Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
Ecumenical_Patriarchat_gerb.gif
От Константинополската патриаршия оценяват Киевския и на цяла Украйна митрополит Владимир като духовен водач на православните украинци. На среща с владиката в понеделник пристигналите в Киев представители на Патриаршията „са подчертали, че фигурата на митрополит Владимир обединява всички православни вярващи в Украйна, независимо към кои юрисдикции те принадлежат” – съобщава сайтът на Украинската православна църква.

Пред предстоятеля на Украинската православна църква представителите на Константинопол са благодарили „за усилията по обединяване на православните в Украйна” и са съобщили, че цел на визитата им е да съдействат за преодоляване на разкола в страната. „Те обаче подчертаха – се казва още в съобщението, – че съдействието на Вселенския патриарх в този процес няма да има едностранчив характер, а ще е само в сътрудничество – преди всичко с Украинската православна църква”.

На свой ред митрополит Владимир е наградил гостите и присъстващия на срещата председател на обществената организация „За поместна Украйна” Петър Юшченко с юбилейни ордени „450 години от занасянето на Почаевската икона на Божията Майка във Волина”.

В състава на делегацията на Константинополската патриаршия са влизали Галският митрополит Емануил, генералният секретар на Св. Синод архимандрит Елпидофор (Ламбриниадис) и свещеник Василий Папатанасиу (преводач). Те са се срещнали още с президента на Украйна Виктор Юшченко, както и с главата на непризнатата в православния свят „Киевска патриаршия” на Филарет Денисенко. На срещата си с делегацията от Константинопол украинският президент е подчертал „нуждата от задълбочаване и разширяване на църковния диалог с цел преодоляване на междуправославните противоречия и създаване в Украйна на единна Православна църква” – съобщават от пресслужбата на украинския президент.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a6uaq 

Разпространяване на статията: