Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
P1010766.JPGНа 22 декември 2009 г. учениците от българското училище в Ню Йорк поздравиха своите родители и учители, както и всички нас в Българската източноправославна епархийска катедрала в американския мегаполис, като изнесоха концерт на български и английски език. Удовлетворението на всички присъстващи беше голямо, а радостта на големите – неописуема, затова че нашите деца и отвъд океана тачат, любят и милеят за всичко родно.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
1_83.jpgНа свое заседание от 22 декември Св. Синод на Грузинската православна църква реши да даде на енориите на Грузинската православна църква във Великобритания статут на епархия. Официалното наименование според пресцентъра на ГПЦ ще бъде: Епархия за Великобритания и Ирландия на Грузинската патриаршия. Този въпрос е бил съгласуван с Кентърбърийския архиепископ Роуен Уйлямс. Св. Синод е разгледал и решенията на междуправославната подготвителна комисия, която заседава миналата седмица в Шамбези, и е одобрил всички нейни решения. Въпросът за диптисите, както беше съобщено, е отложен за следващата среща на комисията.

Грузинските висши йерарси са обсъдили и антицърковната кампания в страната, която протича особено интензивно през последната година. В изявлението на Синода се казва, че ако действията на тези "определени сили" продължат, "Св. Синод ще бъде принуден да предприеме съответните стъпки за защита на Църквата и достойнството на нацията".

4.1428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.14 (14 Votes)
christmas_postcard.jpg

Чиновници от регионалния съвет на Слънчевото крайбрежие в австралийския щат Куинсленд са поставили цензура над празничните пощенски картички, като са извадили от тях думата „Рождество”. Решението си те са мотивирали с необходимостта от политическа коректност и с безпокойство относно чувствата на представителите на останалите религии.

other_christmas_postcard.jpg
Така празничните пощенски картички, които тази година ще бъдат изпращани от представителите на местното самоуправление на Слънчевото крайбрежие, само ще говорят общо за „празнични пожелания”, „сезонни” или „новогодишни” празници, но по никакъв начин няма да споменават за Рождество Христово, се казва в съобщение на римокатолическия портал „Milites Christi Imperatoris”.

Представители на отделните християнски общности вече са отправили критики към това решение. Римокатолическият свещеник отец Марк Франклин, например, е казал, че е обезкуражен от поведението на властите, а протестантският пастор Михаел Клифт е изразил възмущение от това, че на някого „не му достига мъжество да помни Рождеството”.

Източник: Regions.ru

 

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
Fr_Alexander_Filipov.jpg
Предстоятелят на Възнесенския храм в село Сатино-Русское в Подолския район от Подмосковието, протойерей Александър Филипов, е бил убит с изстрел в сърцето вечерта на 22 декември, вторник. Това е съобщила за „Интерфакс-Религия” вдовицата на свещеника, матушка Елена. „Убиха отец Александър, само защото направи забележка на хора, които на входа задоволяваха естествените си потребности” – е казала тя.

39-годишният отец Александър има три малки дъщери. Полицията е успяла да задържи двамата извършители.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
1_82.jpgНа 20 декември в гръцкия град Верия бе обявено присъединяването към лика на светците на цялото семейство на св. Григорий Палама. Там се проведе тридневен международен семинар по повод 650-годишнината от успението на големия църковен отец и учител св. Григорий Палама. Цариградският патриарх Вартоломей обяви включването в синаксара на Православната църква на родителите на св. Григорий Палама - Констанций и Кали, сестрите му Епихарис и Теодота и братята му Теодосий и Макарий. Всички те били поели по пътя на монашеството. В словото си след св. Литургия Атинският архиепископ Йероним подчерта значението на делото на св. Григорий Палама за Православието: "Богословието на св. Григорий Палама е помогнало да се съхрани православното богословие, помогна на съвременното богословие да се освободи от схоластиката и морализма... Във Византия на първо място бил не философът, не моралистът, а подвижникът на живота в Христа..."

Всички членове на семейството на големия богослов отдавна са почитани като светци по местата на тяхното подвизаване във Верия, а фактът, че в прославянето им взеха участие представители на Цариградската, Александрийската, Антиохийската, Йерусалимската и други поместни православни църкви говори за вселенското почитание към семейството на светителя. В края на словото си архиеп. Йероним заяви: "Днес имаме нужда от семейства, които се вдъхновяват от живота в Църквата. В предверието на Рождество нека Витлеемската звезда просвети нашия живот, както семейството на св. Григорий Палама - всички християни".  

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]