Мобилно меню

4.93 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (100 Votes)

C Users GiorgosРъководството на Света гора, Свещеният кинотис, изпрати в петък писмо до всички светогорски манастири, в което напомня за забраната за влизане на поклонници, без да се прави никакво изключение, включително и за епископи. Специалното споменаване на архиереите се дължи на обстоятелството, че са регистрирани случаи на пренасяне на вируса от членове на делагации, придружаващи епископи, които въпреки забраната продължават да посещават Света гора, пише изданието Вима ортодоксиас. В писмото се напомня и за старото решение всички празници в манастирите, скитовете и килиите да се отбелязват без участието на други гости, освен местното братство.

Константинос Докузлис, ръководител на здравния център в Карея, съобщи, че до този момент са установени над тридесет случая на болни монаси на Света гора. „В килиите на Новия Скит, подчинен на манастира „Св. Павел“, има двадесет и трима заразени, установени с rapid test, и в „Св. Анна“, отново в една от килиите – осем души. От тях за четирима се е наложило преместване в болница в Солун, откъдето ни информират, че те са добре и скоро ще се излекуват. Правим тестове, където е нужно – на всички входове на Урануполи, Трипити и Йерисо.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

hs banerИнтерпарламентарната асамблея на православието съвместно със сайта OrthPfoto.net организират международен конкурс на тема „Света София. Църквите на Божията премъдрост в историята и света“.

Целта на конкурса е да популяризира църквите, които са били изградени в чест на Божията премъдрост през вековете. Църквата на Светата Божия премъдрост в Константинопол, наричана „Великата църква“, „Великият манастир“ е уникален паметник с универсален характер, който принадлежи на човечеството и на световното културно наследство. Този храм задава модела, който е последван от издигането на стотици църкви от древността до наши дни, посветени на Божията премъдрост, Иисус Христос.

Снимките ще бъдат оценявани в две категории: древни църкви, посветени на Божията премъдрост, и съвременни църкви, построени след 1907 г., възможно е и в процес на градеж.

4.9111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (45 Votes)

Lemesou exitirioМитрополитът на Лимасол Атанасий е изписан от болницата, съобщиха от митрополията. Той беше хоспитализиран преди шест дни, след като беше заразен с коронавирус и имаше леки симптоми на болестта. В официалното съобщение се казва, че е лечението е завършило и той вече няма симптоми. Митр. Атанасий ще бъде под карантина в митрополитския дом. Изразяват се дълбоки благодарности на всички лекари и медицински персонал, които са положили всеотдайни грижи, за да помогнат на митрополита, както и на всички болни по време на лечението му. От митрополията благодарят и на всички хора за тяхната молитвена подкрепа през тези дни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

patrijarsija spcАрхиерейският събор на Сръбската православна църква изрази критиките си относно законопроекта за еднополовите съюзи в страната. За Сръбската църква споменатият законопроект е неприемлив, се казва в становището, тъй като по-голямата част от предложените разпоредби са в противоречие с Евангелието на Христос и цялостния опит и практика на Църквата, върху които са основани духовно и морално сръбският народ, но и цялата европейска цивилизация.

Недопустимо е еднополовите съюзи да се приравняват по закон с брака и семейството, както предвижда законопроектът, тъй като това дискриминира брачния съюз като християнска и защитена от закона ценност.

Църквата уважава свободата, която Бог ни е дал, и разбира човешкия стремеж да изрази свободата си по различни начини. Архиерейският събор е съгласен, че е необходимо хората, третирани в законопроекта, да упражняват определени лични, имуществени и други права, но те трябва да се уредят в правния ред на Сърбия изцяло административно, без намеса в брачното и семейно законодателство.

Архиерейският събор приема и насърчава диалога като единствен и необходим начин за намиране на решение по всички въпроси от обществено значение, както и по този въпрос, който предизвиква голямо безпокойство. Архиереите изразяват своето очакване, че аргументите на Сръбската православна църква по този въпрос ще бъдат уважени.

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (7 Votes)

664В слово по случай годишнината от бомбардировките на НАТО над Югославия Сръбският патриарх Порфирий заяви, че много от имената на жертвите могат и трябва да бъдат включени в календара на Православната църква.

„Днес възпоменаваме онези нещастни дни отпреди двадесет и две години. На първо място, нека помним и се молим за невинните жертви. А жертвите ни са невинни, защото нашият народ – както знае днес целият свят – се защитаваше от агресия. Спомняме си за нашите войници и полицаи, за героите от Кошара, Пастрик и други войскови части, за пилотите, а после и за невинните цивилни жертви на касетъчните бомби в Ниш, Косов, Метохия и Черна Гора, убити в пътническия влак в дефилето на Гърделица, убити по улиците и площадите на нашите градове, фабрики, болници, в телевизията, за умрелите деца… Ние ги помним, молим се за всички и съм убеден, че ние трябва да им се молим, защото Бог е записал имената им в книгата на вечността, книгата на вечния живот, а имената на мнозина от жертвите на тези 78 дни могат и трябва да бъдат записани и в календара на Православната църква…

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]