения, вещици, гноми и всякакви зли духове. Следвайки този обичай, живите влизат в съюз и общение със задгробния живот.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
патриарх Илия ІІ
Грузинският патриарх Илия ІІ е роден на 4 януари 1933 г. в гр. Владикавказ (през съветско време - гр. Орджоникидзе). Светското му име е Ираклий (Ерекле) Георгиевич Гудушаури-Шиолашвили.

Завършва Московската духовна семинария и Московската духовна академия (през 1960 г. с научната степен "кандидат на науките"). На 16.4.1957 г. е постриган за монах, а на 18.4. е ръкоположен за йеродякон. Йеромонашеска степен получава на 10.5.1959 г. На 25.8.1963 г. е хиротонисан за Шемокмедийски епископ и е назначен за патриаршески викарий.

От 1963 до 1972 г. е ректор на Мцхетската духовна семинария.

На 1.9.1967 г. е избран за епископ на Цхум-Ахпазети (Сухуми и Абхазия), а през 1969 г. е издигнат за митрополит на същата катедра. На 23 декември 1977 г. е избран за Грузински патриарх, а интронизацията му е на 25 декември с. г.

От 1978 до 1983 г. е избран за един от президентите на Световния съвет на църквите. Но след политическите промени в страната в резултат на силния натиск на 10 игумена на манастири и на много вярващи, заплашващи с разкол в Църквата, той предложи излизане на Грузинската църква от ССЦ (част от компромиса беше и издигането на някои от тези игумени в епископски сан). Такова излизане осъществи и БПЦ по грузински образец, макар у нас да нямаше такъв натиск.

По време на управлението му са отворени духовни училища в много градове на Грузия като Батуми, Ахалцих, Кутаиси и др.

При продължителната политическа нестабилност в страната ГрузПЦ и лично патр. Илия ІІ се оказаха фактор на стабилност. Вчера медиите разпространиха и негово изказване в полза на възстановяване на монархията в лицето на династията Багратиони.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
Манастирът Джвари (Св. Кръст) е една от големите забележителности на Грузия. Намира се край древната грузинска столица Мцхета, при вливането на  река Арагва в река Кура. Издигнат е над дървения кръст, поставен на хълма от св. Нина. Според писмени свидетелства в средата на 6 в. кръстът се издигал на върха и се виждал отдалече. Той е бил обект на поклонение от местните хора. През втората половина на 6-ти век владетелят Гуарам построява до кръста малък храм.