Мобилно меню

4.7272727272727 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (33 Votes)
fariseiКакво се крие всъщност зад етикета зилоти, който с гордост някои си приписват? Позволете ми да изложа в един обобщен вид личната си рефлексия от прочетеното по темата у Хр. Янарас и приснопаметните старци Йосиф, Порфирий, Яков, Ефрем и Паисий. Трябва да отбележим, че някои от старците са прекарали известен период от живота си сред зилотстващи и на някои им е трябвало дори и помощ свише, за да ги напуснат.
 

4.9459459459459 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (185 Votes)

shmeman.jpgНай-голямото предизвикателство днес е да възстановим мисионерското измерение на Църквата. Трябва да осъзнаем една много основна истина: че по своята същност Църквата е Мисия, че в основата на нейното съществуване стои заповедта на Христос: „Идете и научете всички народи” (Мат. 28:19).

Ако една християнска общност загуби мисионерския си устрем, ще се превърне в затворена в себе си, маргинална група, която съществува, за да „задоволява духовните потребности на своите членове”. Много кратък е пътят от това състояние до отъждествяването с определена нация, общество или етническа група. A последното е сериозен белег за духовен упадък и духовна смърт. Главната духовна потребност на християнина би трябвало да бъде споделянето на живота и Истината с колкото може повече хора и дори с целия свят. Затова мисионерството е цел и смисъл на съществуването на Църквата в света, на присъствието ѝ в човешката история между Първото и Второто пришествие на Господа. С други думи, в мисионерството се крие смисълът на християнската история. Очевидно, не всички членове на Църквата могат да тръгнат да проповядват в буквалния смисъл на думата. Но всички трябва да бъдат ангажирани с мисионерската функция на Църквата, трябва да се чувстват отговорни за нея, да я подпомагат и да я подкрепят. Всяка епархия, всяка енория и всеки човек трябва да бъдат включени в мисионерското служение.

Превод: Смилен Марков

4.2641509433962 1 1 1 1 1 Rating 4.26 (53 Votes)
Leonardo.jpgЕдно от последните оръжия на антихристиянската и антицърковна пропаганда е  книгата на Дан Браун “Шифърът на Леонардо”. Тя е част от поредицата бестселъри, които през последните няколко години завладяха световния книжен пазар. През настоящата година тя беше избрана за книга на годината във Великобритания, а през следващата 2006 г. се предвижда да започне нейната екранизация.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Невижданият технологичен напредък през последното десетилетие донесе на света персоналните компютри и Интернет, без които вече ни е трудно да си представим нашето ежедневие. Навлизането на новите технологии във всички сфери на човешкия живот не можеше да не породи и нова митология. Мнозина забравят, че компютърът е само машина, изпълняваща алгоритми, а й приписват качества, характерни за хората, като считат компютрите за добри или лоши, злонамерени или приятелски настроени.