Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
1_38.jpgБившият игумен на Иверския манастир архим. Василиос Гондикакис в петък е претърпял катастрофа на Света Гора. Отец Василий е тръгнал от своята килия към Иверския манастир в лоши атмосферни условия и е паднал с автомобила си в пропаст с дълбочина 10 метра. След като не се явил на събранието в обителта, отците тръгнали веднага за килията му и видели катастрофата. Той веднага е бил откаран в здравния център в Карея, а после в болницата Полигиро. Според информация от здравното заведение, отец Василиос има травми в рамото и на ребрата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (35 Votes)
Днес в Сан Фелио, на север от Барселона, Испания, почина в Господа дългогодишният български свещеник и основател на българската православна църковна община в каталунската столица, ставрофорен иконом Иван Тенев Бонев, родом от с. Странско, Меричлерско, община Димитровград.

Завършил Духовната академия "Св. Климент Охридски", той става най-напред учител в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" през втората половина на 70-те години, а после - свещеник в храм "Св. Георги" в гр. Кърджали, откъдето е презвитерата му Надя. Раждат им се двама сина - Теньо и Матей. Първи млад свещеник в този град след десетилетия, той става истински пастир за млади и стари, семействата имат в него опора, съветник, духовен баща. Със своята доброта, умереност и отеческа снизходителност о. Иван е стожер на духовния живот, когото още помнят и по когото скърбят също жителите на Кърджали и околните селища.

Към биографията му трябва да се прибави и фактът, споделен от негови събратя по-долу, че о. Иван Бонев е един от първите, които се присъединиха към дейността на Независимото дружество за защита правата на човека в България през смутната 1989 г. и като негов член взе дейно участие в провежданите акции на дружеството през тоталитарния период. Беше редовен кореспондент на радиостанциите ББС и Свободна Европа. Животът му и този на цялото му семейство беше поставен на изпитание в усилните дни на национален протест през периода, предхождащ прехода. Поради това той се увлича и от призивите за обнова на ръководството на БПЦ и дори е избран за член на синода на разколническата фракция. Скоро обаче се осъзнава, напуска разкола, но няма сили да се върне в каноничната църква и затова напуска и страната. Заминава през 1997 г. със семейството си като икономически емигрант за Испания.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
1_34.jpgНа 20 януари в Европейския парламент ще бъде обсъдено предложение за гласуване на забрана за поставяне на религиозни символи на обществени места в страните на ЕС. Тъй като за дебатите в Европейския парламент значение имат и изпратените мнения на граждани на ЕС, в Гърция е започнала гражданска инициатива на юристи, социолози и др. за изразяване на отрицателна позиция по предложения законопроект. В позицията, която гръцките граждани изпращат до Европейския парламент, се казва:
 
"Уважаеми г-н президент, като активен гражданин на Европейския съюз категорично не приемам аргументите за гласуване в предложените резолюции B7‑0275/2009,
B7‑0277/2009, насрочено за заседанието на 20 януари и настоявам те да не бъдат приемани поради изброените по-долу причини: 1) Наличието на религиозни символи на обществени места не е само по себе си нарушаване на индивидуалното право на религиозна свобода, особено в тези страни в ЕС като Гърция, където това става по силата на обичая, а не на закона. 2) Тези, които считат, че наличието на религиозни символи на публични места погазва личната им религиозна свобода, показват, че не могат да търпят и различните религиозни убеждения на болшинството от гражданите на ЕС, нарушавайки така чл. 3 на Лисабонския договор, което създава опасност от развиване на нетърпимост към друговерието. 3) Наличието на религиозни символи на публични места в страните-членки на ЕС е част от тяхното културно и духовно наследство, които са се оформяли исторически през вековете и са свързани с паметни събития и традиции. Следователно каквато и да е форма на тяхна забрана от страна на ЕС представлява нарушение на чл. 67 от договора в Лисабон. С уважение: (име, професия, държава, град).

Заседанието на 20 януари ще бъде предавано пряко на тази страница http://europarltv.europa.eu/

Бел. Двери: Българските граждани, които искат да изкажат своята позиция, може да направят това тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (24 Votes)
1_33.jpgСпоред сведения на гръцкоезичния портал Amen.gr установено е, че е жив и вторият православен свещеник в Хаити, о. Варнава (Jerome Euginst) , заедно със семейството му. Малко преди това е била установена връзка и с другия свещеник, о. Павел (Baby Petit Homme), който също заедно със семейството си не е пострадал от гибелното земетресение, поразило преди дни островната държава в Карибско море, макар къщите и на двете свещенически семейства да били напълно разрушени. Там от години съществува православна мисия, която е към епархията за Мексико и Централна Америка (Цариградска патриаршия) с митрополит Атинагор (епархията е създадена през 1996 г. и на следващата година е избран от Св. Синод на патриаршията първият й митрополит).

Двамата свещеници, които вече 12 години служат в Хаити, имат духовното попечителство освен за над хиляда православни християни (преселници, но и местни хора), още и за три целодневни училища с около 1500 ученика от бедни семейства. Свещениците, които са хаитяни, скърбят и за срутването на едното от училищата на православната мисия, което не само образова и възпитава, но и отглежда стотици деца.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
1_31.jpgНай-голямата джамия в руската област Нижний Новгород беше предложена на търг от местните данъчни власти. Исканата цена за сградата е 602 млн рубли или над 20 млн долара. Джамията, която носи името Рашида, е била построена през 90-те години на миналия век от бизнесмена Фаиз Гилманов. Неговият бизнес бил в сферата на хазарта. След като миналата година обаче властите наложиха сериозни забрани на казината и хазартната индустрия в Русия, Гилманов обявил фалит, а данъчните служби обявили, че той има дългове към държавата за милиони рубли.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]