Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (28 Votes)
митрополит Калистос Възлюбени отци, братя, сестри в Христа!

Ще започна с едно пророчество от големия преподавател по византология  сър Ричард Рансиман, изречено малко преди неговата смърт. То гласи: Аз вярвам, че в края на 21 в. на Британските острови ще има само една действаща църква и тази църква ще бъде Православната. Той не беше нито православен, нито се числеше към някоя от християнските деноминации. По произход беше от Презвитерианската църква.

Дали би изрекъл същото пророчество за бъдещето на Православната църква в Съединените щати? Интересно е да знаем защо той мисли, че Православната църква ще е единствената оцеляла в края на 21 в. За това ще спомена по-късно.

Темата, която ще обсъждаме: Бъдещето на православието в Съединените щати е огромна. Ще се спра на няколко разсъждения по темата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
Библейското разбиране за медицината е много важно за нас: то винаги остава ориентир за всеки, който вярва в Бога. Въпреки това е твърде трудно да се сравнява медицината на днешния ден с лечебната практика от библейските времена. Имаме предвид не само трудността да се съпостави библейската терминология, която е във висша степен метафорична, със съвременната международна класификация на болестите, но и самата психология на отношението към болестта.

В наши дни редица болести почти изчезнаха, например едрата шарка; на тяхно място дойдоха други, като СПИН. И все пак, валидни и досега остават думите, изречени от псалмопевеца цар Давид преди почти три хиляди години: “Дните на нашия живот са седемдесет години, а при по-голяма сила, осемдесет години” (Пс. 89: 10). Въпреки колосалните достижения на съвременната медицина, те остават верни и до днес.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

Онова, което привлича мъжете към православието, не е просто фактът, че то е предизвикателно или тайнствено. Онова, което ги привлича, е Господ Иисус Христос. Той е центърът на всичко, което Църквата прави или изповядва. За разлика от някои други църкви, „православието проповядва един силен Иисус” (а ако става дума – и една силна Дева Мария, приветствана в едно песнопение с „Военначалнице, победна предводителке”). Неколцина използваха думата „бойно” или говореха за православието като за „морските пехотинци” на християнството, в духовен смисъл, разбира се.

Един от мъжете противопостави това на феминизирания образ на Иисус, с който бил израснал: „Никога не съм имал приятел, който да не е полагал сериозни усилия да избягва срещи с изглеждащи по този начин мъже.” Макар и привлечен от вярата в Иисус Христос от юношеска възраст, той казва: „Аз изпитвах срам от това привличане, сякаш то бе нещо, което един енергичен млад американец не трябва да взима насериозно, точно както и играта на кукли”. Един свещеник писа: „В православието Христос е войнствен, това е един безкомпромисен Иисус, който пленява ада. Православният Иисус дойде да хвърли огън на земята. В Светото кръщение ние се молим за новозачислените воини на Христа – както мъже, така и жени – да „останат винаги непобедими воини”.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (25 Votes)
frederica_bio.jpgВъв време, когато църкви от всякакъв вид са изправени пред „синдрома на Изчезващия мъж”, в православните църкви броят на мъжете макар и не числено внушителен, е поне пропорционално интригуващ. Това е може би единствената Църква, която привлича и задържа мъже в съотношение, съизмеримо с това на жените. Както през 1999 година Леон Подълз писа в своята книга Импотентната църква – феминизацията на християнството: „Православните са единствените християни, които композират или имат нужда да композират църковна музика за бас профундо”.

Вместо да гадая защо това е така, аз писах на стотина православни мъже, повечето от които са се присъединили към Църквата в зряла възраст. Какво според тях прави тази Църква  изключително привлекателна за мъже? Ето техните отговори: