Мобилно меню

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

На 29 май в Берлин ще бъде осветен новият български храм, посветен на св. княз Борис Първи Михаил – Покръстител.

Храмът беше отстъпен преди три години на БПЦ в Берлин от Евангелската църква в Германия за тридесетгодишен период на ползване. Със средства на българската държава и дарители протестантският храм беше реконструиран в православен – с иконостас и стенописи.

Освещаването ще бъде извършено от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митр. Симеон, в присъствието на министър-председателя на България г-н Симеон Сакскобургготски, народни представители, дипломати, както и представители на местната гражданска и религиозна общественост.

Повече информация за събитието ще бъде поместена в Двери на православието след събитието.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Св. Синод на Сръбската православна църква изрази своята скръб за тежкото положение, в което е изпаднала майката на всички църкви – Йерусалимска патриаршия. Сръбските архиереи изразяват „твърдата си увереност, че благодатта на Гроба Господен и силата на Възкресението ще спомогнат за бързото превъзмогване на трудностите“. Това се съобщава в официалното изявление на Св. Синод относно въпросите, обсъждани на редовното заседание на св. Архиерейски събор, проведен от 16 до 26 май в Белград. Св. Синод не дава повече информация за отношението на Сръбската православна църква към решенията на Всеправославния събор, проведен в Истанбул по повод проблемите с бившия вече Йерусалимски патриарх Ириней. Сръбската църква не изпрати свой представител на събора.

* Източник: www.spc.yu/Saopstenja/sabor-maj-2005_c.html.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

jovan.jpgСръбската православна църква призна т. нар. Охридска архиепископия на еп. Йован (Вранишковски) като единствена канонична църква в Македония, съобщи от Скопие македонската телевизия „А1“.

По въпроса за признаването на Охридската архиепископия телевизията отбелязва, че с томоса (специален акт) църквата на еп. Йован получава автономност и легитимност сред православните църкви, а самият еп. Йован е прогласен за Охридски архиепископ и Скопски митрополит. Думата „македонски“ никъде не се споменава, допълва телевизия „А1“.

С този томос Св. Синод на СПЦ е решил да прекрати всички контакти с Македонската православна църква и всички вярващи, които останат към нея.

Евентуалните преговори, които МПЦ ще води със Сръбската църква за автокефалност, ще бъдат ръководени от еп. Йован.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

president.jpgБългарският президент Георги Първанов днес е на официално посещение в Либия. Посещението на българския президент е в отговор на поканата на полк. Муамар Кадафи. Първанов ще отпътува три дни преди заседанието по делото срещу българските медици и палестинския лекар. Заседанието на апелативния съд е на 31 май.

Целта на посещението, по думите на Първанов, е да се възобнови диалога между двете държави, съобщи www.bbc.bg. Това посещение ще даде още една възможност за подобряване на дипломатически отношения между България и Либия и ще окуражи осъдените българи с надеждата за справедлива присъда.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (20 Votes)

naslovna-thumb_1.jpg„Сред най-обсъжданите теми в македонските медии днес е признаването на т. нар. Охридска архиепископия на Йован Вранишковски от страна на Сръбската православна църква. Македонската телевизия А1 отбелязва, че със специален акт, наречен томос, църквата на Вранишковски получава автономия и легитимност в света на православните църкви, а самият Вранишковски е провъзгласен за охридски архиепископ и скопски митрополит“, написа информационнна агенция „Фокус“ в анализа си на македонската преса. „С томоса синодът на Сръбската православна църква е решил да прекрати всички контакти с Македонската православна църква и всички вярващи, които останат към нея“.

По-надолу информационната агенция цитира:

„Евентуалните преговори, които Македонската православна църква ще води със Сръбската църква за автокефалност, ще бъдат ръководени от Йован“.

Македонските владици отказват да коментират случая или да кажат какво ще предприемат, ако се случи това. Те очакват официалното решение на Сръбската православна църква, макар и да е много вероятно, че томосът ще бъде издаден.