Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
1_7.gifМитрополитът за Франция на Цариградската вселенска патриаршия Емануил (Адамакис) днес беше избран за президент на КЕЦ - Конференция на европейските църкви, регионална организация на Световния съвет на църквите. Той е избран с гласовете на 38 от 40 членове на Централния комитет на КЕЦ, който е и нейният върховен управленски орган.

КЕЦ е създадена през 1959 г. в условията на "студената война" и има седалището си в Женева, както и представителства в Брюксел и Страсбург. В организацията членуват 126 православни, протестантски, англикански и старокатолически църкви от всички европейски страни, както и 43 организации, които са със статут на асоциирани членове. Римокатолическата църква не е член на КЕЦ, но от 1964 г. сътрудничи активно с организацията. Преди повече от 10 години БПЦ и Грузинската православна църква с решение на синодите си напусната тази организация, както и ССЦ.

През 2008 г. Руската православна църква също замрази членството си в КЕЦ (без да напуска напълно) в знак на протест срещу приемането на Естонската православна църква (към Царигр. патриаршия) в организацията преди да бъде постигнато съгласие за статуса на тази автоновмна църква между Москва и Цариград. За сметка на това молбата за членство на автономната Естонска православна църква към Московската патриаршия не беше разгледана.

3.9090909090909 1 1 1 1 1 Rating 3.91 (11 Votes)
1_61.jpgВъншният министър Румяна Желева бе приета от папа Бенедикт ХVІ. По този начин тя стана първият ни външен министър посетил Ватикана извън традиционните посещения в Рим на официални български делегации във връзка с честванията на 24 май. По време на разговора папата е изпратил пастирския си благослов на българския народ в навечерието на Коледа и е поздравил министър Желева с номинирането й за еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и управлението на кризи.

Желева бе приета и от своя ватикански колега, Секретаря на Светия Престол за отношенията с държавите, архиепископ Доминик Мамберти.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
На 11 януари в японския град Нагоя ще бъде тържествено осветен нов храм на Японската православна църква (автономна дъщеря на Руската православна църква). Храмът ще бъде посветен на светото Богоявление Господне.

Чинът на освещаването ще бъде извършен от митрополита на Токио и цяла Япония Даниил в съслужение със Сендайския епископ Серафим и новото храмово свещенство. В Троице-Сергиевата лавра е изписана специална икона на всички московски светители. Православната енория в Нагоя е била основана през 1880 г., като за своите нужди енориаршите са използвали жилище, в което са оформили малък храм, посветен на Благовещение Богородично. През 1980 г. вярващите решават да започнат събирането на средства за построяването на нов храм. През 2006 г. са успели да закупят подходящ терен, а в 2008 г. е била готова цялата проектно-техническа документация, необходима за изграждането на храма. В началото на юни тази година е бил извършен чинът по освещаване на основния камък, като през октомври строителството е било завършено. На 12 октомври тържествено е бил монтиран куполът на храма с кръст.
Понастоящем в Японската православна църква има три епархии, двама архиереи, 23 свещеника и 12 дякона. Общият брой на енориите е 67, а броят на енориаршите - около 10 000.

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (16 Votes)
1_54.jpgНа 12 и 13 декември 2009 г. група студенти (гърци, сърби, румънци, украинци, руснаци и немци) от Института за православно богословие при Лудвиг-Максимилиановия университет в гр. Мюнхен, Бавария, и пишещият тези редове посетихме манастира Нидералтайх  на р. Дунав (между Регенсбург и Дегендорф).

Идеята за посещението на този Бенедектински манастир възникна спонтанно в една от дискусиите ни по време на лекционните ми занимания със студентите. Последните проявиха интерес и любознателност да узнаят, как монаси от един католически манастир не само научно изследват православните богослужения и песнопения (като напр. архим. Ириней Тоцки, о. Романос, Йоханес и др.), но и извършват утринно и вечерно богослужение и литургия по руски православен образец.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
MPK_12_2009.jpg„Може да се каже,че Междуправославната подготвителна комисия работи на празни обороти, казано на технически език.” Това заяви за Двери.бг проф. Иван Желев Димитров, член на делегацията на Българската православна църква за участие в междуправославния експертен орган, който подготвя вече няколко дена общите становища на поместните православни църкви по въпросите на автокефалията и автономията (и начините на тяхното предоставяне), както и на диптисите. Три дена минаха в дообсъждане на съгласуван текст върху автокефалията за следващото всеправославно предсъборно съвещание, което да го приеме в завършен вид и да го препрати за бъдещия Свети и велик събор на Православната църква. И при това става дума за текст, който е бил обсъждан много подробно и разгорещено още през 1993 г., но не е постигнато тогава споразумение по въпроса, посочи нашият делегат. Поради различни конфликти между поместните православни църкви едва сега, след 16 години, работата можа да продължи.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]