Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Главният военен прокурор на Русия Александър Савенков смята, че Руската православна църква е основен партньор по въпросите на възпитанието във Въоръжените сили на Русия, предаде NEWSru.com.

Тъй като православието е преобладаващата религия в РФ, Руската православна църква е длъжна да бъде основен партньор на военните организации в страната, заяви прокурор Савенков на пресконференция, състояла се на 25 май в Москва. Савенков привежда данни за състоянието на религиозната принадлежност на военнослужещите в Руската армия, според които 46% са православни, 5% – от други вероизповедания, а 28% не са с определени религиозни убеждения. Главният прокурор на Русия подчертава, че, както показва практиката в други страни, включително и в организацията на капеланите, за основно вероизповедание се взема онази религия, която е преобладаваща, и допълва, че никой не забранява на представителите на другите конфесии, различни от православието, да се обръщат към свещенослужителите на своята религия.

* Източник: www.pravoslavie.ru

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Комисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер разговаря с либийския лидер Муамар Кадафи и с премиера Шукри Ганем по-малко от седмица, преди либийският Върховен съд да се произнесе по обжалването на смъртните присъди.

Нейното необявено предварително посещение в Либия в сряда беше знак за подновените усилия на Европейския съюз за освобождаване на медиците. Фереро-Валднер се срещна и със семейства на заразени с вируса на СПИН деца. След разговора си с полковник Кадафи тя очерта целите на посещението си в Триполи. Фереро-Валднер заяви: „През последната година Либия взе важни решения по отношение на международната общност и ние искахме да отговорим на това. Второ, аз исках да отида и да покажа съчувствието на Европейския съюз и на Европейската комисия и моето лично съчувствие към заразените с ХИВ деца и техните семейства. Трето, исках лично да се срещна с медицинските сестри и палестинския лекар, за да им кажа, че няма да ги забравим и че работим за тяхното освобождаване. Имах разговори с либийските власти, с външния министър, с премиера и също с полк. Кадафи. Моето желание е затворниците да бъдат освободени, въпреки че трябва да кажа, че имаме доверие в независимата съдебна власт в Либия, но в същото време ясно изразих някои резерви относно доказателствата, въз основа на които те бяха осъдени. Това е посланието, което изпратих. Мога само да се надявам, че това послание ще промени нещата“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

vsepravosl..jpegНа Всеправославния събор в Истанбул ръководителите на православните църкви решиха да свалят от поста патриарха на Йерусалим Ириней, заподозрян във финансови злоупотреби с имущество, съобщи АФП. Преди това патриархът на Йерусалим Ириней отказа да се оттегли от поста си, въпреки натояванията на мнозинството членове на синода на Йерусалимската църква. Всеправославният събор в Истанбул беше свикан от Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей с намерението да разреши кризата с вече бившия патрирах Ириней.

„Двери“ припомня: Предишият Всеправославен събор се състоя в София през есента на 1998 г. и беше свикан за разрешаване на проблемите, възникали с разкола в Българската православна църква.

На снимката: част от представителите на православните църкви по време на Всеправославния събор в Патрираршеската катедрала „Св. Георги“ в Истанбул.

4.5862068965517 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (29 Votes)

vecherlogo.gifПо повод новината, че България поиска от Ватикана мощи на св. Константин-Кирил Философ македонският вестник „Вечер“ написа: „България, която отдавна се опитва да си присвои славянските просветители и не се отказва от идеята да ги направи българи, очевидно е решила да направи по-радикални стъпки в тази насока. Тази държава от завчера започна да чества 24 май като национален празник и ден на българската просвета“.

Тук можете да прочетете цялата статия от сайта на вестник „Вечер“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

Палестинските власти изпратиха официално писмо до участниците във Всеправославния събор, в което заявяват, че „признават всяко официално и законно решение, което ще вземат Вселенският патриарх и ръководството на Православната църква“.

В писмото се заявява също, че е назначена следствена комисия, която да разгледа сделките с имоти на патриаршията и че тя не среща никакви спънки в дейността си. Патр. Ириней е оказал пълно съдействие на властите и е подписал пълномощно, с което комисията може да анулира сделките.