Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
Днес Св. Синод на Румънската православна църква направи избора за нов Румънски патриарх след кончината на предишния предстоятел Теоктист.

Преди няколко минути стана ясно, че за патриарх на Румънската православна църква е избран митрополитът на Молдова и Буковина Даниил. Това съобщиха за "Двери" от канцеларията на Св. Синод на БПЦ.

Митрополит Даниил изпълняваше длъжността местоблюстител на овдовелия патриаршески престол след кончината на патриарх Теоктист преди 40 дни.

митрополит Даниил Справка: Митрополит Даниил е роден в с. Добрещи, окръг Лугож, Североизточна Румъния, на 20 юли 1951 г., Илинден, поради което получава името Дан-Илие. Но е записан в общинския регистър 2 дена по-късно, на 22 юли 1951 г., което остава като официална дата на раждане. Завършва Богословския факултет в Сибиу (1970-1974 г.), а след това продължава обучението си в Богословския факултет в Букурещ (1974-1976 г.) под научното ръководство на прочутия богослов проф. прот. Димитру Станилое. Специализира в протестантски и католически университети във Франция (Университет на Страсбург, 1976-1978 г., със стипендия на френското правителство) и Германия (Университет на Фрайбург/Брайсгау, 1978-1980, при проф. Карл Леман, сега кардинал). През 1979 г. защищава докторат в Страсбург, а през 1980 г. защищава и доктората си в Букурещ.
От 1980 г. става преподавател в Икуменическия институт на Световния съвет на църквите в замъка Босе край град Нион, Швейцария. Там остава до 1988 г., като на Преображение, 6 август, 1987 г. приема монашество в прочутата обител Сихастрия в Молдова, Източна Румъния. На 14 август е ръкоположен за дякон, а на 15 август - за йеромонах. На 4 март 1990 г., съвсем скоро след политическите промени в страната, е хиротонисан за епископ на Лугож, но със служение като викарий на архиепископа на Тимишоара и митрополит на Банат - Николай. На 1 юли същата година е избран за архиепископ на Яш и митрополит на Молдова и Буковина. Така за три години той стига до високия пост на Молдовски митрополит, първи след патриаршеския престол.

Митрополит Даниил е и известен богослов, той има около 500 статии на румънски и почти 100 на други езици. Той е един от основателите на Богословския факултет в Яш, където и до днес е професор по Догматика, на няколко семинарии в епрахията си и други църковни институти. През 2003 г. беше обявен за почетен доктор на католическия университет на Светото сърце във Феърфийлд, Кънектикът, САЩ.

Митрополит Даниил беше един от инициаторите на натиска срещу вече покойния патриарх Теоктист да подаде оставка в началото на 90-те години заради обвинения в сътрудничество на комунистическата власт в Румъния. 

Интронизацията на новоизбрания днес патриарх Даниил ще се състои на 30 септември т. г.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/au9rq 

Разпространяване на статията: