Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

2019 03 27 0922Проектът Живо Предание: образци на съвременното православно богословие на празника Благовещение навърши 7 години. За това време той се оформи като авторитетен сайт, предлагащ на интересуващите се богословски изследвания и текстове на съвременни автори, които иначе биха останали неизвестни или недостъпни за българските читатели.

Проектът беше създаден от хора, които искаха да споделят любовта си към богословието и Словото и не пестят усилия, за да може неговата аудитория да намира нови вдъхновяващи примери за действието на Светия Дух в съвременното богословско творчество.

Стотици са представените автори от края на 19 и началото на 20 век до наши дни, от утвърдени и известни имена в богословската наука до млади богослови, които днес продължават делото на своите именити предшественици. Специално внимание проектът отделя на богословското свидетелство на руската емиграция през първата половина на 20 век, което дава мощен импулс за развитието на богословието във всички поместни православни църкви.

Паралелно със статиите екипът на Живо Предание преведе близо 20 книги, които са достъпни онлайн, а през изминалата година две от тях – Философия на православното пастирство на архиеп. Йоан (Шаховски) и Св. Марк Ефески и Флорентийската уния на архим. Амвросий (Погодин) бяха издадени и в книжен вариант, съвместно със Софийска митрополия и Варненска митрополия.

В българското интернет-пространство Живо Предание е почти единственият ресурс, който последователно и без прекъсване публикува със свободен достъп текстове на автори от най-различни страни, като по този начин прави българските християни, но и всички интересуващи се от християнската мисъл, съпричастни към богословското слово на Църквата в наши дни.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udhuk 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]