Мобилно меню

4.2727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (11 Votes)
1_77.jpgНова междурелигиозна или междуправославна среща ще се проведе  в следващите месеци на остров Родос, според сведения на гръцката агенция Ромфеа. Според нея, Вселенският патриарх Вартоломей има амбицията да направи остров Родос “център на православието”. Това проличало и от словото му, произнесено на острова през октомври, по време на посещението на предстоятелите и представителите на поместните православни църкви във връзка с годината на св. апостол Павел.

Остров Родос не за пръв път става средище междуправославни и междурелигиозни прояви. От началото на 60-те години тук са започнали поредицата всеправославни съвещания за подготовка на Всеправославния събор, тоест нов вселенски събор на Православната църква. После, през 70-те години тези съвещания са продължили като "всеправославни предсъборни" и на тях са били подготвени редица документи за един бъдещ всеправославен събор. В крайна сметка политическите промени в Източна Европа, отслабването на влиянието на Руската църква, засилването на ролята на Цариградската вселенска патриаршия и други фактори довеждат до конфликти между Москва и Цариград, Москва и Букурещ и пр. В резултат спира процесът на подготовка за всеправославен събор, какъвто не е имало повече от хилядолетие.

През последните две години, добавя Ромфеа, на Родос са се провели както подготвителната среща за генералната асамблея на Конференцията на европейските църкви (проведена в Сибиу, Румъния, през 2007 г.), така и през юни 2008 г. - отново подготвително съвещание на православните представители за срещата на предстоятелите през октомври 2008 г.

Наистина няма друго място в Европа, където да се провеждат толкова редовно всеправославни прояви. Според неназовани източници на агенция Ромфеа от патриаршията във Фенер още от октомври миналата година патриарх Вартоломей започнал да обмисля свикването на следващия Вселенски събор (без разбира се, да се говори за конкретна дата). Вероятно за място на събора ще бъде предложен остров Родос.

Съборът ще бъде предшестван от редица всеправославни предсъборни съвещания, на които трябва да бъдат уточнени подробностите, както и много "горещи" теми, които разделят в момента православния свят.

Митрополията в Родос вече обмисляла възможностите да организира на своя територия дългоочаквания Всеправославен събор. В тази връзка митрополитът на Родос Кирил е заявил, че ще бъде ускорена работата по изграждането на "Патриаршески център" на острова след "зелената светлина", която му дал лично патриарх Вартоломей, както и изграждането на нов катедрален храм "Св. Благовещение".

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x4999 

Разпространяване на статията: