Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

1452326066 rodoslovie iisusa hristaНеделя на родословието, в която евангелското четиво причислява Христа Господа към Авраам и чедата Авраамови, като с това цели да каже, че светостта, явила се в Божия народ, е била подготовка за явяването на нашия Господ в човешко тяло, в Сина Човешки. Духовните събития от Старият Завет са били искрици, които се събраха в личността на Иисуса и се разпръснаха от Него към тези, които ние наричаме светци, и към вярващите, защото всяка капка праведност в света и в историята на света е дошла от единствено Праведния – от Господа Иисуса.

Той бе Светлината преди Неговият Отец да бе казал да бъде светлина, и единствено Той остава средоточие на светлината. Ние улавяме Неговата светлина в Стария Завет, започвайки от Авраам. Той е извор на всяка светлина в духовния живот – при ветхозаветния народ или при другите народи по света. Ние знаем, че Иисус е всичко и че всички чудеса, явили се на света, са произлезли единствено от Него. Затова даже и да се озарим със светлината, бликаща от светците, ние не прибавяме друга светлина към тази на Господа Иисуса.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

2017 12 13 1755За трета поредна година Двери издава Рождественски образователни картички с 3 Д пъзел за българските ученици в страната и чужбина.  Изданията разказват за събитието на Рождество Христово, поставят пред децата забавни задачи и накрая сглобяват украса за коледната елха с мотиви от иконата на Рождество Христово.

Предишните две години картичките се предоставяха безплатно благодарение на финансовата поддръжка на Западно- и Средноеропейския митрополит Антоний. Тази година към подкрепата на проекта „Рождественски картички за българските деца“ се присъединиха още три епархии на БПЦ – Софийска, Варненска и Великопреславска и Неврокопска, както и Рилската св. обител.

За Рождество Христово децата от тези епархии ще получат образователните картички с благословението на своите митрополити. Така изданията ще достигнат до повече български семейства и ще донесат в домовете им вестта за Христовото Рождество.

Картичките вече са изпратени до български училища и енории в Западна Европа, за да могат децата да ги получат преди началото на Коледната ваканция.

2017 12 13 1756Целта на образователните картички е да разкажат на учениците за големия християнски празник и да бъдат рождественски подарък за много български семейства, който Българската православна църква изпраща чрез най-малките членове на фамилията.

Рождественските картички са част от дейността на Центъра за образователни инициативи Двери за християнско ограмотяване на българските ученици и създаване на положителни нагласи към Църквата в българското общество. До сега центърът, с подкрепата на митрополит Антоний, издаде картички за Рождество Христово, Възкресение Христово, а тази година – и за Въведение Богородично.

Образователните картички за Рождество Христово са подходящи за ученици от началния етап. Заявки за изданията можете да правите на тел. 0887964671  и на мейл: redaktori@dveribg.net

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

krest1Неделя след Въздвижение - св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов; св. мчца Теодотия

Литургийно свето евангелие:

Рече Господ: който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва. Защото, който иска да спаси душата си, ще я погуби; а който погуби душата си заради Мене и Евангелието, той ще я спаси. Защото каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си? Или какъв откуп ще даде човек за душата си? Защото, който се срами от Мене и от думите Ми в тоя прелюбодеен и грешен род, и Син Човечески ще се срами от него, кога дойде в славата на Отца Си със светите Ангели. И рече им: истина ви казвам: тук стоят някои, които няма да вкусят смърт, докле не видят царството Божие, дошло в сила. (Марк 8:34 – 9:1)

Никой не зове към свободната човешка воля така, както Христос нашият Спасител. Никой, както Него, не желае доброволно, драговолно, свободно да Го следваме: „Който иска,… нека Ме последва…” (Марк 8:34).

И чудно! Макар Христос да ни зове към това, което е противно на нашата ежедневна воля, към това, което е противно на нашите непосредствени преживявания и желания, човеци от всички векове и народи свободно и вдъхновено Го следват.

Христос ни зове да завоюваме съкровищата на добродетелите, а ние с всички сили се стремим към тленните и скоропреходни съкровища, към богатствата на греховните ни ламтежи. Христос ни зове към безкористна и саможертвена любов, а ние чувстваме в сърцата си груб, безмилостен егоизъм и нерядко изпитваме желание да унижим и да унищожим нашия ближен. Христос ни зове към радостите на духа, а ние изгаряме от непреодолимо влечение към радостите, към удоволствията и страстите на плътта.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

6181 800 0Живеем в труден и несигурен свят както в глобален план, така и на национално ниво. Темата за религията вместо да извисява хуманността, за съжаление често води до изостряне на напрежението между различните вероизповедания“. С тези думи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева се обърна към членовете на възстановения по нейна идея Експертен съвет по религии към министъра на образованието и науката.

Днес Съветът проведе първото си заседание. Нашата цел е да постигнем такива резултати, които няма да създават нови разделителни линии в обществото ни, а напротив - ще го обединят около общи ценности, каза министърът. В Съвета, освен представители на традиционните вероизповедания, участват експерти от МОН, преподаватели в богословски факултети и духовни училища, учени, анализатори, общественици. Председател на Съвета е проф. Пламен Макариев, преподавател по философия в СУ „Св. Климент Охридски“.

Министър Кунева посочи, че стремежът на МОН е да се постигне добро ниво на религиозна грамотност и толерантност в българските училища и да не забравяме, че българското образование е светско, както и че Конституцията на Република България прогласява за ненакърнима свободата на избор на религиозни или атеистични убеждения, посочи тя.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]