Мобилно меню

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

За трета поредна година се провежда пленер „Несебър – градът на Пресвета Богородица“

 

Провеждането на пленер „Несебър – градът на Пресвета Богородица“ се оформя като устойчива инициатива на софийската галерия „Арт Муза“. Той се реализира за трета поредна година от 14 до 22 август 2022 г. в град Несебър и в София през м. септември – октомври, като отново проявата е подкрепена от Национален фонд „Култура“. Пленерът ще протече в следните форми: присъствено от 14 до 22 август в град Несебър и онлайн от 14 август до 14 септември 2022 г.

Началото на пленера е на 14 август с рисуване на открито като приоритетно художниците насочват погледите си към красивите старинни храмове, ситуирани сред възрожденстата архитектура на Несебър. Вечерта на 14 август участниците се включват във вечерното богослужение и в литията с чудотворната икона на св. Богородица, която тръгва от храм „Успение на Св. Богородица“ в Несебър и преминава край всички запазени църкви на града. На 15 август те се включват в празничната св. Литургия и общинската програма по случай празника на град Несебър.

На 16 август се открива изложбата „Несебър – градът на Пресвета Богородица“ с творбите от пленера и четене и обсъждане на книгата на д-р Николинка Климукова „Църквата „Св. Успение Богородично“ и чудотворната икона на Св. Богородица в Несебър“ и дискусия по актуални въпроси по темата в изложбеното пространство „Мелницата“ на ул. „Хр. Кудев“ № 15 в гр. Несебър. По времето на пленера като съпътстващо събитие се явява откриване на експозицията „Несебър: морски приказки“ на Мария Николова на 17 август в същото презентативно място.

Предоставена е възможност за онлайн участие от 14 август до 14 септември 2022 г. като в този период рисунките се споделят на страницата на пленера и на e-mail: art_muza@abv.bg. Желаещите да бъдат включени в изложбата в София изпращат своите творби в оригинал на адрес: Еконт София, ул. Г. С. Раковски" 73 за Николинка Климукова, тел.: 0877544662 от 01 до 27 септември 2022 г.

Няма възрастови ограничения нито специални изисквания за материали и размери на творбите. Всички участници, които успешно са се представили и в давата етапа на пленера заслужено получат диплом. А през октомври се презентира изложбата „Пленер „Несебър – градът на Пресвета Богородица“ в галерия „Арт Муза“ в София, която е обогатена с творбите от двата етапа на пленера и ще бъде разпространена и в онлайн пространството.

Можем да спделим една добра практика: рисунки от миналогодишния пленер се предлагат благотворително в посочената столична галерия в рамките на инициативата „Благотворителна изложба за децата от Конкордия*“ в периода 14.07 до 14.09.2022.

*Конкордия е Фондация част от организацията Социални проекти с общестенополезна дейност в България, Румъния, Република Молдова, Австрия и Косово. В България към нея има Социален и младежки център „Св. Константин”, Детска къща, Дневен център в София и Семеен център в с. Мали Искър. Срв.: https://www.concordia.bg/.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Два от най-големите православни женски манастира на Московска патриаршия, Дивеевският в Русия и Свето-Елисаветенския в Минск, имат множество заболели монахини, но крият тяхното състояние и не допускат те да бъдат тествани за коронавирус.

Техните ръководства са представители на религиозното течение, според които новият вирус не поразява хората със силна вяра, карантинните мерки са "отстъпление", а вирусът може да бъде преодолян единствено с молитва в храма. Те считат, че авторитетът на техните манастири като "духовни средища на вярата" ще пострада, ако хората разберат, че има заразени населници, поради което забраняват на монахините да търсят лекарска помощ извън манастирите, нито пък предупреждават вярващите да не посещават манастирските служби.

За тежката ситуация в Свето-Елисаветинския манастир пише зам. главният редактор на списание "Русский репортер" Марина Ахмедоа в статията си "Когато послушанието е над заповедта "Не лъжи"." Журналистката публикува разговора си с три от заболелите монахини, които искат информацията за състоянието на сестринството да добие публичност и да стигне до църковните власти.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Христос се ражда - славете Го!

Христос слиза от небесата - срещнете Го!

Христос е на земята - възнесете се!

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

С неизказана радост и синовно преклонение пред дивния Божи промисъл, в святата нощ на Рождеството отново посрещаме Божия Син, Който се ражда за нас от пречистата утроба на Пресветата Дева. Ражда се и влиза в нашия свят, приел човешката природа, за да я възстанови и да я върне обратно в нейната първоначална чистота, да обнови нашето изгубено богосиновство и „да възкреси падналия образ" (тропар на Предпразненството на Рождество Христово). Да освети човечеството, света и цялото творение с божественото Си присъствие и да засвидетелства по най-категоричен начин Божията жертвена любов към нас. Любов, достигаща дотам, че Бог „отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен" (Йоан. 3:16).

Посрещайки днес Богомладенеца, Който идва, за да ни помири с небесата, ние също ликуваме, заедно с небесното войнство, и казваме: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука. 2:14). Със светлата радост и с удивлението на витлеемските пастири ние също притихваме пред нечуваната вест за Неговото раждане (Лука. 2:8-20) и подражавайки на мъдреците от Изтока, ние също Му се покланяме (Мат. 2:1-12), защото днес се изпълнява древното пророчество за спасението на човешкия род. Славим Го и изповядваме светото Му име, защото с Неговото Рождество за изстрадалия и потънал в грехове свят на нашите праотци започва нова епоха - епоха на светлината и на надеждата, епоха на Божието присъствие сред човеците, в която ние вече не сме сами, защото „с нас е Бог" (Ис. 8:10).

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (60 Votes)

Sleporodenia 300x217Църквата е определила в шестата неделя след Пасха да се припомня евангелскиото събитие за изцерението на слепородения (Иоан 9:1-38). Чрез тази случка Църквата ни поставя пред няколко избора: дали да заемем позицията на фарисеите, противящи се на Господа Иисуса, или на родителите на слепородения, които останали неутрални, страхувайки се от юдеите? Или ще застанем на позицията на слепородения, изповядал Господа Иисуса и поклонил Му се като на Светлината на света? (Иоан 9:35-38).

В този текст има няколко важни момента, върху които ще се фокусираме. Това, което привлича вниманието ни при изцерението на слепородения и което го отличава от другите подобни случаи (Марк 10: 46-53; Мат. 9:27-31; Лука 18:35-43) е, че Господ Иисус избързва да изцели слепородения без човекът да поиска това от Него. Господ обяснява Своето действие с това, че Той трябва да върши делата на Тогова, Който Го е пратил докле е ден (Иоан 9:4). Слепороденият е нямал отношение към Господа, но той е послушал, както се казва, „сляпо“ заповедта Му и затова е отишъл и се е умил в къпалнята Силоам (Иоан 9:7), без дори да познава Този, Който му заповядва това, но той научил от други хора, че Този, Който го е изцерил, се казва Иисус (Иоан 9:11). В същото време фарисеите са били с предразсъдъци към Господа и решили да отлъчат от синагогата всеки, който изповяда, че Иисус е Христос (Иоан 9:22).