Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

Онова, което привлича мъжете към православието, не е просто фактът, че то е предизвикателно или тайнствено. Онова, което ги привлича, е Господ Иисус Христос. Той е центърът на всичко, което Църквата прави или изповядва. За разлика от някои други църкви, „православието проповядва един силен Иисус” (а ако става дума – и една силна Дева Мария, приветствана в едно песнопение с „Военначалнице, победна предводителке”). Неколцина използваха думата „бойно” или говореха за православието като за „морските пехотинци” на християнството, в духовен смисъл, разбира се.

Един от мъжете противопостави това на феминизирания образ на Иисус, с който бил израснал: „Никога не съм имал приятел, който да не е полагал сериозни усилия да избягва срещи с изглеждащи по този начин мъже.” Макар и привлечен от вярата в Иисус Христос от юношеска възраст, той казва: „Аз изпитвах срам от това привличане, сякаш то бе нещо, което един енергичен млад американец не трябва да взима насериозно, точно както и играта на кукли”. Един свещеник писа: „В православието Христос е войнствен, това е един безкомпромисен Иисус, който пленява ада. Православният Иисус дойде да хвърли огън на земята. В Светото кръщение ние се молим за новозачислените воини на Христа – както мъже, така и жени – да „останат винаги непобедими воини”.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (25 Votes)
frederica_bio.jpgВъв време, когато църкви от всякакъв вид са изправени пред „синдрома на Изчезващия мъж”, в православните църкви броят на мъжете макар и не числено внушителен, е поне пропорционално интригуващ. Това е може би единствената Църква, която привлича и задържа мъже в съотношение, съизмеримо с това на жените. Както през 1999 година Леон Подълз писа в своята книга Импотентната църква – феминизацията на християнството: „Православните са единствените християни, които композират или имат нужда да композират църковна музика за бас профундо”.

Вместо да гадая защо това е така, аз писах на стотина православни мъже, повечето от които са се присъединили към Църквата в зряла възраст. Какво според тях прави тази Църква  изключително привлекателна за мъже? Ето техните отговори:

4.8095238095238 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (42 Votes)
1_13.jpgОбичам мартенички. Радвам им се, когато в края на февруари запристигат в бели пликчета от незабравилите ме сънародници. Възхищавам се на майсторски изплетените червено-бели гривнички и герданчета. Обичам да окичвам с тях букетчета с нежни кокиченца в мило предчувствие за пролетта. Помня от малка стихчето “Баба Марта бързала”, което с удоволствие съм предавала на дошлото след мен поколение български дечица – в детски вестничета и детски утра. И толкова. Нищо друго не мога да кажа за тези прословути два конеца. Признавам, че детските утра не ми се удаваха - все се чудех какво толкова има да се приказва по темата. Имаше много по-словоохотливи и компетентни от мене, разказваха изчерпателно и сякаш до безкрай за символиката, за произхода, за историята, за развитието, за значението, за гаданието по мартеници пред притихналите в жажда за знания българчета.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
манастирът Грачаница, Косово
Миналата събота сабахлем в местната кръчма в Грачаница (Косово и Метохия), небрежно подхвърлих на гост на име Чиле, че албанците сочат в туристическите си оферти сръбските манастири „Високи Дечани”, „Печка патриаршия” и „Грачаница” като свои и обещават на туристите, че ще „могат да посетят и автентично сръбско семейство”. Той за малко не ме преби. Както сънливо отпиваше от чашката с домашна внезапно се сепна и я изгълта наведнъж.

-  Ти луда ли си? Къде го разбра това? Пишат го във вестниците? Какво ли не пишат в тия вестници… - взе да вика по мен.

Обърна се към съседните маси и без да обръща внимание, че прекъсва двама, потънали в доверен разговор помежду си, сърдито каза:

-  Миле, чу ли тази какво приказва? Казва, че шиптарите са ни сложили в туристически оферти... Казва, че предлагат на чужденците да ги развеждат из сръбски къщи, а „Грачаница” са го представили като свой – преразказа на един дъх целия ни разговор той.