Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
1_15.jpgЗа първойерарх на Руската задгранична църква днес бе избран архиепископът на Сидни и Австралийско-новозеландски Иларион. На 12 май след молебен и панихида за починалия предстоятел на Задграничната църква митр. Лавр, се състоя първото заседание на архиерейския събор на Руската задгранична църква под председателството на архиеп. Иларион, в което взеха участие Чикагски и Средноамерикански архиеп. Алипий, Берлино-Германски и Великобритански Марк, Сан-Франциски и Западноамерикански Кирил, Манхатънски епископ Гавриил, Женевски и Западноевропейски Михаил, Щудгардски Агапит и Кливлендски Пьотр. Съборът избра за глава на Задграничната църква архиепископ Иларион и това решение ще бъде изпратено на Московския и на цяла Русия патриарх Алексий II. За архиеп. Иларион са гласували 9 от 11 висши йерарси. Двама са дали гласа си за Берлинския архиеп. Марк. Трима са изпратили гласовете си със свои представители, тъй като не са могли да участват в изборите по здравословни причини.

Според Акта за канонично общение, подписан от двете руски Църкви през май 2007 г. "първойерахът на Руската православна църква зад граница се избира от нейния Архиерейски събор. Изборът се утвърждава според нормите на каноничното право от Московския и на цяла Русия патриарх и Св. Синод на Руската православна църква".


Архиепископ Иларион е роден през 1948 г. в Канада, в семейството на украински селяни от Полша, които емигрират през 1929 г. след присъединяването на техните земи към Съветска Украйна в Канада. През 1972 г. завършва Свето-Троицката духовна семинария в Джорданвил, САЩ, и след това постъпва в братството на Свето-Троицкия Джорданвилски манастир. През 1974 г. послушникът Игор е постриган за монах с името Иларион. През 1976 г. е ръкоположен за йеромонах от Манхатънски архиепископ Лавр. През същата година завършва Сиракузкия университет и работи в различни православни издания. През 1984 г. е хиротонисан за епископ на Манхатън и е назначен за зам. секретар на Архиерейския синод на Руската задгранична църква.  От 1996 г е архиепископ на Сидни и Австралия и Нова Зеландия. А от 2006 г. е първи заместник на председателя на Архиерейския синод на РЗЦ. След смъртта на митрополит Лавр през март 2007 г. до вчерашните избори, той изпълняваше длъжността председател на Архиерейския синод.

В първото си интервю след изборите новоизбраният предстоятел на Руската задгранична църква архиеп. Иларион разкри възгледите си по някои актуални за Руската църква въпроси. Според него, сред наложителните промени е преводът на богослужението от "старославянски на руски. Защото мнозина не разбират древния език и така не разбират нито смисъла, нито тайнството на обръщанието към Бога. Освен това много от енориашите в чужбина знаят лошо руски език, а има и много хора от други националности. Ние в Австралия развиваме мисионерска работа сред аборигените и затова е нужен превод на молитвите и на английски език". Архиеп. Иларион сподели и мнението си, че според него Световният съвет на църквите вече се е изчерпал и няма смисъл от съществуването му.

Богослов.ру, Комсомольская правда

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/auuku 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]