Мобилно меню

4.975 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (40 Votes)
Старецът СофронийНеотдавна в интернет стана достъпна обемната кореспонденция между големия подвижник на XX век архим. Софроний Сахаров и известния богослов отец Георги Флоровски, издадена от манастира "Св. Йоан Предтеча" в Есекс. Предлагаме на читателите на Двери две от писмата. Първото е написано буквално два месеца след основаването от стареца Софроний на манастира „Св. Йоан Предтеча” в Есекс Англия, който се превръща в светилник на Православието не само в Англия, но и в цяла Европа. То разкрива атмосферата в манастира, неволите и трудностите, с които се е сблъсквал и е трябвало да преодолява този велик молитвеник на нашето време. А второто съдържа размисли за епископското служение и неговата криза и е написано по повод хиротонията на Волоколамския епископ Василий (Кривошеин) през юни 1959 г.

Воистину Воскресе Господ!

Уважаеми и дълбокопочитаеми отец Георги!
Много се зарадвах на Вашия пасхален поздрав, който получих вече тук, в Англия.

Вие добре разбирате, че на стари години е нелеко дело да  направиш такава промяна, да започнеш нов живот, в нова страна, където всичко ми е непознато, на език, който ми е съвършено непонятен. Ние, тоест аз и тези, които са с мен, веднага и изцяло се потопихме в работата. Невероятно много трябва да бъде извършено, за да се устрои животът. Огромни усилия ни струва нашата малка църква вътре в дома. Основната работа по нея почти завършихме в петък, преди Лазарова събота, и службите на Страстната седмица, както и Пасхалните, извършихме и извършваме в нея. За нас това е голям успех. Слава на Бога. Освен това трябваше да се организира ежедневният живот: „кухня”, градина, отопление, почистване на дома, подреждането на нашите стаи и други работи без край. Всички ние работихме действително до изнемога. Често ми се събираха не повече от четири часа сън в денонощие.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
1_3.gifЗа конфликта в малката църковна общност на град Пирдоп около назначаването на втори свещеник в храм "Св. Успение Богородично" разказва назначеният за втори свещеник в църквата отец Антоний Марчев. Разказът съдържа откъси от жалбата му до Районната прокуратура на Пирдоп за оклеветяване на името му. 

Бях назначен за втори свещеник в храм „Св. Успение Богородично”, Пирдоп още при ръкоположението ми на 19.10.2005 г. През изминалите пет години рядко се възползвах от това право, тъй като усещах неприязънта на презвитерата Надка Бръмбарова и нежеланието да има друг колега на съпруга й, с когото да делят църковните треби. Служил съм понякога на празник и по-често в неделен ден. Иначе редовно служех в с. Челопеч. Държа да отбележа, че от страна на отец Недко не е имало обструкции. От четири месеца обаче реших да вляза в ролята си на втори свещеник в Пирдоп.

На 24.01.2011 г., понеделник, към 9.00 ч. сутринта, не бях допуснат да извърша богослужение в Пирдопския храм. Пред двора ме чакаше тълпа от около 30-40 души, повечето от които роми евангелисти, съюзили се с няколко члена на църковното настоятелство. Същите започнаха да ме хулят, да отправят заплахи за физическа разправа, както и да говорят, че трябва да се махна от Пирдопския храм, защото о. Недко Бръмбаров им е достатъчен. Някои крещяха, че съм самозванец, и трябва да си покажа заповедта за назначение в Пирдоп. Наложи се да извикам полиция. За случая незабавно беше уведомен Н. Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, който призова тълпата да се разотиде. След като получи отказ, владиката заплаши, че ще затвори храма. В отговор множеството му заяви, че ако не ме махне от Пирдоп, че минат към Софийска или Пловдивска епархия.

4.7358490566038 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (53 Votes)
repentancerequirement.jpgРазговор нa главните редактори на сп. "Християнство и култура" проф. Калин Янакиев и д-р Момчил Методиев

Калин Янакиев: Започваме този разговор в 38-ата годишнина от патриаршестването на Българския патриарх Максим – най-дългото до този момент служение на предстоятел на Българската църква в нейната история. То започва през 1971 г. в условията на тоталитарен комунизъм, а продължава в период на дълбоки обществени промени. Добра или лоша, в страната вече съществува демократична система на управление, а на Църквата се наложи да преситуира своето място в обществото. Наред с дълбоките обществени промени, след 1989 г. Българската православна църква преживя много тежък период на разкол, който има своите основи още в нейното комунистическо минало. Днес се сблъскваме със ситуация, при която се чуват най-различни призиви и искания към Църквата, и по-специално към патриарха, за подобряване на нейния образ и за интензифициране на църковния живот. Повечето от тези призиви се отправят от хора, които са достатъчно некомпетентни за йерархическото устройство на Църквата.

Веднага трябва да отбележа, че съгласно църковния канон най-висшият църковен сан е епископът. Както патриархът, така и митрополитите и викарийните епископи по сан и тайнодействена власт са все епископи и никой не е епископ повече от другия. Митрополитът и патриархът са само различни админис­тративни длъжности на определени епископи, като патриархът е най-висшата административна длъжност сред тях.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)
о. ЕвгенийСвещ. Евгений Генинг е секретар на епархийската комисия за работа с младежи в  Крутицка и Коломенска митрополия, настоятел на храма „Покров Богородичен” в с. Ерино, Московска област.

Добре ни е известно от историята, че за Църквата винаги е бил от особено важно значение призивът на Христос „Вие сте светлината на света” (Мат. 5:14). Това е една от най-важните задачи на Църквата и на всеки християнин – непрестанно да свидетелства за Христос в целия свят.

Тук под свидетелство не се разбира толкова словесната проповед на Евангелието, но и „проповедта на любовта”, проявявана в милосърдието и състраданието към страдащите и нуждаещите се от подкрепа хора. Ако си спомним, че причината за всеки телесен недъг е грехът, то става ясно, че коренът на наркотичната зависимост трябва да търсим в сферата на духовния живот на човека.

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (42 Votes)
1_17.jpgДнес енорията в Православната Църква заема много по-видно място, отколкото през последните 16 века. От времето на св. Константин Велики, когато той приел християнската вяра, местният евхаристиен център никога не е имал такава тежест, както днес.

Какъв е смисълът от съществуването на Църквата? Коя е уникалната и характерна роля, която никой друг и нищо друго не може да осъществи? Какво  е това, което Църквата прави, а националните сдружения, младежките клубове или благотворителните организации не могат да направят?

Отговорът е само един: Църквата съществува, за да ни дари спасение в Иисус Христос; да ни дари спасение не по някакъв абстрактен или теоретичен начин – след като Църквата не е някаква философска система или идеология – а има конкретна и видима форма чрез извършването на Светата Литургия. Уникалната и характерна роля на Църквата, която само тя може да извърши, е да предложи светата Евхаристия. Светата Евхаристия твори Църквата. Единството на Църквата не се налага отвън със сила или насилие, а се осъществява вътре в самата нея чрез приемането на Тялото и Кръвта Христови. Църквата не е някаква социологическа система, а евхаристиен организъм, който се актуализира, когато свещенослужителят призове Светия Дух да слезе върху честните Дарове. Малко след смъртта на апостолите св. Игнатий Богоносец много ясно описва евхаристийната природа на Църквата.