Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
escravo.jpgПокойният канадски посланик в Югославия, граф Игнатиев, за богослуженията винаги посещавал малката руска православна църква в Белград. Неговият секретар ни разказа следния случай. Посланик Игнатиев веднъж учтиво отказал прием в резиденцията на Президента Тито, за да може да отиде на бдение в навечерието на настъпващия празник. Президентът Тито му казал:

- Вие сте интелигентен човек, г-н Игнатиев. Защо ходите на църква?
- Защото съм интелигентен човек - отговорил граф Игнатиев.

ПРЕДИСЛОВИЕ

От гледна точка на причинноследствените връзки наличието на кислород е задължително, но не и достатъчно условие за горене. Достатъчно условие за горене би представлявало наличието на кислород плюс гориво плюс драсването на клечка кибрит. (Уйлям Л. Рийс) (Виж бележка 1)

Общата тема на тази конференция е "Образованата личност в епохата на дехристиянизация". Дехристиянизацията сред западните нации не е започнала едва отскоро, нито е продукт само на една епоха, движение или влияние. Разпадането на единното християнско тяло в Западна Европа отчасти е било следствие от безнравствеността и покварата на свещенството – от най-високите до най-ниските чинове.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (60 Votes)
_______.jpgАЛБЕРТ АЙНЩАЙН

„Очевидна е хармонията в космоса, която аз, с моя ограничен човешки ум, успявам да схвана, но въпреки това, все още има хора, които казват, че Бог не съществува. А това, което наистина ме вбесява, е фактът, че тези хора твърдят, че аз поддържам техните възгледи.”

„Колкото по-дълбоко човек прониква в тайните на природата, толкова по-голяма става неговата почит към Бога.”

„Разглеждам една картина, но моето въображение не може да пресъздаде външността на нейния творец. Гледам един часовник, но не мога да си представя как изглежда часовникарят, който го е създал. Човешкият разум не е способен да възприема четири измерения, как тогава е възможно да разберем Бога, за Когото хиляда години и хиляди измерения са като едно?” 
 
„Всеки, който се занимава сериозно с наука, постепенно се убеждава, че един Дух се проявява в законите на Вселената; Дух, Който е безкрайно по-могъщ от духа на човека и пред лицето на Когото ние, с нашите скромни възможности, трябва да се смирим. По този начин научните изследвания водят към едно специфично религиозно чувство, което е твърде различно от наивната религиозност.”

4.8163265306122 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (49 Votes)
0130.jpgМръсните думи имат особено значение в социума – като изнервения клаксон на шофьор зад тебе, те за секунда мобилизират всичките ни защитни сили, действат като сигнални лампи, които ни изтръгват за малко от летаргията на унесеното ни мисловно реене. Бам! Нещастник, ето го агресорът, който иска да залее с вонята си душевното ми пространство. Освен че предизвикват микро-сътресение, мръсните думи дават повод да отприщим целия си вътрешен потенциал и да покажем какво можем. Повечето си го казваме директно на оня с клаксона отзад. Ако пък сме по-шлифовани емоционално, интелигентни тоест, ще генерализираме проблема с клаксона и ще изведем общовалидните вреди от стреса за цялото човечество. И докато се мъчим да засучем убедително червената нишка на генералната ни идея, оня с клаксона вече отдавна ни е изпреварил и не се вижда. Сиреч, и опасността е минала, и на нас ни е минало, затова си даваме команда „Свободно!”. 

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (6 Votes)
1_94.jpgНа 21 декември м.г. в Киево-Печьорската лавра се проведе архиерейски събор на Украинската православна църква (Московска патриаршия), който прие нова редакция на Устава за управление на УПЦ. При това членовете на Събора подчертаха, че внесените в Устава поправки „не се отнасят до статута на Украинската православна църква като автономна историческа съставна част от Руската православна църква”. Мнозина възприеха това като добра новина, въпреки че при по-задълбоченото разглеждане на новия устав на УПЦ става очевидно, че възторгът е преждевременен.

Ще си позволя да приведа няколко откъса от статията на И.В. Гаслов „Украинският статут и Уставът на Московската патриаршия”.

Авторът напомня, че Юбилейният архиерейски събор през 2000 г. прие новия Устав на Руската православна църква, в който се казва, че „всички самоуправляващи се църкви, влизащи в състава на Московската патриаршия... са длъжни да приведат своите устави в съгласие с новия Устав на Руската православна църква. Под тези решения на Архиерейския събор през 2000 г. се подписа целият епископат на Украинската православна църква”. 

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (45 Votes)
_.jpgАхмед и Неджла са едни от хилядите турци, които през последните години са променили вярата си, и сред малцината, които не крият това. Те разказват за своите духовни търсения, отвели ги до Православието, и за това какво означава, да бъдеш християнин в Турция.

- Турската преса обяснява скорошните масови кръщения в страната като "връщане към корените" на турски граждани с гръцки или арменски произход. При вас националният произход също ли изигра решаваща роля, за да станете християни?

Ахмед: Произходът играе роля в някои случаи, но не и при нас. Аз лично съм роден в Кападокия, имам предци, които са дошли от Кавказ. Доколкото знам, в семейството ми не е имало християни. Влизането ми в Православната църква е плод на мой личен избор.