Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
img_2.htmДнешното заседание на Св. Синод на Гръцката църква преминало в нагнетена атмосфера заради обществените реакции по повод второто поклонническо пътуване или крузиера, което Гръцката църква организира съвместно с Министерството на туристическото развитие на Гърция. Общественото недоволство, което намери поддръжници и в средите на синодалните владици, беше насочено най-вече срещу огромния бюджет за пътуването, възлизащ на 1,25 милиона евро, за разлика от миналогодишното наградно пътуване за участниците в международен конкурс на Гръцката църква, което струвало само 180 000 евро.

Св. Синод не одобри провеждането на инициативата в този формат, въпреки че средствата щяха да бъдат платени от гръцкото министерство-партньор в идеята. Митрополитите решиха или тя да бъде отменена, или броят на участниците да бъде сведен до минимум, т. е. само за отличени участници в тазгодишния конкурс, посветен на св. апостол Павел, и те да посетят емблематични места в Гърция, свързани с проповедта на апостола.  

В същото време синодът разпространи изявление, в което изразява огорчението си от отношението на някои медии към случая, тъй като средствата, предизвикали критиките, не са църковни. Гръцката църква няма нищо общо и с избора на компанията, с чийто кораб щеше да се извърши круизиерата и която стана печално известна с потъналия си неотдавна туристически кораб край о. Санторин (Тира), се казва в изявлението.

В тазгодишния конкурс, посветен на делото на св. ап. Павел, участват 1700 ученици от 17 европейски страни. Той предизвика неотдавна критиката на Вселенския патриарх Вартоломей, който заподозря в инициативата на Атинския архиепископ опит да "присвои" за Гърция делото на ап. Павел и поредно вмешателство в неговата юрисдикция в Западна Европа.

RNN

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ayc66 

Разпространяване на статията: