Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

гроб на митр. Амфилохий

Сръбският патриарх Ириней отслужи опелото на Черногорския митрополит Амфилохий в катедралния храм „Възкресение Христово“ в Подгорица в присъствието на множество епископи, духовници и миряни от цяла Черна гора, Сърбия, както и от други страни.

Патр. Ириней каза, че когато покойният архиерей е отишъл като митрополит в Черна гора, е намерил обезверени хора и духовно нерадив народ. Митрополитът обаче е чистил плевелите от Господнята нива, обновявайки онова, което е било занемарено и изоставено. „За сравнително кратко време Черна гора беше духовно възкресена“, отбеляза патриархът.

Известният сръбски богослов, връстник и приятел на митр. Амфилохий, еп. Атанасий (Йевтич), който отслужи първата заупокойна молитва за него в болницата в Подгорица, произнесе вълнуващо слово за починалия владика: „Амфилохий е герой, но е най-вече човек – благородството му е вътрешно присъщо. Като пастир той служи прекрасно – правеше всичко полека, без да бърза. И ето, имаме монаси, църкви, ръкоположения. Не че няма недостатъци, но той ги надминава с добродетелите си. Кой е безупречен? Той обаче потопи тези недостатъци в голямото море на своето смирение, благодатната си любов и саможертвено служение на Христос и народа си“.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (9 Votes)

samos monesБлизо седемдесет са пострадалите от земетресението на 30 октомври църкви и манастири на о-в Самос. Най-сериозно е пострадал митрополитският храм „Успение Богородично“ в Карловаси, като съществува сериозна опасност сградата да се срути. Министър-председателят Кириакос Мицотакис обеща, че величественият храм, изграден в началото на 20 в., ще бъде възстановен. Сериозно пострадали са и манастирите „Честнѝят Кръст Господен“, „Св. прор. Илия“ и „Света Троица“. Повечето от пострадалите църкви са строени в периода 16-18 в. Сериозно пострадал е и храмът „Преображение Господне“, издигнат от местните жители в памет на победата от 6 август 1824 г. срещу османския флот.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

mitropolitisМитрополитът на Йерисо и Света гора Теоклит се разболя от коронавирус, съобщи самият той. В съобщението на митрополията се казва, че архиереят се е разболял на 30 октомври и след направен тест е установил, че е положителелн за коронавирус. „Поради това Негово Високопреосвещенство ще бъде под карантина и според изискванията на здравната инспекция офисите на св. митрополия ще останат затворени за четиринадесет дни, за да се предотврати разпространението на вируса. Призивът на св. митрополия на Йерисо е: внимавайте за себе си, нека носим маска в и извън храмовете, а митрополитът моли всички нас да се молим за него, както и той се моли за нас“.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

iereas 2Православният свещеник Николаос Какавелакис беше прострелян в Лион, докато е заключвал вратата на гръцката православна църква „Св. Благовещение“ близо до площад „Жан Масе“, в седми район на града. Свещеникът е на 52 години и е баща на две деца. Той е опериран, но все още има опасност за живота му. Стрелецът е избягал, а френската полиция обсади квартала, като препоръча на местните жители да не напускат домовете си. Православната християнска общност в Лион никога досега не е получавала заплахи, коментират други православни свещеници в града.

Атинският архиепископ Йероним заяви, че е шокиран от случващото се в Лион: „Този кошмар надминава човешката логика. Как е възможно една религия да въоръжава ръцете на заслепени от омраза терористи!? И напълно нетолерантни и фанатизирани хора, фундаменталисти на насилието и смъртта да използват религията като куршум, насочен към сърцето на свободата и по-конкретно на религиозната свобода на другите, като оръжие за унищожаване на всяко противоположно мнение и на всеки човек, който в цивилизования свят има неотменимото право да го изразява. Как е възможно да използват религията като нож, който убива човешките права!“.

Източник: „Прото тема“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

mitropolit svijece slika hram 640x926 1

Десетки лекари от болницата в Подгорица изпратиха днес Черногорския митрополит Амфилохий, който почина след едномесечно лечение в болничното заведение. Черногорските медии публикуваха снимки, разкриващи искрената скръб и уважение на медиците към починалия владика. В много църкви и манастири в страната бяха отслужени заупокойни служби. Тялото на митр. Амфилохий беше пренесено в Цетинския манастир, където утре ще бъде отслужена св. Литургия за празника на св. Петър Цетински. След това тялото ще бъде пренесено в катедралния храм в Подгорица „Възкресение Христово“. Там, на 1 ноември, Сръбският патриарх Ириней ще отслужи заупокойна св. Литургия, в съслужение с архиереи на Сръбската църква и на други поместни църкви. След литургията ще бъде отслужено опелото и погребението на владиката. Той ще бъде погребан в криптата на съборния храм в Подгорица.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]