Мобилно меню

4.7826086956522 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (23 Votes)
Тази сутрин в 4 часа в Зографската света обител "Св. Георги" на Света Гора - Атон е починал най-старият зографски брат - йеросхимонах Пахомий. Той е в българския светогорски манастир от 10 септември 1966 г. Благодарение на големия интерес сред нашата общественост към книжовното богатство на Зографския манастир, не на последно място и към История славянобългарска на преп. Паисий Хилендарски, библиотекарят о. Пахомий беше сред най-търсените монаси от всички онези, които не отиват просто като вярващи поклонници в обителта, търсещи досега с монашеския живот и естествения му център - богослужението, а интересуващи се по-скоро от националните културни и книжовни светини.

Отец Пахомий е роден като Иван Григоров Вълчев на 16 септември 1922 г. в родопското с. Лилково, високо в планината, днес в общ. Родопи. На 24-годишна възраст постъпил като послушник в Троянския манастир, където игуменът архим. Климент Коевски го постригал за монах през 1950 г. До 1953 г. изпълнява послушание като клисар в обителта, а от 1 август с. г. е назначен за игумен на манастира "Св. Дух" край гр. Годеч, Софийско. На празника на св. Петка, 27 октомври 1960 г., е ръкоположен за йеродякон от Знеполски епископ Йосиф (Диков, после Ню-йоркски митрополит) в храм "Св. Петка" София, а на 1 ноември (деня на св. Иван Рилски) с. г. пак от еп. Йосиф е ръкоположен за йеромонах в патриаршеската капела "Св. Николай Мирликийски". През Богородичния пост на 2007 г. по решение на Св. Синод на БПЦ с благословението на Н. Св. Българския патриарх Максим Неврокопският митрополит Натанаил го пострига във велика схима. А през 2005 г. за 24 май, деня на българската просвета и култура, президентът на Република България го награди с държавен орден "Св. Кирил и Методий" с огърлие.

Старецът Пахомий отдаде целия си съзнателен живот на вярата в Бога и служение на Неговата Църква. Той беше десетилетия наред член на манастирския събор и с авторитета си до голяма степен определяше насоките на вътрешния живот и външни отношения на Зографската обител. Беше непримирим със слабостите, но и критичен към себе си. Служил при четирима игумени, той се ползваше от тяхното доверие, както и те - от неговия опит, искреност и преданост на монашеския идеал.

Опелото и погребението на схийером. Пахомий ще бъдат утре, 11 март, в Зографския манастир. С благословението на патриарха митр. Натанаил ще направи всичко необходимо да замине за Зограф, за да извърши опелото на новопреставилия се о. Пахомий, научи Двери.бг.

Бог да прости схийеромонах Пахомий! Да бъде вечна и блажена паметта му! (ДвериБГ)

Поклонници: Дядо Пахомий беше живата история на Зографския манастир през последните 40 години

Дядо Пахомий беше живата история на Зографския манастир през последните 40 години, разказаха за Агенция “Фокус” поклонници, посетили българския манастир в Света гора. “Той е достоен човек и достоен българин, винаги е държал на българското и на манастира”, допълниха те.

През годините дядо Пахомий съхрани библиотеката, състояща се от над 20 000 тома. Сред тях има много ценни книги и ръкописи. “Дядо Пахомий много се грижеше за библиотеката – изисква се поддържане на специална температура и влажност, нафталин, грижи за опазване на по-старите ръкописи и т.н.”, разказаха още поклонниците. Най-старият запазен документ е от 997 г. В него българският игумен е изписан като игумен на Света гора. Има и над 500 христовули от българските царе – за различни дарения, със златни печати.

На два пъти дядо Пахомий успява да спаси манастира, за да остане той български. Първият път е, когато от управата на Света гора са искали да подменят печата на манастира – на него пишело, че манастирът е “славянобългарски”. Вторият критичен момент е, когато монасите са били под критичния минимум от 6-има монаси, а според Устава на Света гора тогава монасите не могат да извършват богослужение. Тогава - през 60-те години, игуменът е бил румънец и той е подготвял в Зографския манастир да дойдат румънски монаси. Тогава дядо Пахомий е отказал да подпише протокола за назначаването им. Пак по това време - когато в манастира е имало и румънски и македонски монаси и се е водила борба за надмощие, са били правени опити дядо Пахомий да бъде отровен.

В момента в Зографския манастир има 21 монаси и 12 послушници.

Дядо Пахомий е попадал и в ареста – заради “Славянобългарская история” на Паисий, когато се разбира, че в библиотеката на Зографския манастир е останало копието, а оригиналът е в България, от гръцкия национален исторически музей и полиция го арестуват. Помагат му адвокат Влахос, който дълго време е бил подуправител на Света гора, и шефът на полицията на Атон ген. Маргаритас.

Дядо Пахомий почина на 85-годишна възраст. Бил е в Троянския манастир заедно с патриарх Максим, но повече от 40 години е служил като монах в Зографския манастир. Българската държава е оценила делото на отец Пахомий, за заслугите си той получи орден "Свети Свети Кирил и Методий". “Смъртта му е спокойна и това показва, че е бил праведен и делото му по опазване на манастира – свята”, казаха поклонниците.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a8668 

Разпространяване на статията: