Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 1407

4.4864864864865 1 1 1 1 1 Rating 4.49 (74 Votes)
halloween.jpgПразникът Хелуин възниква в предхристиянски времена сред келтските племена, населяващи териториите на съвременна Великобритания, Ирландия и Северна Франция. Келтите вярвали, че животът се заражда от смъртта. Затова началото на новата година те празнували през есента (нощта на 31 октомври срещу 1 ноември), когато според техните вярвания настъпвало времето на студа, тъмнината, разложението и смъртта. През тази нощ келтите прославяли езическия бог на смъртта Сауин.  В навечерието на новата година друидите (жреците на келтските племена) заповядвали на хората да угасят всички огньове в къщите си. След това разпалвали огромен огън от дъбови клонки, на който според техните вярвания принасяли жертви – плодове, животни и дори хора, за да угодят на бога на смъртта Сауин. Оттук води началото си и обичаят да се ходи в тъмното облечени в костюми на привидения, вещици, гноми и всякакви зли духове. Следвайки този обичай, живите влизат в съюз и общение със задгробния живот.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
патриарх Илия ІІ
Грузинският патриарх Илия ІІ е роден на 4 януари 1933 г. в гр. Владикавказ (през съветско време - гр. Орджоникидзе). Светското му име е Ираклий (Ерекле) Георгиевич Гудушаури-Шиолашвили.

Завършва Московската духовна семинария и Московската духовна академия (през 1960 г. с научната степен "кандидат на науките"). На 16.4.1957 г. е постриган за монах, а на 18.4. е ръкоположен за йеродякон. Йеромонашеска степен получава на 10.5.1959 г. На 25.8.1963 г. е хиротонисан за Шемокмедийски епископ и е назначен за патриаршески викарий.

От 1963 до 1972 г. е ректор на Мцхетската духовна семинария.

На 1.9.1967 г. е избран за епископ на Цхум-Ахпазети (Сухуми и Абхазия), а през 1969 г. е издигнат за митрополит на същата катедра. На 23 декември 1977 г. е избран за Грузински патриарх, а интронизацията му е на 25 декември с. г.

От 1978 до 1983 г. е избран за един от президентите на Световния съвет на църквите. Но след политическите промени в страната в резултат на силния натиск на 10 игумена на манастири и на много вярващи, заплашващи с разкол в Църквата, той предложи излизане на Грузинската църква от ССЦ (част от компромиса беше и издигането на някои от тези игумени в епископски сан). Такова излизане осъществи и БПЦ по грузински образец, макар у нас да нямаше такъв натиск.

По време на управлението му са отворени духовни училища в много градове на Грузия като Батуми, Ахалцих, Кутаиси и др.

При продължителната политическа нестабилност в страната ГрузПЦ и лично патр. Илия ІІ се оказаха фактор на стабилност. Вчера медиите разпространиха и негово изказване в полза на възстановяване на монархията в лицето на династията Багратиони.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
Манастирът Джвари (Св. Кръст) е една от големите забележителности на Грузия. Намира се край древната грузинска столица Мцхета, при вливането на  река Арагва в река Кура. Издигнат е над дървения кръст, поставен на хълма от св. Нина. Според писмени свидетелства в средата на 6 в. кръстът се издигал на върха и се виждал отдалече. Той е бил обект на поклонение от местните хора. През втората половина на 6-ти век владетелят Гуарам построява до кръста малък храм.

4.6086956521739 1 1 1 1 1 Rating 4.61 (23 Votes)
Въпросът за абортите от християнска гледна точка изглежда ясен и сякаш отдавна решен: абортът е грях, убийство на човек. Какво обаче ни накара да подготвим тема, посветена на абортите?

Първо, това е убеждението ни, че макар и християнската гледна точка към проблема да е ясна и известна на всички - дори и на тези, които са далече от Църквата, тя не е обсъждана активно нито в църковните среди, нито в обществото, именно поради тази привидна своя "яснота". Резултатът е, че църковната позиция остава неразбираема и изолирана, като често пъти дори представители на Църквата не могат да обяснят задълбочено, защо Църквата счита аборта за грях, а ембриона - за личност.  

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
За радостта от срещата на родителите с детето разказва слайд филмът, дело на свещ. Йордан и презвитера Йорданка Василеви. Тяхното малко православно филмово студио подготвя преводни филми и създава собствени образователни видео-материали. Скоро част от тях ще са достъпни за теглене. Филмът ще се пусне автоматично при потребителите с инсталиран flash plug-in.