Мобилно меню

4.6268656716418 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (67 Votes)
св. ВалентинС навлизането на демокрацията, у нас нахлу западната масова култура, а с това и един нов празник в средата на февруари: Св. Валентин, по-популярен като Ден на влюбените. Младите хора го приеха с особена охота. Медиите услужливо откликнаха на този интерес с информация за св. Валентин и за традициите, свързани с празника в различните страни. Търговците побързаха да окичат сергиите си с пурпурни сърца, балони, плюшени играчки и картички с крилати амурчета и сгушени гълъби, а собствениците на увеселителни заведения излязоха със специалти за младите влюбени.

Като че само Църквата остана встрани от тази розова еуфория в средата на февруари. В църковните среди се погледна с подозрение на Деня на влюбените и със смътните опасения, че като всичко, идващо от Запада, и този празник носи дух чужд на Православието, зловреден.

Така или иначе, този празник печели все по-голяма популярност. Затова ние, миряни и свещенство, сме длъжни да осмислим по-сериозно отношението си към този факт от нашето съвремие. И ако е възможно, колкото може по-скоро да заработим за  едно християнско преосмисляне на този празник.

4.8095238095238 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (21 Votes)
St.Vladimir_1.jpgПравославният богословски институт "Св. Владимир” в Ню Йорк, САЩ, е висше учебно заведение по богословие, което вярно пази традицията на православната християнска вяра. Неговата основна цел е подготовката на духовници и миряни в служба на Православната църква по света.

С основаването му през 1938 г. за негов покровител е избран великият равноапостолен Киевски княз  св. Владимир, който разпространява православната християнска вяра в Киевска Рус от Константинопол през 988 г. Паметната 1938 г. съвпада с деветстотин и петдесетата годишнина от покръстването и просвещаването на Русия, в потвърждение на мисионерския характер на института (наричан по американските стандарти "семинария" - seminary) в Северна Америка.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
aggelos.jpgДнес всяка гръцка митрополия има свое радио с 24-часова програма. Много са манастирите, които също поддържат свои радиостанции. В голямата конкуренция със светските радиопрограми, църковните предавания в Гърция са достигнали завидно качество – като тематика, като разнообразие, като квалификация на журналистите, работещи там. Професията църковен журналист отдавна се е наложила в медийната култура на южната ни съседка. Пионер в делото на църковните радиопредавания е митрополията на Пирея, която през 1988 г. стартира едно начинание, в успеха на което почти никой тогава не вярвал.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)
metropulos.jpgПрез коледната нощ бизнесменът скъперник Ебенезър Скруч е посетен от духа на своя починал бизнес партньор Джейкъб Марли в класическата новела на Чарлс Дикенс "Коледна песен". Марли оплаква "пропуснатите възможности на живота си", при което Скруч се опитва да го оправдае, като извини и себе си с думите:
- Но, Джейкъб, ти винаги си бил добър бизнесмен.
- Бизнес! – кресва духът и отново закършва ръце. – Моят истински бизнес беше човечеството. Истинският ми бизнес беше благоденствието на хората. Милосърдието, даренията, претърпяването и благосклонността – ето това трябваше да бъде бизнесът ми! Търговската ми дейност беше просто капка в необятния океан на същинския ми бизнес!

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)
crl.jpgВ САЩ от няколко години се излъчва православна радиопрограма – Come Receive the Light. Началото е аматьорска енорийска инициатива, първоначално целяща да донесе православната вяра сред прикованите към домовете си хора, да разпространи сред света радостта на Православието и да бъде като седмично допълнение към поклонението на вярващите. Излъчванията започват на 4-ти декември 1996-та година със скромни предавания и въможности, но само за няколко години тази инициатива се превръща в редовно седмично служение, което носи на слушателите си истинска храна за душата.