Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 987

4.8163265306122 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (49 Votes)
0130.jpgМръсните думи имат особено значение в социума – като изнервения клаксон на шофьор зад тебе, те за секунда мобилизират всичките ни защитни сили, действат като сигнални лампи, които ни изтръгват за малко от летаргията на унесеното ни мисловно реене. Бам! Нещастник, ето го агресорът, който иска да залее с вонята си душевното ми пространство. Освен че предизвикват микро-сътресение, мръсните думи дават повод да отприщим целия си вътрешен потенциал и да покажем какво можем. Повечето си го казваме директно на оня с клаксона отзад. Ако пък сме по-шлифовани емоционално, интелигентни тоест, ще генерализираме проблема с клаксона и ще изведем общовалидните вреди от стреса за цялото човечество. И докато се мъчим да засучем убедително червената нишка на генералната ни идея, оня с клаксона вече отдавна ни е изпреварил и не се вижда. Сиреч, и опасността е минала, и на нас ни е минало, затова си даваме команда „Свободно!”. 

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (6 Votes)
1_94.jpgНа 21 декември м.г. в Киево-Печьорската лавра се проведе архиерейски събор на Украинската православна църква (Московска патриаршия), който прие нова редакция на Устава за управление на УПЦ. При това членовете на Събора подчертаха, че внесените в Устава поправки „не се отнасят до статута на Украинската православна църква като автономна историческа съставна част от Руската православна църква”. Мнозина възприеха това като добра новина, въпреки че при по-задълбоченото разглеждане на новия устав на УПЦ става очевидно, че възторгът е преждевременен.

Ще си позволя да приведа няколко откъса от статията на И.В. Гаслов „Украинският статут и Уставът на Московската патриаршия”.

Авторът напомня, че Юбилейният архиерейски събор през 2000 г. прие новия Устав на Руската православна църква, в който се казва, че „всички самоуправляващи се църкви, влизащи в състава на Московската патриаршия... са длъжни да приведат своите устави в съгласие с новия Устав на Руската православна църква. Под тези решения на Архиерейския събор през 2000 г. се подписа целият епископат на Украинската православна църква”. 

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (45 Votes)
_.jpgАхмед и Неджла са едни от хилядите турци, които през последните години са променили вярата си, и сред малцината, които не крият това. Те разказват за своите духовни търсения, отвели ги до Православието, и за това какво означава, да бъдеш християнин в Турция.

- Турската преса обяснява скорошните масови кръщения в страната като "връщане към корените" на турски граждани с гръцки или арменски произход. При вас националният произход също ли изигра решаваща роля, за да станете християни?

Ахмед: Произходът играе роля в някои случаи, но не и при нас. Аз лично съм роден в Кападокия, имам предци, които са дошли от Кавказ. Доколкото знам, в семейството ми не е имало християни. Влизането ми в Православната църква е плод на мой личен избор.

4.225 1 1 1 1 1 Rating 4.23 (40 Votes)
1_32.jpgС д-р Николай  Михайлов, депутат на ДСБ в НС,  разговаря  Димитър  Спасов

- Ж
ак Маритен казва някъде, че християните са влияели на историята не защото са имали партия, а защото са имали съвест, с която светът е трябвало да се съобразява. Вашият коментар?

- Християнката съвест е подвижнически път, мъченичество. "Блажени гонените заради правда", казва Христос, което означава "горко ти, ако си приет". Християнинът няма тукашен град, той е неуместен, гонен. Задължително в нещо юродив. Адаптираният християнин е вътрешно противоречие, недоразумение в "стила". Немският църковен историк Харнак казва, че Христос е бил разпнат от доволните, от тези, които са се чувствали добре в този свят. Това, от което "любителите на Кръста" са лишени, не е радостта, а тъкмо доволството. Доволният е собственик на малко щастие, той е "средна класа", "консерватор". Не му е нужно изкупление, а дълголетие и финансова стабилност. 

Антипод на християнина не е грешникът, а фарисeят. Християнинът е "разкъсано сърце", фарисеят притежава  "чиста съвест" и спи непробудно. Грешниците са специалисти по християнството, казва Киркегор, те са "любимата плячка на Бога". Християнската съвест не е назидание, а парадокс. Чудо. Ако християните имат някакво влияние, то е по логиката на тяхната абсолютна светска незаинтересованост, по отказа им да спорят за "земната тор". Християнската съвест не разпъва, тя се разпъва. Христос разпростря ръцете Си на кръста,  за да събере   в с и ч к  и  (св. Силуан Атонски). 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Няма нито едно благочестиво христианско семейство, което да не знае, че на 6 декември Църквата отдава молитвена и богослужебна почит на свети Николай Чудотворец, архиерископ на църквата в гр. Мира, обл. Ликия.

Но тази година 6 декември е троен празник за нас, миряните от Българската православна църква "Света София" в Чикаго. Затова искаме да споделим радостта си с всички православни братя и сестри и да им кажем, че на тази дата Негово Високопреосвещенство Йосиф, митрополит на САЩ, Канада и Австралия, чества 65-годишен юбилей от рождението си и 25 години архиерейско служение в САЩ.