Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
1_84.jpgИзложба на български книги под наслов "Православие и информация. Кирилицата и българската култура в европейското културно пространство" ще бъде открита от 9 до 13 март в Богословския православен институт "Св. Сергий" в Париж, съобщиха на БТА организаторите. На официалното откриване на 9 март от 14 часа, се очаква да присъстват посланикът на България във Франция и постоянен представител към ЮНЕСКО Ирина Бокова, гости от ЮНЕСКО, изявени българи, живеещи във Франция, представители на френската културна общественост.

По време на изложбата ще се прожектират документалните филми "Ритъмът на времето. Нестинарството - информационна карта" с продуцент проф. Стоян Денчев, ректор на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ), и "Кои сме ние, българите" с режисьор Чавдар Гагов.

Експозицията, организирана от СВУБИТ и Богословския православен институт "Св. Сергий" с подкрепата на Съюза на народните читалища, е по случай Великден и е посветена на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, и на 100-годишнината от обявяването на независимостта на България.

След закриването на духовните академии в Русия водещи представители на руското богословие се групират около Руския православен богословски институт "Свети Сергий" в Париж и около издателите на руското религиозно-философско списание "Путь"(1923-1939), което е закрито от нацистите след превземането на Париж.

Богословската периодика (сп. "Православна мисъл") на института "Св. Сергий" е едно от водещите издания в неопатристическото направление след Втората световна война. Тук големи православни богослови като Владимир Лоски, о. Георги Флоровски, о. Александър Шмеман, о. Йоан Майендорф, прот. Николай Афанасиев и други задълбочават богословските проучвания върху неизследвани извори на патристичното и византийското богословие и концентрират интересите си върху духовното наследство и богословието на св. Григорий Палама.

Днес мисията на Богословския православен институт "Св. Сергий" е да обединява и да работи в сътрудничество с православните църкви в света, в частност с тези във Франция и Западна Европа, като поддържа духа на християнството в съвременното общество. Друг аспект в работата му е посредничеството в диалога между различните религии, подкрепа на семейството и социална дейност. Има своя издателска къща, която публикува тематично списание и информационен бюлетин.

Институтът дава висше образование, предлага също възможности за продължаващо обучение, курсове и конференции. Отворен е за чуждестранни студенти. Преподаватели на института гостуват като лектори в Католическия институт в Париж. "Св. Сергий" притежава библиотека с уникален фонд от книги за православието на различни езици - около 30 000 заглавия, множество периодични издания на руски, френски, гръцки, сръбски, немски, английски и т. н.

От 30 април до 3 май 2009 г. в института ще се състои 13-ият конгрес на православието от Западна Европа. След революцията в Русия през 1917 г. прогонени руски православни духовници се обединяват около митрополит Евлогий (Георгиевски) в търсене на църква, където да се установят. Мечтата им се осъществява на 18 юли 1924 г. - празника на св. Сергий от Радонеж, който става духовен патрон на богословския институт. Малко след Втората световна война институтът получава правото да подготвя магистри и докторанти. От 1953 г. организира всяка година Седмица на литургията, в която участват специалисти в областта на науката за литургията, представители на различни течения в християнството.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/au8pk 

Разпространяване на статията: