Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (25 Votes)
frederica_bio.jpgВъв време, когато църкви от всякакъв вид са изправени пред „синдрома на Изчезващия мъж”, в православните църкви броят на мъжете макар и не числено внушителен, е поне пропорционално интригуващ. Това е може би единствената Църква, която привлича и задържа мъже в съотношение, съизмеримо с това на жените. Както през 1999 година Леон Подълз писа в своята книга Импотентната църква – феминизацията на християнството: „Православните са единствените християни, които композират или имат нужда да композират църковна музика за бас профундо”.

Вместо да гадая защо това е така, аз писах на стотина православни мъже, повечето от които са се присъединили към Църквата в зряла възраст. Какво според тях прави тази Църква  изключително привлекателна за мъже? Ето техните отговори:

4.8095238095238 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (42 Votes)
1_13.jpgОбичам мартенички. Радвам им се, когато в края на февруари запристигат в бели пликчета от незабравилите ме сънародници. Възхищавам се на майсторски изплетените червено-бели гривнички и герданчета. Обичам да окичвам с тях букетчета с нежни кокиченца в мило предчувствие за пролетта. Помня от малка стихчето “Баба Марта бързала”, което с удоволствие съм предавала на дошлото след мен поколение български дечица – в детски вестничета и детски утра. И толкова. Нищо друго не мога да кажа за тези прословути два конеца. Признавам, че детските утра не ми се удаваха - все се чудех какво толкова има да се приказва по темата. Имаше много по-словоохотливи и компетентни от мене, разказваха изчерпателно и сякаш до безкрай за символиката, за произхода, за историята, за развитието, за значението, за гаданието по мартеници пред притихналите в жажда за знания българчета.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
манастирът Грачаница, Косово
Миналата събота сабахлем в местната кръчма в Грачаница (Косово и Метохия), небрежно подхвърлих на гост на име Чиле, че албанците сочат в туристическите си оферти сръбските манастири „Високи Дечани”, „Печка патриаршия” и „Грачаница” като свои и обещават на туристите, че ще „могат да посетят и автентично сръбско семейство”. Той за малко не ме преби. Както сънливо отпиваше от чашката с домашна внезапно се сепна и я изгълта наведнъж.

-  Ти луда ли си? Къде го разбра това? Пишат го във вестниците? Какво ли не пишат в тия вестници… - взе да вика по мен.

Обърна се към съседните маси и без да обръща внимание, че прекъсва двама, потънали в доверен разговор помежду си, сърдито каза:

-  Миле, чу ли тази какво приказва? Казва, че шиптарите са ни сложили в туристически оферти... Казва, че предлагат на чужденците да ги развеждат из сръбски къщи, а „Грачаница” са го представили като свой – преразказа на един дъх целия ни разговор той.


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
escravo.jpgПокойният канадски посланик в Югославия, граф Игнатиев, за богослуженията винаги посещавал малката руска православна църква в Белград. Неговият секретар ни разказа следния случай. Посланик Игнатиев веднъж учтиво отказал прием в резиденцията на Президента Тито, за да може да отиде на бдение в навечерието на настъпващия празник. Президентът Тито му казал:

- Вие сте интелигентен човек, г-н Игнатиев. Защо ходите на църква?
- Защото съм интелигентен човек - отговорил граф Игнатиев.

ПРЕДИСЛОВИЕ

От гледна точка на причинноследствените връзки наличието на кислород е задължително, но не и достатъчно условие за горене. Достатъчно условие за горене би представлявало наличието на кислород плюс гориво плюс драсването на клечка кибрит. (Уйлям Л. Рийс) (Виж бележка 1)

Общата тема на тази конференция е "Образованата личност в епохата на дехристиянизация". Дехристиянизацията сред западните нации не е започнала едва отскоро, нито е продукт само на една епоха, движение или влияние. Разпадането на единното християнско тяло в Западна Европа отчасти е било следствие от безнравствеността и покварата на свещенството – от най-високите до най-ниските чинове.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (60 Votes)
_______.jpgАЛБЕРТ АЙНЩАЙН

„Очевидна е хармонията в космоса, която аз, с моя ограничен човешки ум, успявам да схвана, но въпреки това, все още има хора, които казват, че Бог не съществува. А това, което наистина ме вбесява, е фактът, че тези хора твърдят, че аз поддържам техните възгледи.”

„Колкото по-дълбоко човек прониква в тайните на природата, толкова по-голяма става неговата почит към Бога.”

„Разглеждам една картина, но моето въображение не може да пресъздаде външността на нейния творец. Гледам един часовник, но не мога да си представя как изглежда часовникарят, който го е създал. Човешкият разум не е способен да възприема четири измерения, как тогава е възможно да разберем Бога, за Когото хиляда години и хиляди измерения са като едно?” 
 
„Всеки, който се занимава сериозно с наука, постепенно се убеждава, че един Дух се проявява в законите на Вселената; Дух, Който е безкрайно по-могъщ от духа на човека и пред лицето на Когото ние, с нашите скромни възможности, трябва да се смирим. По този начин научните изследвания водят към едно специфично религиозно чувство, което е твърде различно от наивната религиозност.”