Мобилно меню

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (14 Votes)
Св. Климент Охридски Чудотворец, светецът-покровител на От дълбока древност християните са избирали някой светец за покровител на своя дом, на своя занаят, на някое начинание или професия. В житията са запазени свидетелства, как още през 4-5 в. вярващи християни са поставяли над работилниците си икони на светец, когото обикновено са познавали лично. Но не бива да се свързват светците-покровители изключително с дадена професия или гилдия. Култът към светеца-покровител е възниквал винаги като личен избор на някой вярващ, който по този начин е призовавал Божията благодат върху своя живот. С течение на времето през Средновековието и до наши дни се е стигнало до “профилиране” на светците, което измества първоначалния замисъл на този християнски обичай – а именно, да покаже, че всяка човешка дейност в многоликото ни ежедневие има нужда от освещаване и може да бъде осветена, стига да е зачената с любов и да е движена от благородни пориви.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Източник: http://bg.orthodoxwiki.org

Възникване

  • Началото на OrthodoxWiki е поставено през м. ноември 2004.
  • Енциклопедия "Двери" е основана през юни 2006 год.

4.7272727272727 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (66 Votes)
Прекаленото въздържание от секс било водело до здравословни проблеми – със сърцето, с простатата, с акне и с какво ли още не. Да не говорим как се било отразявало на психиката. Така пише в разни статии, коя повече, коя по-малко сериозни, но пък поднесени със завиден стил и съвсем не малко на брой. Доколко е удачно вярващите да се позовават на такива материали или да ги оспорват, не пише никъде. Сякаш Бог е предвидил въздържането от секс като изтезание и рисков фактор за здравето, а не като начин за приближаване до Него в определени ситуации и при определено стечение на обстоятелствата.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)
coelho2.jpgОсновният персонаж в творбите на Паулу Коелю обикновено е човек, който се отказва от уредения си живот и поема риска на някакво пътуване. Въпреки че бива описано като пътешествие по света или  през пустинята, то по замисъл е пътуване към самия себе си, свързано с надежда за откриване на собственото призвание и смисъла на живота.

Героите на неговите романите често са водени от копнежа да преоткрият връзката си със свят, по-истинен и различен от условностите на всекидневния живот. Това търсене не произтича непременно от жажда за материално и социално благополучие.

4.5333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (30 Votes)
Св. Кирил и МетодийНа 11 май Българската православна църква празнува деня на светите братя Кирил и Методий и тържествено чества паметта на тяхното равноапастолско и просветителско дело. В този ден по традиция се обръщаме към духовните извори на българската култура и просвета, които са дълбоко свързани с подвига на славянските първоучители. Апостолската мисия на Солунските братя и техните ученици дава на славянските народи светлината на Евангелското слово чрез писменост на роден език и познание на Христовата истина за укрепване във вярата и спасение на душите.