Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (18 Votes)
На 24 май нашите сънародници от Българската православна църковна община «Св. Николай Мирликийски Чудотворец» в гр. Регенсбург, Германия тържествено отпразнуваха денят на славянската писменост и култура. За двадесет и трети пореден път признателните поклонници на великото дело на светите братя Кирил и Методий почетоха паметта им. През лето 870 св. Методий е бил предаден на съд в Регенсбург и изпратен на заточение, през 1985 г. по този повод  в града е поставена възпоменателна плоча от признателния български народ. 

В 18 часа на 24 май пред възпоменателната плоча на св. Методий на площада „Am Kornmarkt“ в Регенсбург бе отслужен благодарствен молебен от свещеника на нашата църковна община отец Виктор Иванов Цимер и негово преподобие дякон Герасим от Варненска митрополия – гост студент в Ostkirchliches Institut Регенсбург

 Скъпи гости на това тържество бяха генералният консул на република България в Мюнхен г-н Атанас Кръстин, ректорът на Ostkirchliches Institut прелат доктор Раух, отец Алексадър Кампиано от Румънската православна църква и пилотът-изпитател Николай Петров от София.

След произнесените кратки слова от отец Виктор, г-н Кръстин и доктор Раух, насъбралото се множество по инициатива на доктор Кънчева – Kirchenrat при църковната ни община в Регенсбург запя химна на светите братя Кирил и Методий «Върви народе възродени», след което отец Виктор изпълни многолетствие в чест на българския народ и дошлите поклонници. Многолетствието бе подето от всички присъстващи и «Многая лета» огласи площада. Празненството завърши в уютно ресторантче, където г-н Кръстин беседва с дошлите на празника български студенти от университета в Регенсбург. В Регенбургския университет в момента учат около двеста българи. 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a9c44 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.