Мобилно меню

4.7058823529412 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (17 Votes)
Св. Николай
Кой носи подаръците на децата на Коледа? Какъв е произходът на приказния старец, който щедро раздава дарове и радост на хората в навечерието на Рождество Христово? За негов първообраз се счита християнският св. Николай, който живял през втората половина на ІІІ в. в Патара, град в Малоазийската област Ликия. Бил избран за архиепископ на гр. Мира и управлявал паството си с много любов и мъдрост. Прочул се като защитник на онеправданите и помощник на изпадналите в беда. Той щедро помагал на бедните без да чака благодарност за помощта. Понякога правел даренията си тайно, така че хората да не знаят техния произход. За всеотдайното си служение Бог още приживе го надарил с дара на чудотворство. След блажената му кончина бил погребан в катедралата на град Мира.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)
narko_1.jpgМястото на Църквата в грижата за наркоманите бе обсъждано през седмицата, посветена на борбата със зависимостите. Интересът на държавните институции, на зависими и техните родители към Църквата бе провокиран от  успешното лечение на наркомани, което се осъществява с помощта на нейните тайнства.

Църквата разпознава наркоманията като духовен проблем, проблем за това как възприемаш себе си и света. Затова и лечението на зависимостите започва с това, че всеки човек е много ценен в очите на Бога. Църквата не работи с целеви групи, а с конкретни хора, с конкретна болка и търси изхода за точно този човек. С любов и внимание. На това служение са се посветили свещеници от цяла България. Някои вече имат дългогодишен опит и конкретни успехи, други сега започват. Те вършат делото си с любов, състрадание и внимание, в тишината на храма.

4.7741935483871 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (31 Votes)
През есента на 2002 година пристигнах с научна стипендия на Института за европейска история в Майнц, старинен немски град, разположен на река Рейн. Тъй като вече имах опита от един изследователски престой в Мюнхен, където посещавах неделното богослужение в българската църковна община “Св. Климент Охридски” веднага се поинтересувах има ли православен храм и в Майнц. Първоначално се оказа, че такава общност липсва. Ето защо в неделните утрини посещавах или католическата меса в романската катедрала “Св. Мартин” в центъра на града, разположена на няколко минути път от моя институт или протестантските служби в близката реформаторска църква “Св. Йоан”, най-старата храмова постройка в града и една от малкото запазени църкви в Германия от епохата на Късните Каролинги.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

Телефонът звъни, когато репортерът на списание “Тreffpunkt” е на посещение при Йоханес Нотхаас. Обажда се жена, която би искала да научи от свещеника на руската православна енория “Св. мъченик Христофор” кога се провеждат богослуженията и дали би могла да изпрати сина си на тях. Отец Нотхаас й дава изчерпателна информация, макар в този случай да може да се зарадва само на доброто реноме на основаната от него през 1991 г. енория в Майнц, но не и на ново попълнение от енориаши: “Семейството живее чак  в Дрезден. Дамата ще трябва да намери храм по-близо”, споделя той.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
hirurgia.jpgС бързото си развитие естетическата хирургия разширява своите възможности и прави корекциите на физиката все по-лесни и достъпни от корекциите на характера. От тук и човек, който иска да направи себе си по-харесван вместо години наред да работи върху характера си и да се усъвършенства духовно, избира по-лесния път, който при това води и до по-видими промени: отива при пластичен хирург. Кой разумен наш съвременник ще полага неимоверни усилия, самопринуда, въздържание, за да придобие в крайна сметка качества като кротост, търпение, негневливост, милосърдие, които и без това не се котират добре в наше време.