Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
1_113.jpgЦърква във Венеция върна на Гърция мощи на трима светци от йонийския остров Кефалония, изчезнали през 14 век, предаде АФП, като се позовава на съобщение на митрополията в Кефалония. Мощите на свети Григорий, свети Теодор и свети Лъв били открити в костница в църквата "Свети Захарий" във Венеция на 30 януари.

Мощите са били пренесени във Венеция през 14 век, когато Гърция е била поле на войни между армиите на Венецианската република, Византия и Османската империя. Свещеникът от Кефалония Георгиос Андзулатос е прекал 25 години от живота си да издирва мощите, основавайки се на свидетелства на католически свещеници и поклонници, които са посочили, че мощите са били поставени в костница под олтара на църквата "Свети Захарий".

1_114.jpgНеобходими са били обаче пет години и размяна на множество писма между представители на католическата църква и православни свещеници преди екип от експерти по съдебна медицина да потвърди откритието. Свещеник Георгиос е посочил, че намерените кости са потвърдили това, което се е знаело от църковните източници, че тримата мъже са били на възраст съответно 60, 30 и 18-20 години, когато са починали. Тримата са били войници в армията на римския император Констанций  (337-361 г.) през четвърти век и са напуснали армията, за да живеят като отшелници на Кефалония. На острова е имало и византийски манастир, където са се съхранявали мощите преди да бъдат взети във Венеция.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/adxwc 

Разпространяване на статията: