Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (23 Votes)
1_12.jpgДнес, 1 юли, призори е починал отец Йосиф Ватопедски - една от знаковите фигури на Света Гора през последните десетилетия. Той е роден на 1 юли 1921 г. в деня на св. безсребърници Козма и Дамян. В същия ден Бог и го прибра при себе си. Отец Йосиф е сред учениците на блаженопочиналия старец Йосиф Исихаст, който е сред възродителите на духовния живот на Света Гора през 20 век. Отец Йосиф беше изповедникът на Ватопедския манастир, комуто всички монаси на обителта дължаха пълно послушание. През последните години името му бе свързано със скандала с имотните сделки на Ватопедския манастир заедно с игумена му Ефрем в качеството му на духовен авторитет, който отговаря за духовното здраве на обителта. Автор на множество духовни книги, почитан от едни като светец и оспорван от други, отец Йосиф остава като една от историческите личности на Св. Гора от края на 20 в. и началото на 21 в.

Първите си последователи отец Йосиф събира в Пафос, крайбрежен град в югозападната част на остров Кипър. Сред първите четирима е и бъдещият игумен на Ватопед Ефрем. Там той събира около себе освен братство и малко сестринство. Това предизвиква конфликт с местния епископ и през 1980 г. четиримата напускат Кипър и се установяват на Света Гора, където отец Йосиф бил започнал монашеския си път.  Там Йосиф и неговите послушници, чийто брой все повече нараства, преминават през различни обители, търсейки гостоприемство - в Новия Скит, а после в манастира Кутлумуш. Там новата монашеска група не намира общ език със старото братство и след три години те напускат и тази св. обител. През 1989 г. Цариградският патриарх им разрешава да се заселят във Ватопед, който през 80-е години на 20 век е в пълен упадък. Кипърският произход на групата притеснява малко Патриаршията, тъй като до този момент кипърските монаси не са били обособявани в отделен манастир. Отец Йосиф посочва за игумен на обителта Ефрем, а самият той остава в ролята на изповедник на обителта и духовен ръководител на братството. През тези години Ватопедският манастир е основно възстановен и се превръща отново в един от най-мощните светогорски манастири.

Опелото на отец Йосиф Ватопедски ще бъде тази вечер в манастира Ватопед.  

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a4pc3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]