Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
1_16.jpgНа заседанието си през изминалата седмица постоянният Св. Синод на Гръцката църква взе решение да закрие длъжността "Връзка с медиите" към Архиепископията, като отсега нататък информация за заседанията ще бъде прочитана на акредитираните църковни журналисти, без това да бъде последвано от дискусия и пресконференция. Според Атинския архиепископ Йероним, службата "Връзка с медиите" имала светски характер, който бил несъвместим с църковното мислене. Решението предизвика бурни реакции на недоволство както сред самите журналисти, така и сред гръцката висша йерархия. Службата "Връзки с медиите" бе учредена от Атинския архиепископ Серафим през 70-е години на 20 век и тя не преустанови дейността си дори по време на големите църковни скандали и сътресения в началото на този век, отбелязват гръцките медии.

Освен това всички припомнят един от основните акценти в програмната реч на архиепископа, когато той обеща, че при неговото управление журналистите ще получават информация директно от Светия Синод, който е управляващият орган на Гръцката църква - с тези си думи архиеп. Йероним сложи акцента върху колективното, съборно начало в управлението на Църквата. Митрополити, които не участват в този състав на постоянния Св. Синод, също протестират срещу това решение - те обвиняват архиепископ Йероним, че е изчакал смяната на 12-е члена на синода, който в този си състав е предимно от близки  на архиепископа йерарси. Солунският митрополит Антим ще сезира върховния орган на Гръцката църква, т.нар. Йерархия (Св. Синод в пълен състав), който да отмени това решение.

Ден след вземането на това решение, архиепископ Йероним покани църковните журналисти от религиозните и светски медии "на приятелска среща в Св. Синод", където им разясни мотивите си.

"Трябва да отбележа, че ние работим в две различни сфери - вие сте журналисти, които работите журналистически, а ние служим в сферата на Църквата и се ръководим от църковни мотиви. Би било прекрасно, ако винаги си сътрудничахме, но това не е винаги възможно. Съществуват две изходни точки: едната е тази, която ви засяга вас "тук и сега", вие търсите впечатляващото, искате да съобщите новината, да дадете на хората това, което иска всеки от вас. Ние обаче живеем в друга сфера, която изхожда от гледната точка на "сега и вовеки", виждаме нещата и в настоящето, но и в църковна дълбочина".

"Не зная как възприемате Църквата често, все едно тя е някаква организация, някаква служба за религиозни въпроси, занимаваща се с обрядите. Но това не е Църквата и вие преди всички останали трябва да го разберете. Църквата е нещо различно, начин на живот, начин на поведение, начин на развитие. Едно е да ни възприемате по първия начин, и съвсем различно е да гледате на нас по втория. И ще ви го обясня! Хората днес са уморени от обещания, отегчени са и разочаровани, и не без право. Защото слуша, слуша обещания, а накрая нищо не правим".

"Ние искаме да си сътрудничим, когато Св. Синод на Гръцката църква постави основите на центъра за деца на наркозависими, когато Гръцката църква върши социалното си дело, искаме да сте там и всички заедно да помогнем то да се върши. Не бива да забравяте, че всички имаме отговорности за това общество, има отговорност архиепископът, има отговорност Св. Синод, но имате отговорност и всички вие. Често виждам, казвам го с болка, не осъзнавате тези си отговорности. Интересува ви това, което ще предизвика шум, без да се интересувате от същността на случая. И когато вдигнете шум и установите, че не сте отразили същността на проблема, нямате сила да признаете това, а то оставя рана в гръцкото общество".

"Също не искам да забравяте, че вие оформяте общественото мнение, обществените нагласи, и отговорността не е само на архиепископа, йерарсите и други, а е много повече ваша, дотам, докъдето са силите ви. Защото знаем какво се крие зад вас и знаем какво става и как се пише, и как се пишат нещата често пъти."

"Съществува духовен закон в живота, както и други закони, който може да закъснява да се прояви, но не подминава никого. Всеки се среща по пътя си с този духовен закон. И сега съм дошъл при вас, при вашите среди, за да ви кажа за отговорността, която носите. Един човек си отиде от този свят - епископът на Керница Леонтий (бивш ръководител на финансовия отдел на Църквата, обвинен в злоупотреби в края на 90-е години на м.в.), върху когото всички хвърлихте тежкия камък. И той си отиде осъден, огорчен и натъжен от поведението на всички ни и бе погребан безшумно в малко село. Този човек бе оправдан! Аз разполагам с онези 2 700 000, които държавата тогава ни даде, и които бяха скрити досега и ще ги използваме за нашия народ. Кои от вас, които писахте тогава, сега има смелостта да каже "Сгреших!"? Вие казвате своето мнение, от което се възхищавам и ви казвам "браво", това е вашата журналистическа позиция. Но не съм длъжен и аз да мисля журналистически и трябва да уважите това ми право, аз мисля църковно."

"В заключение искам да отбележа, че ние ви обичаме, уважаваме труда ви, отчитаме проблемите ви и искаме да сме близо до вас. Готови сме да бъдем заедно, когато се върши същинско дело, но наистина същностно, когато се опитваме да направим нещо за този народ - тогава ще сме заедно, вие по вашия начин, ние по нашия. Но когато става дума за празни работи, когато става дума за показност, няма да ни откриете до себе си."

Гръцките журналисти обаче ще сезират компетентните държавни органи, както и световния съюз на журналистите за нарушаване на основните принципи на свободата и демокрацията. Те ще публикуват всеки ден различни въпроси до архиепископа и Св. Синод, докато не бъде възстановено правото им да ги задават директно. Сред първите публикувани въпроси във в. "Адесмевтос типос" бяха:

- Вярно ли е, че правителството е дало зелена светлина на Църквата да получи от Министерството на икономиката 31 милиона евро до 2011 г. и как ще се осъществява контролът над отпуснатите средства в условията на информационно затъмнение.
- Вярно ли е, че архиепископът отново поставя за обсъждане въпроса за изграждането на нова синодална палата (каквото инициатива беше подел архиепископ Христодул). Това означава ли, че архиеп. Йероним променя отрицателното си становище към този проект, което той беше заявил при встъпването си в длъжност. Тогава той каза, че тези разходи са излишни и те ще бъдат вложени в изграждането на терапевтичен център.
- Вярно ли е, че архиеп. Йероним възнамерява да прокара при този състав на Св. Синод, доминиран от негови привърженици, споразумението си с патриарах Вартоломей, което след това да представи като факт на пълния състав на синода - йерархията?

Romfea.gr

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xccrw 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]