Мобилно меню

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (19 Votes)

B.Taditch.jpgСръбският президент Борис Тадич (на снимката) не може да помири Сръбската и Македонската православна църква, тъй като става дума за чисто църковен въпрос. Това заяви църковният анализатор Живица Туцич за сръбския вестник „Глас явности“. По думите на Туцич, държавата не може да оказва влияние или натиск над църквата. „Следователно президентът не може да бъде посредник“, каза Туцич.

Македонският президент Бранко Цървенковски преди време беше заявил, че ще покани сръбския си колега в Скопие, за да обсъдят решението на Сръбската православна цъква да признае Охридската архиепископия, което „предизвика недоволството на Македония и което може да доведе до влошаване на добросъседските отношения между двете страни“.

* Източник: Агенция „Фокус“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

berlin1.jpgНа 29 май 2005 г. в берлинския квартал „Ной Кьолн“ беше осветен новият български храм, посветен на св. княз Борис-Михаил Покръстител. Храмът е собственост на Евангелската църква в Германия и през 2002 г. беше отдаден под наем на БПЦ. С участието на Дирекция „Вероизповедания“ на МС на България договорът беше сключен за тридесетгодишен период на ползване с нулев наем, но със задължението храмът да се ремонтира и поддържа през тези тридесет години. Доскоро той е бил използван като гробищен за квартала „Ной Кьолн“. Има голям двор от няколко декара с наполовина запазени още гробове. Там има възможност да се установи и българско гробище. Нека се има предвид, че в Берлин живеят няколко хиляди българи – колкото в един малък български град. До неотдавна те бяха разделени в източната и в западната му част, а след обединението на града към тях се прибавиха и голям брой нови имигранти.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Активисти на различни православни движения ще поискат оставката на министъра на образованието на Русия Андрей Фурсенко и на ръководителката на московския Департамент на образованието Любов Кезина, съобщи радио „Ехото на Москва“.

Един от делегатите на срещата на движението „За вярата и родината“ Кирил Фролов заяви, че това искане е свързано с отказа на чиновниците да въведат основите на православието в качеството на един от предметите, изучавани в училищата. Отделът за външни църковни отношения на Руската православна църква съобщи, че църквата няма да поддържа акциите на активистите на движението „За вярата и родината“, макар да ги смята за правилни.

* Източник: Информационна агенция „Фокус“

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

pope.jpgПапа Бенедикт Шестнадесети обяви помирението с православните църкви като основна цел на своето служение: „Бих искал до потвърдя желанието си да приема с цялата си енергия като основно предизвикателство пред моята работа постигането на пълно и видимо единство между всички последователи на Христа… Как можем да общуваме с нашия Господ, ако не сме способни да общуваме помежду си?“.

По време на поздравлението си в началото на тържествената меса, архиепископът на гр. Бари определи пристигането на мощите на св. Николай Мирликийски през 1057 г. в гр. Бари като „мост между Изтока и Запада, който нито времето, нито раздялата можаха да разрушат“.

Папа Бенедикт пристигна на 29 май сутринта с хеликоптер в пристанищния град Бари. На литургията, която той отслужи на открито, присъстваха около двеста хиляди души.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

berlin.jpegМинистър-председателят на България Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита присъстваха на водосвет за откриването на епархийския катедрален храм „Св. цар Борис Покръстител“ в гр. Берлин, който беше отслужен от Негово Високо Преосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Симеон и Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, съобщи пресцентърът на Министерски съвет. Премиерът подари на църквата два комплекта църковни одежди за свещениците и икона на „Иисус Пантократор“ – за митрополитския трон.

На церемонията присъстваха още почетните консули на България в Германия и представители на българската общност в Берлин, както и делегацията, в която са включени началникът на кабинета на министър-председателя Ради Найденов, посланикът ни в Германия Меглена Плугчиева, депутатът, заместник-председател на Комисията по права на човека и вероизповеданията Кирил Милчев, бившият ни посланик в Германия Николай Апостолов и директорът на Дирекция „Вероизповедания“ в МС проф. Иван Желев.